úterý 24. listopadu 2020

Kniha, která stojí za váš čas - Čo Clara zanechala

Přeji pěkný den. 

Dneska mám pro vás tip na knihu, která se mi moc líbila a ve které se autorka Ellen Marie Wisemanová svou bujnou fantazií opravdu vyřádila, ale v dobrém slova smyslu. Jedná se o její knihu Čo Clara zanechala

Kniha se řadí mezi společenské romány, ale pro mě to bylo dost psycho. Jestli máte rádi knihy z prostředí psychiatrických léčeben, tahle se vám určitě zalíbí. Já jsem ji kupovala v akci za skvělou cenu a co jsem se tak dívala, stále se dá na slovenských knižních e-shopech koupit v akci.
Čo clara zanechala

V knize se střídá povídání o Claře a o Izzy, takže se střídá minulost s přítomností a v závěru se jejich osudy spojují. 

Clara se zamilovala do chudobného muže, ale to se rodičům nelíbilo, protože už pro ni měli vybraného jiného, bohatého. Měla se s ním zasnoubit a následně si ho vzít. Dříve to tak běžně chodilo, což si nedokážu představit. Clara byla silná, zkusila se rodičům postavit, ale otec ji za to poslal do domova duševně nemocných. Doktorovi namluvil, že se psychicky zhroutila a podezřívá ho z vraždy jejího bratra. Clara už v té době byla těhotná, ale nikdo o tom nevěděl. Clarin otec, po pádě na burze, přichází o majetek. Už jí nemůže platit domov pro duševně nemocných a tak ji nechává přeřadit do státní psychiatrické léčebny, kde zažívá opravdové peklo. 
Teď nastává otázka, zda může být v takovém ústavu s malým novorozencem, kde místo pomoci je spíše místem utrpení?
Podaří se Claře doktorům vysvětlit, že je úplně zdravá a uniknout tak ze spárů Willardské psychiatrické léčebny? A jak z toho opravdu nepřijít o zdravý rozum?
Čo clara zanechala

Izzy to taky neměla lehké. Stěhovala se z jedné rodiny do druhé, často kvůli tomu musela měnit školu a konečně se jí podařilo najít pěstouny, kterým na ní záleželo. V nové škole ji žáci šikanovali. Díky své nevlastní matce, která je kurátorkou muzea se dostává do opuštěné Willardské psychiatrické léčebny, kde dříve byla, proti své vůli, držena Clara. Zůstalo tam hodně věcí po tehdejších pacientech. Prohledávají staré kufry, mají povolení projít i složky v archívu. Izzy nachází deník Clary. Její příběh ji hodně zaujal, taky ji v něčem trochu připomínal sebe a chce se o Claře dozvědět více, protože ze zápisků a různých informací to nevypadá, že by byla Clara psychicky nemocná. Izzy se snaží přijít na to, co se jí mohlo tehdy stát a taky hledá odpověď, jak mohl zdravý člověk přijít o rozum?

Asi ještě nikdy jsem u knihy neměla tolik pocitů, jako u této. Byl to pocit bezmoci, hrůzy, smutku, údivu a obdivu. Kdybych si tento příběh měla představit na sobě, ať už z pohledu Clary nebo Izzy, asi bych se v obou případech zhroutila. Určitě se nejedná o takové to oddychové čtení, ale i tak se mi kniha moc líbila. Mám ráda knihy z tohoto prostředí a jestli i vy máte rádi podobný žánr, můžu vám tuhle knihu doporučit. Navíc je to momentálně i skvělý tip na vánoční dárek.

Čtete knihy? Jaký žánr máte nejraději?
SHARE:

18 komentářů

  1. Vypadá moc hezky už jen podle obalu a mimo knížku, kterou bych si s chutí přečetla jsem dostala chuť i na ty čokoládky! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Knížka mě zaujala a ráda bych si ji i přečetla, jen nevím, jestli seberu odvahu ;)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy to bylo fakt hrozné a proto se mi ta kniha tak líbila. :-)

      Vymazat
  3. Ahoj,
    o knize jsem už slyšela a mám ji na seznamu toho, po čem se chci v knihovně mrknout. Doufám, že ji budou mít, zní to všechno dobře. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, snad ji u vás budou mít. Stojí za přečtení. :-)

      Vymazat
  4. U nás v ČR se kniha jmenuje Tmavé stěny Willardu myslím... Já jsem na ní také koukala, protože jsem si objednala do knihkupectví na požádání zákazníka. Miluju psychothrillery, který mě pohltí, ale to byl naposledy Ztichlý dům a to už je sakra dlouho. Jinak mě žádný jiný neoslovil. Možná bych téhle knize mohla dát šanci :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty překlady někdy fakt nechápu. Jinak Ztichlý dům nepoznám, tak díky za tip. Jdu se podívat, zda mě kniha zaujme. :-)

      Vymazat
  5. No tak tohle vypadá na pořádné psycho. Nevím jestli bych u ní vydržela, ale mrknu u nás v knihovně a třeba ji tam budou mít. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta kniha tě tak polapí, že ji nepustíš, dokud ji nepřecteš. Určitě se po ní podívej. :-)

      Vymazat
  6. Tak to jsi se mi trefila do noty teď :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá super, děkuji za tip, to je něco přesně pro mě. PS: TY ČOKOLÁDY TAKY! :-DvMichaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
  8. Tak tohle zní přesně jako něco, co by mě mohlo bavit! Děkuji za milý tip!

    OdpovědětVymazat
  9. Děkuji za tip. Ráda bych zase začala více číst... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak šup do toho. Já si čtu vždycky večer místo televize. :-)

      Vymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig