sobota 9. dubna 2022

Přečteno za březen 2022

Přeji pěkný den.

Dneska jsem tu opět s článkem plným mých přečtených knih za minulý měsíc. Nebudu to nijak zdržovat, tak se na ně pojďte podívat. Třeba vás nějaký příběh zaujme.

Knihu Láska mého života napsala americká autorka Penelope Ward a řadí se mezi romány pro ženy.
Raven pracuje u Mastersonových jako pomocná hospodyně. Přes letní prázdniny se domů vrací jejich syn Gavin a oba si padnou do oka. Zažívají nejkrásnější léto v životě, ale jak už to bývá, v těchto bohatých rodinách není takovému vztahu vůbec přáno a tak se jejich cesty musí rozejít.
Nevidí se celých deset let. Jak na sebe zareagují, když se náhodou opět setkají? Může láska přežít tak dlouhou dobu, i když se dva jedinci tolik roků neviděli?

Kniha je rozdělena na dvě části. V té první jsem si s hlavními hrdiny užila jejich letní lásku, ale i zlobu jedné osoby, která jim ten vztah nepřála a tak všechno krásné muselo skončit. Druhá část je už v období po deseti letech. Mezitím se celou dobu neviděli. Raven s Gavinem dospěli a je jen na nich, jestli si dokážou všechno vysvětlit a hlavně odpustit.
Raven byla skvělá, obětavá a neskutečně silná žena. Gavin byl sice z bohaté rodiny, ale jeho povaha byla nádherná. K Raven se od samého začátku choval moc hezky.
Musím vyzdvihnout i postavu Weldona, bratr Gavina. V první části byl sice namyšlený kretén, ale ve druhé části jsem si ho oblíbila a byla s ním sranda.
Příběh mě pobavil, ale i rozesmutněl. Když si představím, co musela Raven prožívat a vše vzít na sebe, z toho mi bylo nejvíc smutno. Potom, než se Gavin všechno dozvěděl, autorka dlouho napínala. 
Bylo mi jasné, jak příběh skončí, ale i tak jsem četla dál a nemohla knihu pustit z ruky. Obzvlášť ve druhé části, ta mě bavila mnohem více, než první. Celkově to bylo moc krásné romantické čtení. Až jsem jim tu obrovskou sílu lásky záviděla, ale v dobrém.

Hodnocení 4/5

Knihu Ako nájsť vraha napsala britská autorka Holly Jackson a řadí se mezi detektivní YA thriller. Je to první díl ze série Návod na vraždu pro hodné holky a je řádně ukončený.
Když zmizí oblíbená středoškolačka Andie, všichni vědí, kdo je vrah. Jsou si jistí, že je to Sal. Její přítel. No, ten už nemá šanci se nijak obhájit. Jeho rodinu nenávidí celé městečko. Jediná Pipa nevěří, že je vinen a tak pod záminkou školního projektu se pouští do vyšetřování pět let starého zločinu. Je to velmi těžký úkol, protože jestli se nemýlí, vrah běhá po svobodě a ona se může ocitnout ve velkém nebezpečí. Kdo mohl zabít Andie Bellovou? Je opravdu mrtvá?

Styl knihy je velmi zajímavý. Uvnitř se nachází nejen napínavý příběh, ale i přepsané rozhovory s podezřelými osobami spolu s různými poznámkami. Díky tomu víte vše, co Pipa a společně můžete přijít na to, co se tehdy stalo.
Já se přiznám, že jako detektiv bych stála za prd. Vždyť já chvílemi podezírala i Raviho, bratr Sala. Ten Pip hodně pomáhal a taky chtěl očistit svou rodinu.
Autorka to měla skvěle promyšlené, protože přijít na to, co se tam mohlo stát, bylo velmi těžké. Teda aspoň pro mě. Příběh a osudy lidí byly tak propletené, že mi přišlo, jako by tam měl motiv skoro každý. Byla jsem zmatená a vůbec nevěděla komu věřit.
Autorka dokázala skvěle popsat hlavní hrdinku i prostředí okolo ní. V knize tak nechybělo napětí ani nepříjemné pocity z okolí. Kniha byla skvěle napsaná a četla se sama. Jednoduše jsem si příběh užila, klobouk dolů.

Hodnocení 5/5

Knihu Všetko příšerné aj krásne napsala americká autorka Bryn Greenwoodová a řadí se mezi romány.
Wavy je dcerou drogového dílera a psychicky nevyrovnané matky. Život ji naučil nikomu a ničemu nedůvěřovat. Je uzavřená a už jako malé dítě se musí starat o svého mladšího bratra. Při jedné nehodě se setkává s Kellenem. Obrovským potetovaným mužem, bývalým kriminálníkem a je jediný, kdo Wavy přinese do jejího temného života kousek světla a naděje. Ale nebude to mít zadarmo. Vše si musí sama vybojovat.

Abych pravdu řekla, z této knihy mám tak rozporuplné pocity, že ani nevím, jak ji ohodnotit. Styl psaní je skvělý, je to čtivé, ale obsah knihy je opravdu příšerný. Bohužel dost reálný a název tu úplně dokonale sedí. Knihu bych doporučila všem, co rádi čtou příběhy z prostředí feťáků, asociálů a vše je spojené s nulovou péčí o děti. Příběh nám ukáže i velmi silnou a neutichající lásku, i když mi to přišlo trochu zvláštní, možná až zvrhlé? Těžko říct. Kdyby Wavy byla starší, příběh bych si asi více užila. Takhle mi byla dost nesympatická, neodbytná, ale v podstatě jí to nemůžu mít za zlé, protože kolem sebe neměla žádný dobrý vzor. Všichni kolem ní brali drogy a ani její nejbližší rodina se o ní nedokázala postarat. Štvalo mě, že neviděli ten problém, díky kterému si Wavy s Donalem, svým mladším bratrem, museli projít peklem.
Kellen byl sice bývalý kriminálník, ale jako jediný dával pozor na Wavy a jejího bratra. Staral se o Wavy, vozil ji do školy a byl na ni hodný. Jakmile se jejich vztah změnil na milostný, přestalo se mi to líbit. To měla Wavy jen třináct roků. 
Mně kniha svým prostředím nesedla, ale nemá smysl ji shazovat nízkým hodnocením, takže konečné rozhodnutí, zda si knihu přečíst, nechám na vás.

Knihu Poskvrněná svatozář napsala americká autorka Julie Johnson a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Zapovězená královna.
Emilie žila dvacet let jako běžný občan, přestože ji v žilách kolovala modrá krev. Najednou ve zprávách hlásí, že král i královna jsou mrtví a Emilie z první řady sleduje, jak se jí budoucnost rozpadá přímo před očima. Král i královna zahynuli v plamenech a princ bojuje o život. Následně je Emilie unesena a v cíli se setkává se svým otcem, který ji celý život odmítal. Jenže po správnosti je další v pořadí nástupnické linie a jestli se princ Henry nezotaví, musí se stát korunní princeznou Germanie. Emilie titul princezny odmítá, ale je to její zodpovědnost. Jak se nakonec rozhodne? No, ať už to dopadne jakkoliv, lehké to mít nebude.

Byla to moje první kniha od této autorky a četla se velmi dobře. Sem tam se objevovaly vulgární slova, ale do děje se hodily. Jediné, co mi trochu vadilo byl delší rozjezd. Chvíli mi trvalo, než jsem se začetla.
Emilie mi bylo docela líto. V podstatě během jednoho dne se ji zbortil celý život, který ještě donedávna žila. A ta beznaděj, že s tím nemůže nic udělat. Na zámku čelí lžím, podvodům, vydíráním a osobám, které jí titul princezna závidí.
Naštěstí se tam nachází i lidi, kteří stojí při ní. Jako třeba její nevlastní sestra Chloe a nevlastní bratr Carter. No, nenechte se oklamat, vůbec nejde o spořádanou královskou rodinu a mě to nutilo neustále přemýšlet, jestli to tak opravdu chodí v takových rodinách.
Chloe totiž byla pořádná rebelka. Aby si zpříjemnila nudné dny na zámku, neustále brala drogy. Carter zase přetáhl vše, co potkal, ale přesto dokázal Emilii zaujmout a nenechává ji chladnou. Nebudu vám lhát i já jsem si Cartera trošku oblíbila.
Konec knihy je přesně takový, jako u každé série očekávám. Je napínavý a nutil mě ihned sáhnout po dalším díle.

Hodnocení 4,5/5

Knihu Žhavý trůn napsala americká autorka Julie Johnson a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Zapovězená královna.
Emilie se ocitá s korunkou na hlavě v královském paláci, jako jediná dědička germaniánského trůnu. Její dny jsou najednou plné charitativních plesů, tiskovek a dalších královských povinností. Musí přijímat davy nápadníků, i když její srdce patří někomu jinému. Carterovi. Muži, kterého nemůže mít. Nejen její srdce je v ohrožení, ale i život, protože kolem ní neustále krouží nepřátelé monarchie, ale ještě ani nechytili žháře, co může za požár v paláci.
Jak se Emilie ke své roli princezny a svým lidem postaví? Bude i nadále jen loutkou v jejich nespravedlivé hře?

Příběh navazuje na předchozí díl. Začátek je teda velmi překvapivý, ale jsem ráda, že to bylo nakonec úplně jinak, než se mohlo na první pohled zdát. V tomto díle mi trochu začíná vadit Emilin odmítavý postoj vůči Carterovi, protože jsem si ho dost oblíbila, ale chápu to. Vztah mezi nimi by byl nevhodný a vůbec nezáleží na tom, že po sobě oba touží. V královských rodinách nejde o lásku, ale o vysoké postavení, peníze a majetek. 
Stane se tu hodně událostí, díky kterým jsem měla emoce, jako na houpačce. Při tomhle díle jsem se i dost smála. Nejvíce mě pobavila zhulená princezna Emilie a taky Chloe. Ta je prostě skvělá. Na této sérii se mi hodně líbí nepředvídatelný děj. Bylo mi jasné, jak to skončí, ale neměla jsem tušení, co bude mezi začátkem a koncem. Ukončení tohoto dílu je opět napínavé, takže vás to nutí ihned sáhnout po dalším díle. 

Za mě byl tenhle díl z celé série nejlepší.
Hodnocení 5/5

Knihu Zrádná říše napsala americká autorka Julie Johnson a řadí se mezi romány pro ženy. Je to třetí a zároveň poslední díl ze série Zapovězená královna.
Příběh pokračuje tam, kde skončil předchozí díl. Pod tíhou zrady se Emilie snaží vzpamatovat. Stala se totiž někým, kým se nikdy stát nechtěla - vládnoucí královnou Germánie. Bojuje se stále silnějším pocitem samoty, navzdory tomu, že její kroky sleduje celá země. Hodně se tu řeší i politika a Emilie bojuje za správnou věc. Podaří se jí to prosadit?

I v tomhle díle opět čelí zlobě vysoce postavených lidí. Čti bohatých, namyšlených, falešných a nesnesitelných. Celou dobu byla Emilie dost citlivá osobnost. Neustále nad něčím brečela a to mi až tu, v posledním díle, začalo trochu vadit a už jsem nad tím jen protáčela očima. Hlavně mě neustále štval ten odmítavý postoj ke Carterovi. Bezmocně jsem sledovala, jak ho stále odmítá, i když po sobě oba touží. Naštěstí se s ní Carter pohádal místo mě a já jen doufala, že jí to otevře oči a všemu se postaví čelem, jako správná královna Germanie.
Na začátku každého dílu bylo upozornění, že série není pro každého. Je zvrhlá, zvrácená, ale mně to takové nepřišlo. Ano, objevilo se tam pár vulgárních výrazů, nějaké ty intriky falešných lidí a nechyběly ani vášnivé erotické scény, ale nebylo to nic strašného. Teda aspoň pro mě ne. Mně se tahle série celkově moc líbila, i když mi poslední díl přišel nejslabší. Úplně nejvíce jsem si užívala nepředvídatelnost děje, protože až do předposlední kapitoly jsem neměla tušení, jak to autorka chce vymyslet, aby to pro všechny skončilo, jako každá jiná pohádka se šťastným koncem.

Hodnocení 4/5

Knihu Projekt snov napsala americká autorka Lauren Asher a řadí se mezi romány pro ženy.
Když umře zakladatel zábavního parku Dreamland, každému ze svých třech vnuků zanechá podíl v miliardové společnosti. Teda pokud splní jeho podmínky. Rowan má za úkol představit plán, díky kterému se park zrenovuje a potom se ve svém životě bude moct posunout dál. Jenže to ještě netuší, že mu cestu zkříží veselá a kreativní Zahra, která je jeho úplným opakem. Dokáže zbortit hradby, které si Rowan kolem sebe poskládal? Nebo bude i nadále uzavřený a k lidem nedůvěřivý? Podaří se Zahře přesvědčit Rowana, že peníze nejsou všechno?

Když jsem knihu začínala číst, velmi mě potěšilo vyprávění ze dvou pohledů. Příběh byl strašně krásný a dokázal pobavit. Vychutnávala jsem si i neobyčejné prostředí zábavního parku. Obě hlavní postavy mi byly sympatické. Sice na sobě nesli tíhu z minulosti, ale to jejich dotahování mezi sebou bylo zábavné. Tak úžasný příběh jsem už dlouho nečetla a je to přesně to, co jsem v dnešní době potřebovala. Odreagování a únik z reality. Neustále jsem měla úsměv na tváři, dokud nepřišla zápletka. I když jsem z ní něco málo tušila, dokázala mě chytit za srdce. Ono když vám přijdou dva lidi sympatičtí, tu lásku jim prostě přejete, takže mě velmi potěšilo, že se Rowan nevzdal a o Zahru zabojoval. Když se objevila ta malá lež, myslím, že Rowan ani neměl tušení, jak daleko to dojde a co tím může způsobit. Se Zahrou si o sobě řekli skoro všechno a když se to znovu nějak zamotalo, nečekala jsem to a to byl přesně ten moment, kdy jsem si řekla, že tuhle knihu musím zařadit mezi své top knihy. Kniha je sice ze série, ale je řádně ukončená. Pokud neradi čtete série, když ještě další díly nevyšly, tu se toho bát nemusíte. Další díl totiž bude o Rowanovém bratrovi.

Hodnocení 10/5 TOP

To bylo z mých přečtených knih všechno.

Zaujalo vás něco?
SHARE:

6 komentářů

  1. O žádné knize jsem ani neslyšela, ale hodně mě zaujala obálka knihy Všetko příšerné aj krásné :)

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetla jsi toho docela dost. Já bych si asi vybrala Jak najít vraha - detektivky čtu nejvíc. Moc by mne nelákala série Zapovězená královna, tehle ty p knížek není úplně "šálek mého čaje"
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  3. Znám všechny knihy, ale ještě jsem je nečetla. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  4. Neznám ani jednu. Ale ta detektivka by mohla být fajn.

    OdpovědětVymazat
  5. Ako nájsť vraha jsem nečetla, ale obsahem mě zaujala. :D Trochu mi to připomnělo totiž knihu Potrhaná křídla a knížku mám ráda, takže bych ji mohla zařadit na seznam, hlavně mám ráda knihy i, co jsou čtivé. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Opět jsi toho přečetla celkem dost, já mám problém pomalu s jednou knihou měsíčně. :D Ale zajímavé knížky, věřím, že tě bavily. :)

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig