úterý 24. října 2017

Mé první vyřezávání dýně

Přeji pěkný den.

Halloween, svátek duchů se pomalu blíží, ale slaví se převážně jen v cizině, jako je USA, Kanada, Velká Británie apod. My tento svátek neslavíme, ale dekorace kolem tohoto svátku se mi moc líbí. Proto jsem se rozhodla, že si letos jednu dýni zkusím vyřezat.

V dnešním článku bych vám ráda ukázala, jak jsem při vyřezávání postupovala a co z toho vzniklo. Byla to moje první vyřezaná dýně, takže nečekejte nic složitého, ale jelikož mě to velmi bavilo, určitě nebyla poslední.

Postup je úplně jednoduchý.

Jako první samozřejmě potřebujete dýni. Fixem si nakreslete motiv, který chcete vyřezávat. Vyřezat můžete naprosto cokoliv. U kamarádky jsem viděla vyřezanou psí tlapku, na internetu městečko a já zůstala klasicky u obličeje.


Vrch dýně odřízněte a pořádně vydlábněte celou dužinu i se semínky. Vnitřek určitě nevyhazujte, odložte jej a na závěr si z něj můžete uvařit nějakou dobrotu. Dole nezapomeňte vyhladit rovné místo na svíčku.

Po nakreslení motivu a vydlábnutí vnitřku, můžete začít vyřezávat. Potřebujete jen kvalitní ostrý nůž a dost síly, protože dýně je hodně tvrdá a přiznám se, že kdyby mi muž nepomohl, asi bych celé vyřezávání sama nezvládla. Proto si dávejte velký pozor, abyste se nepořezali.

Po vyříznutí všech nakreslených motivů je hotovo. Pak jen vložíte svíčku a zapálíte.

Dýni můžete postavit kamkoliv. Ven, na terasu, do pokoje... Mně dělá ozdobu na stole. Až příště budu zase vyřezávat, určitě udělám větší díry a vyzkouším i nějaký složitější motiv.

Myslím, že vyřezávání dýně bude bavit nejen děti (kterým budete muset pomoct), ale i dospělé. Navíc si z dužiny můžete udělat výbornou polévku (receptů na netu je spousty) nebo vybrat semínka a jen tak je okořeněné upéct v troubě, popřípadě osmažit na pánvičce.

Už jste někdy vyřezávali dýni? A co dobrého jste si uvařili z dužiny a semínek?
SHARE:

38 komentářů

  1. Dýni jsem ještě nikdy nevyřezávala, ale doma pěstujeme Hokkaido a jíme na všechny způsoby: karbanátky, polévka, nočky, plněné canelloni,... je toho nepočítaně a pořád zkouším nové recepty :-)
    All my cosmetics

    OdpovědětVymazat
  2. Dyni jsem nevyrezavala a myslím si, ze by me to i bavilo. Tvoje se ti povedla. Já ještě treba dynovou polévku apod nikdy nejedlá a nijak extra me to ani nelaka.

    OdpovědětVymazat
  3. Parádní. Já vyřezávala naposledy ve školce, tak bych možná mohla zase oprášit nějaké dlabátko.

    OdpovědětVymazat
  4. ja som vyrezávala keď sme boli na základke :) veru išla by som si to skúsiť ešte :)

    OdpovědětVymazat
  5. Já naposledy vyřezávala dva roky zpátky a dost jsem nadávala u dlabání dýně. Tobě se to ale povedlo :)

    OdpovědětVymazat
  6. Já jsem dýni ještě nikdy nevyřezávala, ale docela mě to láká :) Co se týče jídla, tak cokoli s dýní nebo z dýně mi nechutná, ale přitom samotná semínka miluju :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Semínka jsou výborné, jinak jsem moc jídel z dýně ještě nejedla, tak nemůžu posoudit. Ale polévku jsem jednou měla a ta mi chutnala. :-)

      Vymazat
  7. ja osobne som tekvicu nikdy nevyrezávala, ale keď to skúšala mamina s bratom, neboli s výsledkom veľmi spokojní :D preto obdivujem všetkých tých, ktorí na nich dokážu tvoriť zložité obrazce :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem si myslela, že to bude jednodušší. :-)

      Vymazat
  8. ja dyni jeste nikdy nevyrezavala. trapny co. ale nevim nejak k tomu nikdy nedoslo. i kdyz si kazdej rok rikam ze letos uz fakt :-D moje segra s pritelem to vyrezavaji uz roky ale ja nevim no, prijde mi ze je kolem toho moc bordelu na kterej nemam nervy :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bordelu ani tak moc nebylo, spíše jsem někdy měla chuť s tím praštit, protože mi vyřezávání moc nešlo, a kdyby mi nepomohl chlap, asi bych to nedokončila. :-)

      Vymazat
  9. Nedávno som využila tekvicu a urobila polievku Hokaido, semiačko som vysušila a sem tam si ich len tak vylúskam a tekvicu mám v pláne vyrezať :-) ❤ xx

    Simona | l i v e i n f o x w o r l d

    OdpovědětVymazat
  10. Man, I wish we did this in our country. It would be fun decorating a pumpkin.

    Joy to the World

    OdpovědětVymazat
  11. napoprve je to pěkné
    taťka

    OdpovědětVymazat
  12. Jéé, tak ta je super, moc se ti povedla :)) Já dýni vyřezávala zatím jen jednou v rámci kroužku, kam jsem chodila jako malá a docela mě to bavilo :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. V kroužku to musela být jiná zábava. :-)

      Vymazat
  13. Dýně se sestrou vyřezáváme už několik let, vždy mě Halloween lákal, líbilo se mi to tajemno kolem tohoto svátku, proto jsem si pravidelně začaly před, či po Halloweenu dovážet od tety dýně a symbolicky vyřezávat. Když si vzpomenu na mé první dýně bylo to šílený něco vyřezat. Musím říct, že na tvoji první se ti opravdu povedla.:)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Přiznám se, že mi to vůbec nešlo, byla strašně tvrdá. Tak snad nám ukážeš nějaké ty vaše vyřezávané dýně. :-)

      Vymazat
  14. Dýni vyřezávám každý rok ale letos se mi nějak nechce, nemám ani pořádnou dýni :-( a to jsem byla na tolika místech kde byla možnost si dýni koupit. Máme jen menší dýně a ty jsou spíš jen tak na dekoraci. Obličej je pěkný, hlavně když je dýně zapálená, vypadá hrozně dobře.

    Terezah-style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, všechny ty články jsem viděla a určitě bych si taky nějakou koupila. A děkuji, zapálená se mi taky líbí nejvíce. :-)
      welcometomyworld

      Vymazat
  15. jeeeej,to je super :) my sa chystáme každú chvíľku tiež vyrezávať tekvice, tak už sa neviem dočkať :) presne takto ako ty, by som ju aj ja vyrezala :)
    MakeUpByVeo

    OdpovědětVymazat
  16. Já vyřezávala minulý rok, letos jsem nějak nestíhala :-( Ale povedla se ti!
    Pája, TP Bloggers

    OdpovědětVymazat
  17. Letos vyřezával dýni jen přítel, ale minulý rok jsme jich vyřezávali několik. Na to, že jsi dýni vyřezávala poprvé, tak vypadá moc pěkně. No a ze zbylé dužiny jsem dělala koláč, ale dá se z ní udělat několik pokrmů :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Koláč z dýně jsem ještě nejedla, musí být výborný. :-)

      Vymazat
  18. Já jsem minulý rok vyřezávala dýni, která byla úplně obrovská :D Letos jsem si vzala do parády pouze malou dýni a tu jsem ještě kromě toho, že jsem ji vydlabala, tak jsem po ní malovala, vypadala docela zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  19. Asi před 4 rokama, teď už dýni kupuju hlavně na jezení :D Dužinu vyhazuju a semínka vybírám a suším, ale stejně jsem to pak vždy vyhodila, protože mě to nebaví loupat :D :D

    WantBeFitM

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig