úterý 21. června 2022

Přečteno za květen 2022

Přeji pěkný den.

Málem bych vám zapomněla napsat o svých přečtených knihách za minulý měsíc květen. Které to teda byly?

Knihu Zoznam prianí napsala slovenská autorka Viktória Dominová a řadí se mezi dívčí romány.
Velmi pěkně děkuji autorce i vydavatelství Venupress, že jsem si mohla přečíst e-knihu ještě před vydáním knihy.

Sára je tajně zamilovaná do nejlepšího kamaráda svého bratra. Na své osmnácté narozeniny dostává od své babičky deník, kde si má zapisovat každé jedno přání. No, v hlavě má jen to jediné a nedosažitelné. Už dávno se smířila s tím, že Adam navždy zůstane jen její platonickou, dětskou láskou. Jenže, co když se mýlí a všechno bude jinak?

Nečekejte tu nic akčního nebo šokujícího, jak jsme u této autorky zvyklí. Tohle je typický příběh ze života, ale ani na chvíli jsem se nenudila. Bylo to krásné, romantické, vtipné, ale i smutné. Autorčin styl psaní se mi hodně líbí a vždy mě dokáže zaujmout od samého začátku.
Ocitáme se tu ve školním prostředí, kde nám největší starost dělají školní povinnosti a nepříjemné spolužačky. To všechno vyrovnává bláznivý nejlepší kamarád Tim a platonická láska k Adamovi.
Sára byla úžasná, velmi sympatická postava. S Timem mě hodně bavili. Měli nádherný kamarádský vztah až jsem jim ho chvilkami záviděla. Taky bych chtěla mít někoho, komu když v noci zavolám, vstane a pomůže.
Sářina láska k Adamovi byla krásná, romantická. Líbilo se mi, že na to šla autorka pomalu. Myslím, že každý si takovou láskou prošel. Ty nejisté pohledy, motýlci v břiše, červenání... Užívala jsem si jejich společné chvíle a vůbec by mi nevadilo, kdyby jich tam bylo mnohem více. Jednu dobu mi přišlo, že Adam šel dost do pozadí.  No, i tak jsem při čtení vzpomínala na své školní léta a na svou první lásku.
Ještě nesmím zapomenout na postavu babičky. Ta byla hodná. Sára se jí mohla svěřit s čímkoliv a ona ji vždy vyslechla.
Myšlenka knihy byla nádherná, ale taky bych brala více společných chvil strávených s babičkou, aby jsme si k ní vytvořili ještě větší vztah. Ke konci mi sice slza ukápla, ale měla jsem pocit, že mi v příběhu něco chybělo. Kdyby tam bylo vše, věřím, že by mě to ke konci dostalo mnohem víc.

Hodnocení 4/5
Zoznam prianí

Knihu Svet sa zbláznil, keď nás dvoch dal dokopy napsala slovenská autorka Denisa Hoffer a řadí se mezi romány pro ženy.

Naďa je svobodná matka a oblíbená učitelka na obchodní akademii. Miluje svou práci a chodí tam velmi ráda. Dokud do školy nenastoupí nový ředitel Simon. Ten se ke svým podřízeným nechová hezky. Je protivný a jeho nálady se mění, jako aprílové počasí. Navíc se k Nadi dostane, že ji chce vyhodit. Naďa vůbec nerozumí tomu, proč se obzvlášť k ní chová tak hnusně. I přesto se mezi nimi vyvine jiný vztah, než jen pracovní a Naďa se po předešlém zklamání z lásky opět zamiluje.
Jenže proč se Simon k Nadi choval tak příšerně? Kdo se nakonec vyklube z věčně protivného ředitele? Dokáže Naďa Simonovi odpustit?

Autorka má skvělý styl psaní a vyprávění je psané ve třetí osobě. Hlavní postavy mi byly sympatické a hodně se mi líbilo učitelské prostředí. Příběh mě dokázal zaujmout od první strany.
Naďa byla chytrá a hodná. Vztah s její dcerou Arií byl úplně úžasný. Stra... velmi se mi líbilo oslovování laskonka. K malé Arii to dokonale sedělo. Naďa byla ve škole svými žáky oblíbená a já se jim vůbec nedivila. Chvílemi mi jí bylo dost líto. Obzvlášť když musela čelit nepříjemnému chování pana ředitele. Opravdu se bála, že by, jako svobodná matka, mohla přijít o svou vysněnou práci. Naďa neměla štěstí na výběr milých mužů. Vždy si vybrala takové, kteří jí nějakým způsobem lhali. Co myslíte, polepšila si, když podlehla Simonovi?
Pan ředitel Simon Klazár byl tvrdý oříšek i na mě. Jeho nálada se opravdu měnila, jako počasí a choval se jako kretén. Vůbec jsem ho neměla ráda, ale jen ze začátku. Potom jsem si ho oblíbila a ke konci mu dokonce držela palce, aby si to u Nadi dokázal vyžehlit.
Přiznám se, že když jsem zjistila, kdo pan ředitel je, nevěřila jsem, jak tohle mohla autorka vymyslet, ale v dobrém. Být na Nadiném místě, tak se asi propadnu pod zem. A když se to pak ještě víc zamotalo, řekla jsem si, že název knihy tu dokonale sedí.
Bylo to nádherné, vtipné, romantické s trochou erotiky, dojemné, sem tam trochu smutné a já si prosím víc takových příběhů. Byla jsem úplně nadšená. Jo a chválím nápad s křečkem.

Hodnocení 10/5 TOP
Svet sa zbláznil, keď nás dvoch dal dokopy

Knihu Papírová princezna napsalo duo amerických autorek, které píšou pod pseudonymem Erin Watt. Je to první díl ze série Royalové a kniha se řadí mezi dívčí romány. Kdyby to mělo být na mně, asi bych věkovou hranici pro čtení zvýšila.

Ella se se svou matkou neustále stěhuje z místa na místo. Po její smrti se snaží ukrýt, aby se nikdo nedozvěděl, že zůstala sama, protože ještě není plnoletá. Moc dobře ví, co by ji čekalo. Živí se vším možným, dokonce i striptýzem. Z jejího bídného přežívání ji vytrhne bohatý Callum Royal a odveze ji do svého sídla. Callum má pět synů, kteří Ellu nenávidí. Bratři Royalové jsou přitažliví, ale žádný ji nepřitahuje tak, jako Reed. Jenže on o ni nestojí. Všichni se k Elle chovají příšerně a tak poznává svět bohatých.
Podaří se jí zapadnout mezi rodinu Royalových? Nebo se jimi nechá zničit?

Musím říct, že Ella měla můj obdiv. Všichni se k ní chovali hnusně a úplně nejhorší to měla ve škole. No, byla dost silná a i když jí to ubližovalo, nedala to na sobě znát a bránila se.
Od samého začátku se Elle líbil Reed, ale očividně o ni neměl zájem. Taky k ní byl odporný a nedůvěřivý. Její pobyt v nové rodině jí nikdo neusnadnil a mysleli si o ní úplně nesmyslné věci.
Děj se tu odehrával většinou ve škole, nebo na studentských večírcích, kde se to točí kolem sexu, alkoholu a drog.
Jak už to v těchto kruzích bývá, nejdůležitější tu jsou peníze. Pokud je nemáte, jste nikdo. Konec příběhu je napínavý a pokud vás kniha zaujme, nutí vás to ihned sáhnout po dalším díle.
Kniha má nenáročný děj, příběh dokáže zaujmout, ale... Buď se do téhle série zamilujete nebo budete kroutit hlavou nad tím, jak tohle mohlo vyjít. Mně se myšlenka příběhu líbila, ale vůbec mi nesedl jednoduchý styl psaní bez delších popisů. Sice nemám ráda dlouhé popisy, ale tu byly tak minimální až jsem po nich zatoužila. A to je fakt co říct. To byl důvod, proč jsem si přečetla jen začátek druhého dílu, abych se dozvěděla, jak to dopadlo a do dalšího čtení se už nepouštěla.

Hodnocení 2,5/5
Papírová princezna

Knihu Něco skutečného napsala americká dvojice autorek, které vystupují pod pseudonymem Erin Watt a řadí se mezi dívčí romány. U nás na Slovensku teď tahle kniha vyšla pod názvem Keď je to naozaj.

Vaughn dostává nabídku stát se falešnou přítelkyní velmi známého zpěváka Oakleyho. Měsíčně bude dostávat obrovskou sumu peněz, která by jí i její rodině moc pomohla. Oakley k sobě totiž potřebuje "normální" holku, přirozeně krásnou, aby stoupl u svých fanoušků. V poslední době mu jich hodně ubylo kvůli jeho divokému chování. Chce vydat nové album, ale má tvůrčí blok. Chybí mu inspirace. Přijme Vaughn jeho nabídku? Přesvědčí Oakley své fanoušky, že dospěl a podaří se mu vydat nové album?

Oakley je typický, bohatý kretén, který si myslí, že mu všechny ženy na světě budou padat k nohám. Jenže Vaughn taková není. Nezajímá ji, kolik má Oakley peněz, jak to u něj doma vypadá a na první rande si vezme knihu. Však je to přece všechno falešné, nebo ne? A to Oakleyho docela uráží. Vaughn se totiž nechová, jako ostatní. Je úplně jiná, normální a mně se její postava moc líbila. Myslíte si, že předstírat chození se známým zpěvákem je hračka? Mýlíte se, Vaughn to vůbec nemá jednoduché. Obzvlášť, když je tu ještě někdo třetí, komu musí svou novou "práci" vysvětlit.
Jo, Oakley byl sice kretén, ale někdy mi ho bylo dost líto, protože mít peníze neznamená mít všechno. Lepí se na vás závistiví a falešní lidé a vy si to plně uvědomujete. Ale co je lepší, být obklopen falešnými lidmi nebo zůstat sám? Chodit na veřejnost bez ochranky nemohl, protože novináři, ale i fanoušci byli jako supi a jejich chování bylo fakt otravné. Líbilo se mi sledovat Oakleyho, jak se pomalu mění, bylo to prostě nádherné.

Tohle je úžasná kniha. Dost jsem se u ní smála. Je to taková příjemná oddechovka, u které nemusíte moc přemýšlet a jen si budete užívat jejich společné chvilky. Ti dva byli naprosto úžasní a neskutečně mě bavili. Nevím, co se stalo u jejich série, o které jsem vám psala výše, ale tu bylo všechno dokonalé a čtení jsem si užila.

Hodnocení 10/5 TOP
Něco skutečného

Knihu Bezchybní napsal americký autor J. D. Hawkins a řadí se mezi romány pro ženy

Liam a Zoe se poprvé setkávají u baru a následně své těla dokonale seznámí v posteli. Bez jmen a závazků. Zoe nastupuje do nové práce, jako ředitelka marketingu a koho tam nepotká? Samozřejmě, že Liama. Pro LoveLife pracuje, jako výkonný ředitel. Společně pracují na jednom projektu, ale budou v něm úspěšní? Vztahy na pracovišti totiž můžou hodně věcí pokazit.

No, budu k vám upřímná. Byla to moje první kniha od tohoto autora a vím, že poslední. Sice jsem si ji dříve chtěla koupit, ale jsem ráda, že jsem tak neudělala, protože mě vůbec ničím nezaujala. Četla jsem ji v rámci štafety.
Projekt, na kterém pracovali byl sice zajímavý, ale mě to nebavilo. Bylo to, jako kdybych vám vyprávěla, jak vypadá den u nás v práci. Prostě nuda a přiznám se, že jsem něco málo i přeskakovala. Přišlo mi, že měli velmi málo společných chvil. Díky tomu jsem si k postavám nevytvořila žádný vztah a během čtení necítila žádné emoce, které by měly u každé správné knihy být. Liam měl erotické představy, ale ve vedení byla Zoe, což mě teda vůbec nezaujalo. Naštěstí je kniha krátká, tak jsem ji zvládla přečíst. No, kdybych ji nečetla ve štafetě, určitě bych ji odložila. 

Hodnocení 1/5
Bezchybní

Knihu Tiene minulosti napsala slovenská autorka Martina Domaničová a řadí se mezi romantické thrillery.

Před šesti lety April přežila šílený útok sériového vraha. Za celou tu dobu se jí s tím nepodařilo vyrovnat, i když už měla za sebou několik odborných pomocí. Žádná nepomohla. Na svatbě své kamarádky potkává Daniela. Ten je shodou náhod taky výborný psychoterapeut. Apríl ho nakonec požádá o pomoc, ale i on bojuje se svými démony. Společně si pomáhají, léčí se. Podaří se jim si navzájem pomoct nebo je polapí stíny minulosti?

Když jsem knihu vzala do ruky a začala číst, bála jsem se, že se nezačtu. Obzvlášť, když jsem si všimla, že se mění minulost s přítomností, ale taky se střídá vyprávění ze dvou pohledů. Naštěstí mé obavy byly úplně zbytečné, protože všechno bylo přehledně napsané. Vůbec jsem se neztrácela a knihu nedokázala odložit. Četla jsem ji dlouho do noci a prostě ji musela dočíst. Přistihla jsem se, že se u příběhu usmívám, potom jsem smutná, pláču, jsem napjatá a pak strašně zvědavá, jak to celé dopadne.
April byla velmi silná žena. Kolem sebe měla skvělé lidi, kteří jí hodně pomáhali. Daniel byl sympatický muž a líbil se mi jeho styl terapie. 
Před autorkou klobouk dolů, protože napsala neskutečný příběh. Až se mi nechtělo věřit, že se jedná o její prvotinu. Nechyběla romantika, erotika, napětí. V podstatě příběhu nic nechybělo a vše dávalo smysl. Dozvěděla jsem se, jak se to stalo, proč se to stalo a jsem ráda, že to nakonec skončilo tak, jak to skončilo.

Hodnocení 5/5
Tiene minulosti

To bylo z mých přečtených knih za minulý měsíc vše.

Zaujala vás některá kniha?
SHARE:

4 komentáře

  1. Šest kousků, to je docela pěkná bilance :). Já romány pro ženy moc nečtu, ale třeba po "Svět se zbláznil..." bych na dovolenou asi sáhla.
    Stáňa - http://veverkoviny.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Podle tvé recenze mě nejvíce zaujala kniha Něco skutečného.
    Mně teď čtení trochu pokulhává, máme dost práce na domečku a tak všude, ale mám rozečtenou porodní sestru z Osvětimi.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak teď nevím zda knihu Bezchybní mám někdy číst :D :D Něco skutečného byla naprosto dokonalá kniha

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to na zajímavé knížky, obdivuji, že toho dokážeš přečíst tolik. :))

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig