čtvrtek 6. ledna 2022

Přečteno za prosinec

Přeji pěkný den.

Máme tu už nový rok a já vám ještě dlužím článek z toho minulého. Mám tu pro vás souhrn přečtených knih za měsíc prosinec. Bylo volno, tak jsem si večery s knihami neskutečně užívala.

Knihu Láska k Vánocům napsala americká autorka Karen Schaler a řadí se mezi romány pro ženy.
Příběh vypráví o spisovatelce milostných románů, Riley. Svým posledním dílem své čtenáře zklamala a tak se to snaží napravit. Vydavatel si u ní objednává román s vánoční tématikou, ale ona Vánoce neslaví. Nikdo to o ní neví a všichni kolem si myslí, že její kariéru zachrání pouze vánoční příběh. Musí se zúčastnit Vánočního tábora, aby tam nabrala inspiraci.
Rozhovor v ranní show nedopadne dobře. Moderátor je nepříjemný a když si do ní rýpne ani netuší, jak jí její odpověď zkomplikuje život. Zároveň je ohrožen i Vánoční tábor. Proto se musí vydat za Lukem, manažerem rezortu a pokusit se to nějak napravit. Podaří se jí to? Vzpomene si na kouzlo Vánoc?

Jako první bych chtěla pochválit, že z této knihy úplně sálá vánoční atmosféra. Všude Santa, vůně vánočního punče, cukroví, plno sněhu, světýlek a vánočních stromečků... Je úplně ideální na navodění té správné vánoční nálady.
Já být na Rileyným místě, měla bych chuť Mikea několikrát zabít nebo ho minimálně vyhodit. Kdo knihu četl, mé slova pochopí. Riley mi bylo chvílemi líto, protože o vánocích toho opravdu moc nevěděla. To je tak, když se vydáváte za někoho, kdo nejste. Co myslíte, nabere odvahu a přizná se svým čtenářům?
V knize byly úseky, které mě vůbec nebavily a narušily mi vánoční náladu. Jako třeba popisy jejích dávných vztahů s bývalými partnery. I když jsem díky tomu pochopila, proč se lidem její poslední román nelíbil.
V tomto vánočním příběhu nehledejte žádnou zajímavou zápletku. Děj je předvídatelný a bude vám jasné, jak to nakonec celé skončí, ale i tak to byla příjemná oddychovka na zimní večery.

Hodnocení 3/5
Láska k Vánocům

Knihu V dobrom aj v zlom napsala slovenská autorka Gabrielle Bernátová a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první část knižní série a velmi pěkně děkuji Gabči, že jsem si mohla přečíst všechny její knihy.

Kniha nám ukazuje příběh mladé Sabiny, která přišla o přítele, potratila a neskutečně se tím trápí. Snaží se co nejvíce zaměstnat a tak bere první práci, která se jí naskytne. Shodou okolností tam potkává Kinga, kterého už poznala z dřívějška. King je rozhodnutý, že už ji nikdy nenechá odejít.
Sabina se už nechce zamilovat, Kinga neustále odmítá, ale on bojuje. Tak moc chce být s ní, že ho neodradí žádné slova. Stará se o ni, dodává jí sebevědomí... Když už si Sabi myslí, že by mohl být ten pravý, dokáže se mu otevřít a svěřit i s tím nejhorším. Jenže potom přijde rána, kterou vůbec nečekala. Je to opravdu tak, jak si myslí? Byli to jen prázdné slova? King má vlastně ty samé otázky. Milovala ho vůbec?

Do knihy jsem se bála pustit, protože mě odrazovalo velmi nízké hodnocení na databázi knih, ale jsem ráda, že jsem se nenechala odradit. Na styl psaní ve třetí osobě si pomalu zvykám, vůbec jsem se neztrácela a celý příběh si užila. Nezapomeňte, že to má dva díly, takže se spoustu důležitých informací dozvídáme až později, ale bude to stát za to. Teda aspoň mně se tenhle příběh moc líbil. Jde vidět, že to má autorka opět skvěle promyšlené. 

Dopředu upozorňuji, že moje vyprávění o knize může obsahovat spojlery. Takže jestli plánujete knihu číst, dál mé řádky nečtěte.

King byl ze začátku dost dotěrný, ale to je v knihách od této autorky už známé. Muži se tu nenechají odmítnout. Neplatí na ně slova, řídí se tím, co cítí. Každý jeden z nich je ve vztahu majetnický a mně se to strašně líbí. I King byl takový. Navíc Sabině se vším pomáhal, vařil jí a udělal by pro ní snad úplně vše. Trochu mě štvalo, jak ho Sabina neustále odmítala, i když v hlavě chtěla něco jiného. Kolikrát mi přišlo, že sama neví, co chce. I přesto s ní měl King neskutečnou trpělivost. Kdyby mě můj partner takto neustále odháněl, tak už bych se na něj dávno vyprdla. Hodně mi vadilo, že se Sabi vůbec nehrnula do pomáhání v kuchyni. Vždyť už dříve čekala dítě a uměla uvařit jen čaj? Jestli ve čtení vytrváte, její chování pochopíte. Autorka nás dost napíná a nejvíce se o Sabině dozvídáme až ve druhé části.
Úplně hrozné bylo slovíčko "joha", které autorka v knize dost používala. Měl to být pozdrav, ale pozpátku. No, beru to tak, že mě přenesla do života druhých, kde každý mluví po svém. Určitě i vy máte nějaké zvláštní slovo, které neustále říkáte. 
Ještě nesmím zapomenout na úžasnou vedlejší postavu babičky a sousedky v jednom. Ta se mi hodně líbila.
Věděla jsem, že bude v knize vzpomenuta LGBT tématika, ale že až takto? Hořela jsem zvědavostí, jak to mezi Chrisem a Danym dopadne. A upřímně? Někdy jsem se červenala i s Danym. Jako nemám nic proti tomu, ale přišlo mi to zvláštní a neustále jsem si vedle Chrise představovala ženu. Ale zase na druhou stranu, hodně se mi líbilo, jak se Chris postavil ke své orientaci před novináři. Klobouk dolů.
Ukončení první části je zajímavé a nutí vás ihned sáhnout po dalším díle.

Hodnocení 5/5
V dobrom aj v zlom

Knihu Aj v tom najhoršom napsala slovenská autorka Gabrielle Bernátová, řadí se mezi romány pro ženy a je to pokračování knihy V dobrom aj v zlom.

Příběh tedy navazuje na předchozí díl a začíná tam, kde skončil první díl. Chris se dozvídá šokující zprávu, která mu může změnit celý život. Sabina se necítí dobře. Vlastně už v prvním díle měla zdravotní problémy, ale až tu se King a my dozvídáme veškerou pravdu, jak to vlastně celé bylo, co jí trápilo a s jakými zdravotními problémy se momentálně potýká. Jde vidět, že si autorka sehnala, ohledně nemoci, spoustu informací.

Nebudu tajit, že jsem ten začátek psychicky nezvládla a celý ho probrečela. King byl úplně úžasný. Bylo krásné, jak při Sabině stál a snažil se ji držet nad vodou. Myslím, že takového muže by si přála každá žena. Název knihy je úplně přesný a i když se to, možná, zdálo v prvním díle, že to bude slaďárna, nenechte se oklamat. Bylo to pro mě smutné a těžké čtení, ale našly se i chvilky, při kterých jsem se s chutí zasmála.
Erika mi strašně lezla na nervy. Nechápala jsem, co tohle je za ženskou, když nechápe, co znamená slovo ne?! Možný spojler, vůbec nerespektovala Kingové odmítnutí. A jeho matka? To byl ještě tvrdší oříšek. Při ní jsem nadávala, chtěla vlézt do knihy a vytrhat ji všechny vlasy na hlavě! To, co se jim nedostalo z její strany, nahradili ostatní, kteří při nich stáli, pomáhali jim a podporovali je.
Závěr příběhu je sice smutný, ale tu mi to tak nějak sedělo, i když mám mnohem raději šťastnější konce.
V knize jsou i kapitoly z minulosti, ve kterých se dozvídáme, co se dříve stalo. Při čtení jsem se smála, vztekala, nadávala a ten pocit bezmoci, že nemůžu zasáhnout do děje a musím to číst tak, jak to je, byl strašný. Některé věci byly totiž řešené velmi mírným způsobem, kdy já měla chuť vraždit a oni jen v klidu někomu vysvětlovali, že tohle se nedělá.
Kinga mi bylo hodně líto, vůbec si takový osud nezasloužil, i když život je nevyzpytatelný a ztráta nás poznačí na celý zbytek života....

Díky mým emocím, které jsem při knize cítila, ji řadím mezi své top knihy.

Hodnocení 10/5
Aj v tom najhoršom

Knihu Zima bez teba napsala anglická autorka Beth Goodová a řadí se mezi romány pro ženy.

Hanna se po smrti milovaného přítele ukrývá před světem. Stěhuje se do Kernow House, nového domova v Cornwalle, který zdědila po své babičce. Široko daleko nic není, jen jedna farma a v ní Raphael. Nepředvídatelný muž se špatnou pověstí. A co je nehorší? Myslí si, že má taky nárok na její dům. Navíc dům střeží jedno velké tajemství. Podaří se jim ho odhalit? A jak se vyvine vztah mezi Hannou a Raphaelem? Bude to stále ten protivný a nesnesitelný soused?

Příběh vás přemístí na samotu, kde jsou jen samé pole, louky, ovce a jedna farma, kde žije nesnesitelný soused. 
Ze začátku jsem si nebyla jistá, jestli se mi kniha bude líbit, protože to neustále pochmurné počasí v knize mi nepřidávalo na náladě. Přímo z ní sálala zima a mráz. 
Hanna se ještě nestihla ani pořádně zabydlet a už měla v domě plno "přistěhovalců" a to ne jen těch lidských.
Všechny postavy v knize mi přišly sympatické. U Hanny se mi líbilo, jak byla silná a všem ve svém okolí podala pomocnou ruku. Nejvíce jsem si užívala, jak pátrali po tajemství, které v domě zanechala její babička.
Nemyslím si, že příběh zaujme každého, ale i přes těžší začátek se z toho vyklubal velmi příjemný, romantický, trochu dobrodružný a hlavně úsměvný příběh. Úplně ideální na zimní večery.

Hodnocení 4/5
Zima bez teba

Knihu Dcéra zimy napsala slovenská autorka Vladimíra Šebová a řadí se mezi fantasy

Kniha je inspirovaná slovanskou mytologií. Mezi hlavní postavy patří smrt, kterou ztvárňuje Morena. Její sestra, Vesna, uvízla ve světě živých a Morena chce kletbu zlomit. Našla někoho, kdo jim může pomoct a díky němu zjistí i to, co se stalo na břehu Vlčího jezera. Sestry to nebudou mít jednoduché, protože cesta je složitá a nebezpečná. Na každém rohu číhají rusalky, mavky a plno jiných bestií. Podaří se jim zlomit kletbu nebo se budou muset smířit se svým osudem?

V knize jsou různé časové linie. V jedné sledujeme děj ještě před Vesniným prokletím a ve druhé už je prokletá. Postupně se dozvídáme, jak to celé bylo a co se jim stalo.
Autorce muselo dát hodně práce shánění informací. Nehledejte v příběhu historické nesrovnalosti. Jen si ho prostě užijte, i když všichni víme, že Morena měla sestru Živu, ne Vesnu a plno dalšího. Nejedná se o naučnou literaturu, ale o skvělou fantasy, kterou řadím mezi své topky. Celý příběh byl velmi čtivý, nádherný a nedokázala jsem se od něj odtrhnout.
Z tohoto žánru to byla moje prvotina, ale už aspoň vím, co všichni na něm vidí. Neskutečně jsem si to celé užila. Ani na chvíli jsem se nenudila, prožívala jsem s nimi každé dobrodružství a všimla si, že se tu neoplatí oblíbit nějakou postavu, protože skoro všechny postupně umíraly. Myslím, že jsem právě přišla na chuť novému žánru. 

Hodnocení 10/5
Dcéra zimy

Knihu To najhoršie v nás napsala slovenská autorka Viktória Dominová a velmi pěkně ji děkuji za možnost zapojit se do její knižní štafety. Kniha se řadí mezi thrillery pro ženy.

Soňa je učitelkou a Ivan je psycholog. Spolu se seznámí po nevydařeném rande. Oba si, v minulosti, dost vytrpěli a zdá se jim, že konečně narazili na toho pravého. Jenže jejich vzájemnou lásku jim někdo nepřeje. Navíc se Ivan v práci setkává s pacientem, který se postupně mění na dost nebezpečného. Ivanovi blízcí jsou ve velkém ohrožení a tak nastává otázka, dokázal by i vraždit?

Když jsem se hlásila do štafety, vůbec jsem se nedívala o čem kniha je. Jen jsem uviděla slovenskou autorku a bez rozmýšlení do toho šla. Mého rozhodnutí vůbec nelituji, protože se mi celý příběh moc líbil. Byl skvělý a dokonale promyšlený. Navíc autorka píše poutavě, čtivě, nezdržuje se zbytečnými opisy a i tak si dokážete představit charaktery všech postav.
Během čtení jsem postupně dostávala indicie, podle kterých jsem měla v hlavě plno myšlenek, co se v knize mohlo stát. Dokonce i při chystání večeře jsem nad příběhem musela přemýšlet. Autorka se nás sice snaží zmást, ale to už záleží na každém, jestli se nechá. Já se nenechala. I když moje teorie byly správné, nebyla jsem vůbec zklamaná, že jsem na všechno přišla. Právě naopak. Byla jsem nadšená, že jsem dokázala odkrýt to "špatné". Celou knihu jsem si opravdu užila. Nejvíce šokující na příběhu bylo to, že to může být klidně i reálné. Když už jsem si myslela, že je všemu konec, přišel závěr knihy, který mě fakt dostal a byla jsem z celého příběhu ještě nadšenější. Myslím, že se kniha autorce velmi povedla a určitě stojí za vaše povšimnutí.

Hodnocení 5/5
To najhoršie v nás

Knihu Mafiánská poprava? napsal slovenský autor a zároveň bývalý policajt Peter Šloser a řadí se mezi krimi detektivky.

Kniha začíná zapálením majetku jednoho velkého podnikatele. Má podezření, že za to můžou dva mafiánští bratři. Je odhodlaný svůj majetek i rodinu před nimi ochránit a chce se pomstít. Jenže nic z toho už nestihne. Následně se strhává lavina (ne)vyšetřování. Vše je protkané mafiánským světem, podvodmi a v neposlední řadě i penězmi. Aby toho nebylo málo, vše je spojené s politikou. Zatím, co se jedni snaží, druzí vymýšlí, jak jim to snažení překazit.

Z některého chování jsem byla opravdu znechucená, ale vůbec ne překvapená, protože jsem už měla možnost si přečíst pár knih z policejního prostředí bez omáčky kolem. Prostě tak, jak to je. Upřímně, lituji začínající snaživé policajty. Přišlo mi, že čím poctivější člověk byl, tím to měl, ve službě, horší. Samotnou by mě to všechno buď odradilo nebo by mi nezbylo nic jiného, než se přidat k nim na scestí. 
Ale zpět ke knize. Autor mě velmi překvapil. Celá kniha je poutavě a velmi čtivě napsána. I přesto, že se v knize vypráví o vážných a mnohdy i nebezpečných situacích, dokázal tam vložit úsměvné chvilky a hromadu dvojsmyslů. To byste se divili, jak může probíhat třeba takový výslech mladé pošťačky. 
Na první pohled se mi zdálo, že je v knize hodně postav, ale postupným čtením jsem si je všechny zapamatovala. Nejvíce jsem si oblíbila postavu Dany. Byla, jako jedna z mála, férová, neústupná a nedala se nijak podplatit. Líbil se mi i sestavený mikro tým, který měl přijít na to, kdo stojí za vraždou velkého podnikatele. Byli skvělí, protože přišli na mnohem víc...
Od začátku máte tušení, kdo za vraždou podnikatele stojí, ale na konci vás autor pěkně vyvede z omylu. Nic není tak jasné, jak se může zdát...
Touhle knihou chtěl autor poukázat na zkorumpovanost, která se děje mezi politiky, mafiány a policisty. Co je na tom všem pravda a co jen výmysl, to už nechává jen na vaší představivosti...

Hodnocení 5/5
Mafiánská poprava?

Knihu Tak trochu môj napsala slovenská autorka Barbora Astor a řadí se mezi romány pro ženy. Za možnost si tuhle knihu přečíst velmi pěkně děkuji vydavatelství Venupress.

Příběh vypráví o Becky, která pracuje v hotelu. Díky tomu dokáže platit školné svému bratrovi. Vzdala se studijních plánů a své volné dny si krátí pečením. 
Vše se změní, když se jedním velkým omylem seznámí s Haydenem. Členem jedné známé kapely. Je bohatý, slavný a nesmírně přitažlivý. Není jednoduché stát po boku slavné osoby a tak nastává otázka, zda Becky zvládne Haydenův svět a to, co si pro ně osud připravil?

Autorka má úžasný styl psaní, který se lehce čte. Uvnitř knihy najdeme povídání ze třech pohledů. Nejdříve jsem z toho byla nadšená, ale potom jsem byla zklamaná, že šel Hayden trochu do pozadí a psalo se hlavně o Becky a Nealovi. Jednotlivé kapitoly nebyly moc dlouhé, což se mi líbilo. Vytknout bych tu hlavně chtěla časové odstupy. Častokrát mi přišlo, že je vyprávění jakoby useknuté a v další kapitole se už psalo o něčem jiném. Díky tomu jsem byla trochu zmatená a říkala si: "O čem zase píše?" Brala bych, kdyby na sebe příběh více navazoval a neskákal z akce do akce. Přišlo mi to, že autorka tak chtěla mít v každé kapitole nějakou akci, což na nejmenované platformě mohlo skvěle působit, ale takto vcelku mi to přišlo rušivé. Nedostala jsem tak odpovědi na své otázky a u některých vzpomenutých věcí jsem chtěla hlubší vysvětlení. No, má to i svoje plus, nestihla jsem se začít nudit.

Láska Haydena a Becky přišla tak rychle, že jsem jim tu zamilovanost nedokázala uvěřit a v první polovině knihy jsem si k nim nedokázala najít žádný vztah. Až od druhé poloviny, kdy přišel i zvrat, se mi pocity dostavily. 

V této knize poznáváme, jak je složité být slavnou osobností. Na ulici vás všichni poznají a jestli chcete mít aspoň trochu soukromí, musíte se neustále skrývat, aby vás někdo nepoznal. Protože když se vám to nepodaří, na druhý den se najdete v bulváru. 

Myšlenka příběhu je nádherná. Bylo to romantické a hlavně dost emotivní. Obdivovala jsem Becky za to, jak to všechno zvládla a těším se na další knihy od této autorky.

Hodnocení 4/5
Tak trochu môj

To bylo za minulý měsíc vše. Pokud vás čtení knih baví, můžete mě sledovat na mém knižním Instagramu, kde máte recenze ke knihám do pár dnů od přečtení.

Zaujala vás nějaká kniha? Nebo jste už něco z toho četli?

SHARE:

18 komentářů

  1. Přečetla jsi toho docela hodně a samé tituly, které neznám. Podle popisu mne nejvíc zaujal titul To nejhorší v nás.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ta byla velmi povedená. Kdybych neměla tolik přečtených knih z tohoto žánru, určitě bych se nechala oklamat a na konci bych byla velmi překvapená. :-)

      Vymazat
  2. Mafiánská poprava? se zdá zajímavá, takové knihy mám docela ráda. Jinak jsem si ale všimla, že dost znatelně směšuješ češtinu a slovenštinu - respektive se tu objevují výrazy, které jsou česky nesprávně a zjevně vychází ze slovenštiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak knihy jsou od slovenských autorů. Nemůžu je napsat česky, protože některé pod českým názvem nenajdeš. Jinak je to možné, protože už skoro 10 let bydlím na Slovensku.

      Vymazat
  3. Wow, hodně zajímavé tipy na knížky. Zaujaly mě hned tři! :) Ty s vánoční tématikou si nechám na další vánoční období, ale TO nehorší v nás si ráda co nejdříve přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty knihy s vánoční tématikou byly takové příjemné oddechovky. :-)

      Vymazat
  4. Nečetla jsem ani jednu, ale zaujala mě Láska k Vánocům.

    OdpovědětVymazat
  5. Neznám ani jednu, ale tu první jsem si přečíst chtěla, ale podle tvého hodnocení celkem váhám :-D

    OdpovědětVymazat
  6. No načteno toho máš Marti opravdu dost, teď budu chodit na rehabilitace, tak konečně mám čas brát si sebou i knížku 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jejda, tak držím palce ať se dáš brzy do pořádku.

      Vymazat
  7. Wow, to jsi stihla přečíst za jeden měsíc??
    To já stihnu za rok. :D

    Ela

    OdpovědětVymazat
  8. Já miluji Vánoce a vánoční tématiku, hrozně by mě lákaly ty vánoční knížky i když ne všechny od tebe posbírali skvělé hodnocení.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig