úterý 18. května 2021

Přečteno za duben

Přeji pěkný den.

Dneska jsem si pro vás připravila další díl ze série přečteno za minulý měsíc. Budeme se tedy věnovat tomu, co jsem stihla přečíst v dubnu a že toho nebylo málo, tak pojďme na to.

Díky knižní štafetě jsem si mohla přečíst knihu Horkosladké esencie od slovenské autorky Baja Dolce. Řadí se mezi romány pro ženy
Kniha vypráví o Lindě a Danielovi, kteří se znali od dětství. Daniel na ni dával pozor, ale každý musel odjet studovat. Jejich cesty se tedy rozchází a po několika letech se opět setkávají. Jen nic už není tak, jak bylo dřív. 
Zdravotní stav Lindiny babičky se každým dnem zhoršuje a máma jí něco tají. Díky Danielovi se dozvídá šokující pravdu o rodinném tajemství. 
Po nehodě na vánočním večírku se Lindě začínají zdát divné sny, ve kterých objevuje milostný příběh mladého páru z období druhé světové vojny. Časem zjišťuje, že tyto sny jsou klíčem k dávno zapomenuté pravdě. Jen ona může zlomit dlouholeté rodinné prokletí a osvobodit se ze začarovaného kruhu hořkosladkých lásek a zklamání. 

Baja je paní Spisovatelka. Píše skvěle, poutavě a emotivně. Byl to krásně vymyšlený příběh, o prokletém rodě, plný bolesti. Do knihy jsem se velmi rychle začetla. Byla plná emocí a nečekaných zvratů. Cítila jsem zklamání, beznaděj, vztek (hlavně na Lindinu matku), smutek, ale i nádhernou sílu lásky u obou generací. Několikrát mi bylo Lindy i Olívie líto za to, co všechno musely v životě vytrpět. Když už jsem si myslela, že bude všechno v pořádku, tak jsem se teda pěkně mýlila. Dvakrát jsem skoro dostala infarkt a říkala si, že takto to, v knihách, přece nebývá. Jenže v knize od Baji je možné vše. 
Co myslíte, bude mít Linda dost síly na prolomení kletby?

Hodnocení 5/5
Horkosladké esencie -Baja Dolce

V měsíci dubnu vyšla nová e-kniha s názvem Stoka od českého autora N.P., ale už se dá koupit i tištěná verze. Řadí se mezi krimi detektivky.
Kniha je psaná ze dvou pohledů. Ze strany policie a ze strany feťáckých zlodějů. Stejně, jako jeho první kniha, Modrá košile, i tady je vše napsáno tak, jak to je. Bez přikrášlení a různých výmyslů. Policisté v knize vyjíždí k různým případům a i oni jsou jen lidé, kterým se někdy nechce. Kdybych chtěla být policistkou, asi by mi to zničilo všechny iluze a vykašlala se na to. Nezávidím jim, co všechno musí řešit. Vyjíždění k mrtvolám, oznamování úmrtí blízkým osobám a prověřování každé "blbosti", kterou jim kdokoliv nahlásí. 
Zfetovaní zloději, bezdomovci, sociálně slabší lidi fetují, kradou a prodávají. Vždy ví, za kým jít. Roky na ulici je naučili a taky ví, že nemůžou nikomu věřit. Ani sobě. V knize jsou popsány hrůzy bez příkras a soucitu. Jako jsou znásilnění, lži, podrazy, vloupání a drogy. Objasnila jsem si, jak se vaří a podává perník (ne, že bych to v životě potřebovala) a taky nám kniha ukazuje, jak velké svinstvo to je.  Autor mě překvapil drsným a děsivým příběhem, do kterého dokázal vložit i lásku dvou lidí. 
Je to skvělá kniha, která ukazuje realitu policejní práce a já velmi pěkně děkuji panu autorovi, že jsem si mohla knihu přečíst ještě před vydáním.

Hodnocení 5/5
Stoka - N.P.

Kniha Na úteku od slovenské autorky Michala Ries se řadí mezi erotické romány a je to první díl ze stejnojmenné série Na úteku.
Příběh je z motorkářského prostředí. Kniha vypráví o mladé Jůlii, která přišla o svého otce a ani po dvou letech neví, kdo vlastně je. Chce si vyčistit hlavu a smířit se se ztrátou blízkého člověka, proto odjíždí na osamocenou dovolenou, kde se seznámí s Martinem. Ten jí představí svou sestru Betku, která je zasnoubená s Adamem. Jůlie doufá, že bude Betka hloupá a nudná, ale je na velkém omylu. Betka je zábavná a milá osoba. 
Největší problém je, když se Jůlie zakouká do Adama a prostě se TO stane.
Adam je už starší a má svou představu, jak by měl jeho život vypadat. O pár měsíců se žení, ale co se může stát, když zahlédne mladou, divokou a krásnou Jůlii? Bude ochotný kvůli ní zahodit vše, co doteď tak pečlivě budoval?

Kniha začínala velmi smutně, stále jsem zadržovala slzy, až jsem Mišku podezřívala, že příběh napsala naopak. Většinou mi tečou slzy až na konci dojímavého příběhu, ale tu bylo všechno jinak. Kniha byla zábavná, nechyběla erotika a střídal se smutek s radostí. Konec, který měl být dojemný, vystřídal jiný pocit, naštvání. Nevadil mi otevřený konec, ale to, jak se Jůlie zachovala.
Jůlii jsem si velmi oblíbila, líbila se mi její povaha a byla prostě jiná. Jen ten konce knihy mi z ní pokazil dojem, protože se, za mě, zachovala nepochopitelně, nezodpovědně a dětinsky. Jediné, co ji omlouvá je, že je ještě hodně mladá a svět venku není tak "růžový", jak si představovala. 
Betky mi bylo hodně líto, ale k lásce nepřinutíte prosbou ani hrozbou. Měla prostě obrovskou smůlu. No, jsem zvědavá, co nám další díl s názvem Na love přinese.

Hodnocení 5/5
Na úteku - Michala Ries

Kniha Na love je pokračováním erotického románu Na úteku. Je od slovenské autorky Michala Ries. 
Kniha pokračuje ve vyprávění o Jůlii, která přestává utíkat. Najde ztracenou cestu ke svým blízkým a chce začít od začátku. Najde si nové bydlení, novou práci a i tak si ji minulost sama najde. Rozhodne se jí čelit a vyrovnat se s ní. Setkává se s Adamem, ale vše nejde tak, jak by chtěla. Jůlie chce všechno a Adam je ochotný jí dát jen své tělo, nic víc. Dvakrát přeci tu samou chybu neudělá. Začíná souboj a nastává otázka, kdo bude lovec a kdo kořist?

Jůlie dospěla a byla úžasná. Adam taky. I když toho moc nenamluvil, dokázala jsem si ho oblíbit. Mluvily za něj činy. A co chudák Betka? Ani v tomhle díle jí nebylo dopřáno. Určitě musela Mišce něco provést, když si pro ni připravila tolik bolestných chvil, ze kterých se bude ještě dlouho vzpamatovávat. 
Tohle byl nádherný příběh z motorkářského prostředí, plný touhy, vášně a erotického napětí. Od knihy jsem dostala víc, než jsem očekávala. Slzy mi tekly smíchem a pro mě bylo tohle pokračování ještě lepší, než první díl. Už dlouho se mi nestalo, že bych knihu dočetla s úsměvem na tváři. Až mě trochu mrzí, že už to celé skončilo.

Hodnocení 5/5
Na love - Michala Ries

Kniha Tma je třetí díl ze série Martin Servaz a napsal ji Bernard Minier. Řadí se mezi detektivky, ale pro mě to bylo něco jako psychothriller. V knize se střídá vyprávění ze dvou pohledů. Christine a Martina. Postupně se jejich cesty spojují.
Kniha vypráví o Christine, která dostane do schránky dopis. Díky němu předpokládá, že se někdo chystá spáchat sebevraždu. Je jediná, kdo o tom ví. Nemá žádnou možnost tomu zabránit, protože neví, komu dopis patří a je přesvědčená o tom, že ho dostala omylem. Christine je rozhlasová moderátorka. Jednoho dne jí do rádia volá muž, který o dopisu ví, začne ji obviňovat z toho, že nic neudělala a začíná si s ní nepěkně hrát. Neustále volá, posílá e-maily a píše smsky. Ví o ní úplně všechno. Někdo se Christine snaží zničit život a nejhorší na tom je, že jí nikdo nevěří. 
Martin Servaz se léčí na klinice pro policisty trpící syndromem vyhoření. Dostává balíček s kartou od pokoje v jednom luxusním hostelu. Někdo ho zve na schůzku. Očividně se snaží dostat Martina z léčebny a vrátit ho zpět do práce. Nebyl by to Martin, kdyby se nepustil do vyšetřování na vlastní pěst. 
Co se stane, když někdo převezme kontrolu nad vaším životem? Co když nejbližší nejsou takoví, jak se zdají? A co se skrývá ve tmě?

Kniha byla opět skvěle napsaná, ale pro mě zbytečně dlouhá. Byly chvilky, kdy jsem se dost nudila. Jako Vánoce, seznamování Geralda a Christine s jejich rodiči apod. Taky mi nesedlo prostředí, ve kterém se děj odehrává, ale jestli máte rádi vesmír a kosmonauty, bude vás to bavit mnohem více. Jinak myšlenka děje byla pěkná a hlavně promyšlená. Trochu mi vadilo, že je tu Martin v pozadí. Postava Christine se mi líbila. Dokonce jsem se chvílemi s ní bála a to, co jí někdo prováděl a nikdo jí nevěřil, muselo být opravdu příšerné. Tolik bezmoci prožívá a vy s ní. 

Hodnocení 4/5
Tma - Bernard Minier

Knihu Boháč z Park Avenue napsalo známé a velmi oblíbené duo autorek Vi Keeland a Penelope Ward. Řadí se mezi erotické romány.
V knize se vypráví o Elodie, která chce svůj život změnit k lepšímu a hledá si novou práci. Spěchá na pracovní pohovor, ale má menší autonehodu. Druhý řidič je úplný pitomec, nedokážou se domluvit, kdo je na vině. Hollis taky spěchá na pracovní schůzku. Přijíždí policie a zbytek vyřídí pojišťovny. Každý si jde svou vlastní cestou. Jen co Elodie začne pracovní pohovor, na který se velmi těšila, přijde zklamání. Ve dveřích totiž stojí ten chlap od nehody. Je jí jasné, že tu práci nedostane. Při odchodu se Elodie seznámí s Hailey, vzápětí zjišťuje, že je to ta problémová neteř od Hollise, o kterou se měla starat. Obě si padnou do oka a tak Elodie jde znovu za Hollisem a prosí ho o tu práci. Hollis je stejně nepříjemný, jako je pekelně hezký. Nakonec povolí a tím jejich nevinné flirtování začíná. Jenže život nás kolikrát vede křivolakými cestičkami, jaká bude cesta Hollise a Elodie?

Abych pravdu řekla, zpočátku jsem si myslela, že to bude taková ta klasika nadřízený s podřízenou. Kvůli traumatu z dětství se budou lásce bránit a děj tak bude hodně předvídatelný. Už jsem si představovala, jak za to strhávám body dolů a potom to přišlo. Nic není předvídatelné a děj mě opravdu zaskočil. Bylo to krásné čtení, ale zároveň hodně smutné. Určitě si ke knize vezměte kapesníky, budete je potřebovat. Hailey jsem si v knize hodně oblíbila. I obě hlavní postavy a všechno to hezky doplňoval mluvící papoušek. Kniha byla čtivá, četla jsem ji se zatajeným dechem a přála si pro ně šťastnější konec. Jenže život bývá krutý i v knihách...

Hodnotím na 5/5
Boháč z Park Avenue - Vi keeland, Penelope Ward

O knize Na obtíž od Colleen Hooverové jsem vám už psala. Poslal mi ji oblíbený e-shop megaknihy.sk a řadí se mezi romány pro ženy.
Kniha vypráví o Merit, která potkává dokonalého kluka Sagana. Vše je dokonalé, dokud nezjistí, že se právě líbala s klukem svojí sestry. Samozřejmě omylem. Kdyby věděla, že je to kluk její sestry Honor, nikdy by to neudělala. Ani Sagan o tom neměl tušení, že líbá někoho jiného. Prostě si je spletl. Věděl, že Honor má sestru, ale netušil, že jsou jednovaječné dvojčata a téměř k nerozeznání. Tak vznikla, pro ně, dost trapná situace. Jenže Merit na jejich první polibek nedokáže zapomenout a tím celý příběh začíná.

V knize se seznámíte s opravdu podivnou rodinkou, která bydlí v bývalém kostele. Hlavně teda s Merit a okrajově s jejími sourozenci, nevlastním strýcem a již zmiňovaným Saganem. Jejich otec se rozvedl a vzal si ošetřovatelku, která se starala o jejich matku, když onemocněla. Měl svůj svět a o děti se nezajímal. Všichni žili společně v jednom "domě". I vlastní matka s nimi zůstala. Ta bydlela v suterénu. Kvůli sociální fobii vůbec nevycházela ven a život jejich dětí jí utíkal mezi prsty.
Merit byla zvláštní, sbírala trofeje, které nevyhrála. Přestala chodit do školy a celkově ztratila zájem o své okolí. Se svými sourozenci si vůbec nerozuměla a skoro každý z nich měl nějakou zvláštní vlastnost.
Jenže nic není takové, jak se na první pohled zdá. V "domě" s nimi bydlí i spoustu lží a velké tajemství. Jediná Merit skoro o všem ví, všechno dusí v sobě, je uzavřená a to může vést jen k jedinému. A víte co? Já se jí ani nedivím, protože mít takovou rodinu bych taky nechtěla.

Až na ten nudnější začátek se mi kniha líbila, bylo to zase něco jiného. Tím, jak Colleen vyprávěla o podivné rodince, to knize přidávalo na originalitě. Úplně nejvíce se mi líbilo, že se v ní píše o často přehlížené a podceňované nemoci jménem deprese.

Hodnocení 4/5
Na obtíž - Colleen Hooverová

Nevyspytateľná mrcha je kniha z podsvětí. Je to první díl ze série Soranovci a napsala ji slovenská autorka Gabrielle Bernátová. Řadí se mezi romány pro ženy.
Jednoho dne se Levoslav, mafiánský boss, dostává do vězení. Lea, jeho žena, zůstává na všechno sama. Po jeho propuštění, Lee někdo zavraždí velmi blízkou osobu, Lucku a pomsta se stává její životní prioritou. Nedokáže se s její ztrátou jen tak smířit a všechny opouští. Cestu jí zkříží mladá Viktorie, která Leu trochu mění. Se svým mužem se neviděla šest let, ale právě nastala chvíle, kdy ho potřebuje. Lea se s ním chce sice rozvést, ale ví, že u něj budou v bezpečí. No, stále má v hlavě jen jediné, zničit nepřátele. 

V knize bylo hodně postav, dost přímých řečí, ve kterých jsem se několikrát ztratila a nevěděla, kdo na koho mluví. Lea byla drsná, arogantní a měla plno tajností. Nikomu nechtěla nic říct, šla si tvrdě za svým plánem. To mě štvalo nejvíce, že jsem měla, během čtení, plno otázek a skoro na žádnou nepřišla odpověď. Snad to následující díly napraví. Viktorii hodně ubližovali. Měla obrovské štěstí, že potkala Leu. Ta ji k sobě ukryla a postarala se o ní. Emovi se Viktorie hodně líbila, tak na ni začal dávat pozor. Doufám, že jí pomalu ukáže, že mužské ruky se už nemusí bát. Lev mi přišel sympatický, ale Lea mi dojem z knihy kazila. Možná to bylo tím, jak nikomu nic nechtěla říct a vůbec jsem nebyla v obraze. Děj byl i takový roztáhlý a nic moc se nedělo. Vztah k Lee jsem si vůbec nevytvořila a bylo mi jedno, jestli se jí něco stane. Hodně mě to mrzí, protože od této autorky jsem už četla knihu Dedička a ta se mi moc líbila. Kniha má otevřený konec. Končí napínavě, takže jestli vás zaujme, budete nutně potřebovat další díl.

Hodnocení 3/5
Nevyspytateľná mrcha - Gabrielle Bernátová

Nezastaviteľná mrcha je druhý díl ze série Soranovci a napsala ji slovenská autorka Gabrielle Bernátová. Řadí se mezi romány pro ženy.
Kniha začíná básní, opět tajemně, ale konečně se dozvídáme, kdo je Havran. Osoba, která přinutí každého, aby udělal to, co chce. K Lee jsem si vztah stále nevytvořila, i když jí už trochu více rozumím. V jednu chvíli byla silná, potom se hroutila... Vše mělo své důvody, které se v knize taky dozvíte. Leu zradí kamarád. Chce ji připravit o majetky a zdrhnout, ale nepodaří se mu to. Něco se mu stane, ale nic není tak, jak to na první pohled vypadá. Být na Levovém místě, Leu bych přivázala k posteli a nepustila, dokud bych se nedozvěděla, jak to všechno bylo. Oni sami se v tom ztrácejí. Nikdo neví, o co Lee jde a čtenář se v tom pak ztrácí úplně. Lev se snaží na všechny tajnosti přijít, ale každý mluví jen v hádankách. Lea je ve velkém nebezpečí. Dokáže se přenést přes minulost, která jí tak ublížila? Čím vším si musela projít, aby se změnila na manipulativní mrchu?

I v této knize jsem se párkrát ztratila, ale byla napsaná mnohem lépe, než první díl. Taky mě více bavila, protože jsem se konečně dočkala nějaké akce. Jestli jste měli, v prvním díle, nějaké otázky, tady na ně najdete odpovědi a vše vám začne dávat smysl. Nemůžu si pomoct, ale stále mě více baví dvojice Emo a Viktória a ten konec? To byla jiná jízda. Přiznám se, že mi i slza ukápla. No, myslím, že si s námi Gabča pěkně pohrála. Jen je škoda, že se rozhodla celou tuhle sérii stáhnout z prodeje, i když to samozřejmě chápu. Mám i další knihy z této série, ale myslím, že už nemá smysl vám o nich psát, když se nebudou dát nikde koupit.

Hodnocení 4,5/5
Nezastaviteľná mrcha - Gabrielle Bernátová

Za měsíc duben jsem zvládla přečíst celkem devět knih, což mi přijde skvělé. Čtení mě teď opravdu chytlo.

Taky rádi čtete?
SHARE:

23 komentářů

  1. Musím říct, že mě nejvíc zaujala kniha Stoka. Vypadá fakt dobře! Já čtení miluju, ale jsem teď hrozná a nedokážu se k tomu dokopat. Nechci se k tomu nutit, přeci jen na to musí být správná nálada, ale vždycky se najde něco, jako třeba Netflix, co mi ty plány prostě změní:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to chápu. Já jsem televizi nahradila knihami. :-D

      Vymazat
  2. 9 knih, wau! Já miluji knihy a čtení ale nějak mi vždy nezbude dost času, což mě velmi mrzí. Z toho, co jsi přečwtla bych si také vybrala, i když raději preferuji klasiku a seberozvoj :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takové knihy mi moc nejdou, ale tak každý máme to své. :-)

      Vymazat
  3. Páni, jsi velký čtenářka, přečetla jsi opravdu hodně knih :) Já čtu taky ráda, ale tolik knih, co ty přečteš za měsíc, nepřečtu ani za dva :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, někdy mě kniha fakt dost chytne, že ji mám během pár dní přečtenou. :-D Většinou se snažím číst po večerech, kdy už mám klid a nic nemusím. :-)

      Vymazat
  4. Amazing reviews!
    Thanks for sharing 😍😍
    Regards:)

    OdpovědětVymazat
  5. No teda, ty teda čteš jak o život. :) Já s těží zvládám jednu, či dvě knihy. Z titulů neznám ani jeden, ale zalíbila se mi Stoka a Tma. :)

    somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  6. To jsi toho přečetla opravdu hodně. Já většinou zvládnu tak 4 knížky za měsíc. I když vlastně tento měsíc to bude víc - už teď mám přečtené 4 kousky a čtu pátý.

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    skvělé čtecí skóre! Já mám nyní v květnu trochu čtecí krizi, ale už se to lepší:-) Musím omrknout konečně tu Colleen Hooverovou a Michaelu Reis. Díky za zajímavé tipy:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Colleen se určitě mrkni, má nádherné knihy. Jo a na Mišku taky. :-D

      Vymazat
  8. No jako přečteš toho opravdu dost. :) Takže chválím, já přečetla málo jen čtyři knihy. Tak snad tento měsíc to bude lepší. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však uvidíš. Podle času a nálady. Já teď taky nabrala skluz. :-D

      Vymazat
  9. Proboha holka, kde na to bereš čas? :D Já přečtu jednu za měsíc a to se musím fakt snažit! Ale díky za inspo :)

    OdpovědětVymazat
  10. Téda, taky jsi toho přečetla poměrně dost! Moc zajímavá sbírka. Z tvého výběru jsem četla akorát Boháče z Park Avenue a Na obtíž. Boháč se mi moc líbil, Na obtíž tolik ne - což už jsem ti psala u recenze, kterou jsi na blogu zveřejňovala.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten Boháč se mi taky hodně líbil. Už jsem si myslela, že to bude jako jejich ostatní knihy, ale potom přišel zlom a bylo to úplně o něčem jiném. :-)

      Vymazat
  11. Všechny knihy vypadají zajímavě! Já jsem bohužel dlouho nic nepřečetla, ale teď už budu míc více času a snad se konečně k nějaké knížce také dostanu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak držím palce ať je čas a hlavně chuť. Teď v novém se ti bude číst skvěle. :-)

      Vymazat
  12. Teda, ty jsi čtenář! ♥
    Mně se líbily první knihy Coleen Hooverové, ale ty novější mě už tak nelákají. Ani tahle, ani po tvém popisu a hodnocení. Nevím proč, co se změnilo. Ale jednou určitě zase vydá takovou, která ke mně promluví. Nebo zkusím dát šanci i nějaké, která mě třeba na první pohled úplně nezaujala. Uvidíme. ☺

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig