úterý 6. dubna 2021

Přečteno za březen

Přeji pěkný den.

Nový měsíc je tady a já jsem si pro vás opět připravila článek s mými knihami, které jsem, v měsíci březen, přečetla. Tentokrát je jich docela dost, ale snad si každý vybere to své. I když, jak se tak dívám, hodně jsem četla knihy z mafiánského prostředí, které mě teď docela chytly.
Jestli taky čtete a baví vás recenze knih, můžete sledovat můj knižní Instagram nebo knižní Facebook. Všude přidávám své pocity z přečtených knih a tu pak píšu shrnutí za celý měsíc. Tak pojďme na to.

Kniha Dvojitý kříž od autora Chris Carter se řadí mezi detektivky. Začíná hned vraždou. Najdou ženu, která byla zabita velmi krutým způsobem. Vypadá to, že znovu začal zabíjet vrah, o kterém si mysleli, že ho už odsoudili. Zanechává totiž na svých obětech stejnou značku. Detektivové Hunter a Garcia po něm pátrají. Spouští se vlna vyšetřování, ale sériový vrah je chytrý. Nikdy nezanechává žádné stopy a pěkně si s nimi hraje.

Kniha se velmi dobře četla. Nebyl žádný dlouhý rozjezd, autor šel rovnou na věc a že to bylo chvílemi opravdu dost brutální. Detektivové mi přišli sympatičtí a i když se jednalo o vyšetřování vražd, některé jejich dialogy byly vtipné. Spolupracují spolu poprvé a jde vidět, že si sedli. Skvěle se totiž doplňovali.
Jestli máte rádi detektivky, knihy od Chrise Cartera vás určitě nezklamou. Hodnotím na 5/5.
Chris Carter - Dvojitý kříž

Kniha Bennett Mafia Zakázaná láska od Tijan Meyer se řadí mezi romány pro ženy. Kniha vypráví o Riley, která studovala na soukromé internátní škole, kde měla svou nejlepší kamarádku Brooke. Ta pocházela z mafiánské rodiny. Po čtrnácti letech, se Riley, ze zpráv, dozvídá, že je Brooke pohřešovaná. Jelikož byla dříve její kamarádkou, mafiánská rodina je přesvědčená, že ví, kde je a tak Riley ještě v ten den unesou. Setkává se s Kaiem Bennettem, hlavou rodiny. Je neuvěřitelně pohledný, ale taky chladný a krutý. Časem se ukazuje, že zmizení Brooke bylo úplně jinak. Riley ze začátku Kaie nenávidí, ale je tu hezky popsaná cesta od nenávisti k touze a lásce.

Když jsem začínala knihu číst, trochu jsem se bála, jestli se do ní začtu, protože začátek mi přišel docela zmatený. Střídala se minulost s přítomností a i v přítomnosti se psalo o minulosti. Po pár kapitolách už nebylo třeba psát o tom, co se dělo dříve, tak byl styl psaní lepší a já se hned začetla. Chvílemi jsem u toho ani nedýchala. Co vám budu lhát, mé zvrhlé já bylo uspokojeno. Únosy a mafiánské prostředí mě v knihách hodně baví. Příběh byl napínavý, žhavý, plný touhy, zrady, lží a zabíjení. Vše, co do mafiánského světa patří. Od knihy jsem se nemohla odtrhnout. Kdyby to šlo, klidně bych ji ohodnotila na 10/5. TOP.
Bennett Mafia Zakázaná láska - Tijan Meyer

Díky spolupráci s n.p.modra.kosile se mi do rukou dostala kniha s názvem Modrá košile. Je od autora, který vystupuje pod pseudonymem Neznámý pachatel. Autor v knize odkrývá policejní svět, kde běžný člověk nenahlédne a taky nám to, v žádných románech, nikdo nenapíše. Neřeší se velké případy, ale ukazuje nám policii ve své nahotě a taky běžnou policejní rutinu včetně vztahů na pracovišti. Většina děje se odehrává u sociálně slabších lidí. Většinou u ožralých bezdomovců, feťáků a zlodějů. 

Kniha je psaná v první osobě z pohledu řadového policisty. Je čtivá a okořeněná cynickým humorem. Několikrát jsem vyprskla smíchy a bavila se. Ach, ta moje živá představivost. I když někdy jsem byla dost zaskočená, jak to u policie chodí. Autor totiž nic neskrývá a píše tak, jak to je. Nic podobného jsem ještě nečetla, ale kniha mě bavila. Sice se jedná o fiktivní povídky ze směn řadového policisty, ale věřím, že na nich přeci jen bude něco pravdivé a upravené budou maximálně tak jména (můj názor). Jestli vás zajímá reálný svět policie, knihu vám můžu jen doporučit. Hodnotím na 5/5.
Modrá košile - N.P.

Kniha Nebezpečná láska od české autorky Kateřiny Petrusové se řadí mezi romány pro ženy a je prvním dílem ze série Bavettovi. Kniha vypráví o mladé ošetřovatelce Paige. Paige pracovala u rodiny Russo, kde se starala o staršího pána, ale ten zemřel. Začala si hledat novou práci, ale moc se jí nedařilo. Její bývalý zaměstnavatel byl s ní natolik spokojený, že jí nakonec domluvil práci ošetřovatelky u jeho kamaráda. V rodině Bavettových. Bohatých podnikatelů, pocházejících z Itálie. Má se starat o jejich syna Michaela. Ten je dospělý, ale po nehodě se duševně vrátil do svého dětství. Paige se o něj moc hezky stará a Michael si ji hned oblíbí. Postupem času zjišťuje, že se nechala zaměstnat rodinou, která je součástí mafie. Teď jen znát odpovědi na otázky, co bude dělat až se Michael probere? Podaří se Paige uniknout ze spárů rodiny Bavettových, když odhalila jejich tajemství?

Přesně tady platí: "Nesuďte knihu podle obalu." Jedním slovem, wow. Česká autorka Kateřina Petrusová mě velmi překvapila. Kniha byla čtivá, vtipná a děj se zbytečně netáhl. Dokonce jsem byla zaskočená i zápletkou a říkala si, že tak to přece nemůže skončit. Děj je sice z mafiánského prostředí, ale nečekejte nic drsného. Četla jsem jednu stranu za druhou, dokud jsem nebyla na konci. Moc krásný příběh, u kterého jsem se dost nasmála. Chápu, že se Paige bála, ale nedalo se tomu nesmát. Bylo to napsáno opravdu skvěle, klobouk dolů. Knihu řadím mezi TOP knihy, od kterých jsem se nemohla odtrhnout. Hodnotím na 5/5.
Nebezpečná láska - Kateřina Petrusová

Kniha Nepřítel mého nepřítele se řadí mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Bavettovi a autorka Kateřina Petrusová je českého původu. Kniha vypráví o Jo, bezpečnostní koordinátorce, která měla dceru Amy. Tu ji ze školky unesl samotný král drogového podsvětí, Toro. Jestli chce dceru nazpět, musí pro Tora něco udělat. Je to jen maličkost, zabít Roberta Bavettu, bratra Michaela, o kterém byl první díl. Jo je odhodlaná pro svou dceru udělat cokoliv. Dokáže zabít velkého mafiána nebo najde jiné řešení, jak Amy zachránit?

Česká autorka Kateřina Petrusová mě nepřestává udivovat. I tento druhý díl je psaný lehce, svižně, vtipně a bez zdlouhavých scén. Její styl psaní mě úplně vtáhl do děje. Ten je sice snadno předvídatelný, ale vůbec mi to nevadilo. Střídají se pohledy Jo a Roberta, což se mi hodně líbilo a v minulém díle i docela chybělo. Vědět, co si myslí i druhá strana je super. Obzvlášť, když se Robert s Johnym neustále dotahovali. Při čtení knihy jsem se stále usmívala, ale když jsem narazila na scénu, jak Robert odhání psa citoslovcem "kšá!", který se používá na slepice, husy nebo kačeny (prostě na ptáky), vybuchla jsem smíchy. Kromě vtipných hlášek a dialogů si v knize užijete vánoční atmosféru a zjistíte, že i ten nejdrsnější mafián v New Yorku má srdce a lidi, na kterých mu záleží. Malá Amy byla úžasná a Jo se mi taky líbila. Vtipné dialogy autorce fakt jdou a já vám tuhle sérii prostě musím doporučit. Hodnotím na 5/5. TOP.
Nepřítel mého nepřítele - Kateřina Petrusová

Třetí díl ze série Bavettovi je kniha Zakázaná přitažlivost od české autorky Kateřiny Petrusové. Taktéž se řadí mezi romány pro ženy. Kniha vypráví o Emily, která měla už dost neustálého hlídání a chtěla se osamostatnit. Její otec je senátor a představa jeho dcery, že by bydlela tak daleko od nich se mu nelíbí. Má o ni strach. Jednoho dne Emily uteče do New Yorku, kde ji ochranka jejího otce najde a dostává na výběr. Buď se vrátí domů nebo tam může zůstat, ale ne sama. Přidělí jí osobního bodyguarda Henryho, kterého poznáme z předchozích dílů. Henry z jejího hlídání nadšený není. Vlastně ani Emily a tak se rozhodne mu to strážení znepříjemňovat všemi možnými způsoby, dokud si neuvědomí své city a nepozná, že je v opravdovém nebezpečí. 

Kniha byla opět skvělá a plná humoru. Četla se dobře a úplně mě vtáhla do děje. Zaručuji vám, že s Emily se nikdo nudit nebude. V této knize se ze zlých stávají ti hodní a jak? To už vám neprozradím. Knihu opět řadím mezi TOP knihy, od kterých jsem se nedokázala odtrhnout a mrzí mě, že jsem tuhle sérii už celou přečetla. Vůbec bych se nezlobila za její pokračování. Hodnocení 5/5.
Zakázaná přitažlivost - Kateřina Petrusová

Díky knižní štafetě jsem měla možnost přečíst si knihu Dedička. Napsala ji slovenská autorka Gabrielle Bernátová a řadí se mezi krimi romány pro ženy. Kniha vypráví o Veronice, která studuje masmediální komunikaci. Celé své dětství prožila v dětském domově a jelikož potřebuje peníze, je nucena přivydělávat si nebezpečnou prací. Píše články o velkém bossovi podsvětí. Ten na to brzy přijde. Jednoho dne ji chytí do pasti a unese. Vera se musí rozhodnout, co vše, známému "podnikateli" Peterovi, prozradí. Navzájem se přitahují, ale ani jeden si ty pocity nedokáže vysvětlit. Vera je ve velkém nebezpečí a pochopí, že musí s nebezpečným a chladným šéfem podsvětí, Peterem, začít spolupracovat. 

Kniha je psaná ve třetí osobě. Ze začátku mi přišla tajemná až jsem se chvílemi ztrácela. Trochu jsem se bála, že se nezačtu, ale velmi rychle jsem byla vyvedena z omylu. Rozjezd knihy byl rychlý a hned v počátcích se začalo něco dít. Gabrielle má svůj styl psaní. Nečekejte nic přeslazeného. Kniha je napsaná rázně, s vulgarismy a přesně tak, jak to život přináší. Bylo to akční, poutavé a napínavé. Chvílemi vtipné, ale i dojemné a moc hezky vymyšlené. Nikdy se nezamýšlím nad tím, jestli může být příběh reálný, protože i sám život nám kolikrát přinese těžko uvěřitelné okamžiky. I když jsem se v knize párkrát ztratila ani to mi nepřekazilo krásný zážitek z příběhu. V jednu chvíli jsem se těšila, byla nadšená, pak jsem byla zase smutná a taky naštvaná. Nesmím zapomenout ani na vtipné dialogy (tak, jak je dokáže jen Gabrielle) a hodně smíchu. Mé pocity byly jako na horské dráze a já děkuji, že jsem si mohla přečíst tak krásný příběh. Hodnotím na 4,5/5.
Dedička - Gabrielle Bernátová

Kniha Sempre Navěky se řadí mezi dívčí romány a napsala ji americká autorka J.M.Darhower. V knize se vypráví o dívce jménem Haven, která žila i s matkou v otroctví, na farmě v Blackburnu. Tvrdě pracovaly a trpěly nelidské chování ze strany jejich majitelů. Obě se staly oběťmi obchodu s lidmi organizovaného mafií. Jednoho dne na farmu přijíždí doktor Vincent DeMarco a Haven dostává šanci na nový život. Jenže se musí rozhodnout, zda s ním odejde a tím pádem opustí svou mámu nebo zůstane a jistě zemře. 
U doktora, v městečku Durante, se Haven seznamuje s jeho syny Dominicem a Carminem. Těm v životě nikdy nic nechybělo. Teda kromě jejich matky, která záhadně zemřela. 
Carmine byl problémový kluk. Výbušný a nedokázal se ovládat. Haven byla zase vystrašená myška, která celý svůj život žila ve strachu a snažila se o jediné, přežít.
Doktor DeMarco vedl dvojí život. Ostatní věřili, že je otcem slušné rodiny, ale zároveň byl oddaný i druhé rodině. Té, kterou, místo genů, spojovala prolitá krev a vyřčené přísahy, mafie.

Příběh byl v knize sice vymyšlený, ale téma moderní obdoby otroctví klam není. Bylo to krásné a zároveň smutné čtení. Jen moc dlouhé. Několikrát jsem se přistihla, že si přeju, aby se už konečně začalo něco dít. Nenudila jsem se, ale chyběla mi nějaká akce, která se vyskytla až na konci příběhu. V knize jsou vulgarismy, které do tohoto prostředí patří, ale někde mi prostě neseděly a přišly mi zbytečné. Sem tam mi styl psaní přišel zmatený. Postavy nejsou dobře vykreslené, některé jsem si ani nezapamatovala a přemýšlela, o koho se jedná. Cestu k nim jsem si prostě nenašla a tak zážitek z knihy nebyl tak procítěný, jak bych si přála. Hodnotím na 2/5.
Sempre Navěky - J. M. Darhower

Zajímalo by mě, jaká kniha se vám naposled hodně líbila? Poznáte tyhle knihy? Zaujaly vás nebo jste je už četly?
SHARE:

22 komentářů

  1. Páni, docela slušný seznam přečtených knih. Četla jsem akorát Zakázanou přitažlivost a to už je strašně dávno. Ani nevím, proč jsem četla jako první ten třetí díl, každopádně jsem se už pak nikdy k těm předchozím nevrátila, což je asi škoda, říkám si... :-D

    Mimochodem, můžu se zeptat, co máš za čtečku? Je to ta barevná?

    Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeeej, tak to je škoda. První díl byl fakt super. Jinak čtečka barevná není. Je s podsvícením a dotyková.

      Vymazat
  2. Ahojky,
    super článek. já znám jen Chrise Cartera, ale dost jsi mě nalákala na tu Kateřinu Petrusovou a taky na Tijan. Na její knihy jsem vždy v Baronetu koukala a nikdy jsem je nezkusila. Budu to muset napravit:-) Já teď čtu jeden thriller od Mike Omera a předtím přečetla Čajovnu v Tokiu, na kterou jsem se hodně těšila. Určitě mrkni ke mně na blog, zorvna tam běží knižní giveaway:-) Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani. Děkuji. Určitě k tobě nakouknu. Ta Čajovna v Tokiu by se mi taky líbila a tu sérii od Kateřiny Petrusové zkus. Mně se hodně líbila. :-)

      Vymazat
  3. Nic lepšího než Cartera jsem asi ještě nečetla. Chybí mi snad už jen dva díly, ale četba je opravdu parádní..

    OdpovědětVymazat
  4. Jedinou knihu co znám je zakázaná láska. :) Zbytek vypadá lákavě. Já za březen taky přečetla docela dost knih :D tak se v pátek můžeš těšit na můj článek.
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Přečetla jsi toho docela hodně. Znám jen Dvojitý kříž - Cartera mám přečteného skoro celého (chybí mi jeden příběh). Na knihy pro ženy moc nejsem (i když teď zrovna jednu čtu), takže s tím zbytkem jsem se "nepotkala. Zaujaly mne ty policejní povídky Modrá košile.

    OdpovědětVymazat
  6. Cartera naprosto miluju.. Už mám dočtené všechny jeho knihy.. 😍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super. Snad najdeš někoho, kdo se ti bude líbit stejně, jako Chris. :-)

      Vymazat
  7. Nečetla jsem ani jednu, ale některé vypadají zajímavě. Někdy také sáhnu po brutálnější knížce :D

    OdpovědětVymazat
  8. Z těchto knih jsem četla Bennett Mafia, Sempre Navěky a kdysi jsem četla první díl Nebezpečná láska od Kateřiny Petrusové. Musím se přiznat, že mě Bennett Mafia ani Sempre Navěky nějak zvlášť nezaujaly, a to prosím knihy z mafiánského prostředí také můžu. Knihu od K. Petrusové hodnotit nějak nemůžu, protože mám dojem, že jsem knihu ani nedočetla, ale ne kvůli tomu, že by se mi nelíbila, ale protože mám tendence rozčítat vícero knih naráz, a pak to takhle dopadá - že prostě některé nedočtu. Hrozný se mnou. Ale jinak super shrnutí přečtených knih.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čteš více knih naráz? :-o To by mě asi nebavilo a kdoví, jak bych si pamatovala děj. :-D jinak věřím, že ta Bennett Mafia může někoho odrazovat. U mě převýšil příběh. :-)

      Vymazat
  9. Ani jednu knihu neznám. Ale líbila by se mi asi ta Zakázaná přitažlivost. Já teď čtu Carmen Bin Ládin, Temné Království.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  10. Ani jednu knížku neznám a ani to nejsou žánry, které mě baví číst :/ Každopádně obdiv za to, kolik knih stihneš za měsíc přečíst!:D

    OdpovědětVymazat
  11. Nečetla jsem ani jednu knihu, ale znám podle obálky. Kateřina Petrusová je prý skvělá spisovatelka :-) Já teď čtu Listopád od Mornštajnové a dočetla jsem Svolení, které bylo super :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je skvělá. Klidně bych brala víc jejich knih. Listopád mám taky, ale zatím čeká na přečtení. :-)

      Vymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig