pátek 15. července 2022

Přečteno za červen 2022

Přeji pěkný den.

Jsem tu opět s pravidelným článkem na téma přečtené knihy za minulý měsíc červen. Podařilo se mi přečíst celkem šest knih, tak se na ně pojďte podívat.

Knihu Red wine 69 napsal slovenský autor, který píše pod pseudonymem Roman Horňák a řadí se mezi detektivní romány. Autorovi velmi pěkně za poskytnutí e-knihy k recenzi.
Příběh začíná tím, že někdo v pohozené tašce nachází lidský pozůstatek. Na místo je přivolán celý vyšetřovací tým včetně kriminální policie. Na druhý den se nachází další taška s podobným obsahem a pachatel si s policií začíná nepěkně hrát. Nezanechává po sobě žádné stopy a oni se nemají čeho chytit. Jednou ale přece, pachatel, musí udělat chybu nebo ne? Vyšetřovatelé cítí, že jim něco uniká, ale co? Kdo je schopný takových zvěrstev na nevinném člověku? A jaký k tomu má motiv?

Jedním slovem? Wow! Tohle byla zatím nejlepší detektivka, kterou jsem četla. Bylo to drsné, napínavé, místy nechutné a dost nebezpečné. I přes všechnu vážnost situace to autor dokázal napsat s humorem. Už od prvních řádků jsem se usmívala, potom jsem byla napjatá a skoro ani nedýchala, jak jsem dychtivě četla, abych se co nejrychleji dozvěděla, co se stalo nebo se bude dít dál. Užívala jsem si krvavé popisy znetvořených částí lidských těl. Autor to napsal surově tak, jak to prostě ve skutečnosti je. Ani na chvíli jsem se nenudila, protože pachatel nezahálel a neustále jim něco servíroval přímo pod nos. Bylo to tak brutální, až se mi těžko věřilo, že je příběh založený na skutečné události. A ten, kdo za tím vším stál? To mě teda velmi překvapilo.
Autorovi se podařilo vytvořit velmi sympatický vyšetřovací tým. Líbilo se mi, jak si každý udělal svou práci a potom dali hlavy dohromady. 
Hlavními postavami je tu Roman a Viki z kriminální policie. On arogantní, ona ta milá a skvěle jim to spolu klapalo. Doplňovali se.
Přiznám se, že na konci příběhu mi i slza ukápla. Nečekala jsem, že u této knihy mé pocity budou, jako na horské dráze. Na závěr jsem se dozvěděla, jak se všechno událo a taky jaký k tomu měl pachatel motiv. Teprve tu mi zapadly zbývající díly skládačky a všechno jsem pochopila. 

Hodnocení 10/5
Red wine 69

Knihu Vůně španělských třešní napsala anglická autorka Jo Thomas a řadí se mezi společenské romány. Velmi pěkně děkuji e-shopu megaknihy.sk za poskytnutí knihy k recenzi.

Beti po třech neúspěšných zásnubách už toho má dost. Potřebuje vše hodit za hlavu a začít od znova. Nejlépe ve Španělsku na starém andaluském statku, kde si najde novou práci, aby si mohla splnit svůj sen. Nemá to jednoduché, protože život jí neustále hází klacky pod nohy. Navíc si musí získat přízeň svého protivného šéfa Antonia, který má rád jen své koně a třešňový sad. Podaří se Beti splnit si svůj sen? Budou moct být na ni její rodiče pyšní?

Už po přečtení prvních řádků mi bylo jasné, že jsem na sebe upletla pořádný bič a smířila se s tím, že budu mít neustále chuť na něco dobrého. V knize se totiž objevovalo plno výborných jídel.
Prostředí příběhu tu bylo tak dokonale popsané, že jsem si úplně dokázala představit atmosféru plnou slunce, třešňových stromů, flamenca, pití sangrie, vůni zimolezu a výborného jídla. Spoustu z nich jsem ani neznala a o to víc mě lákaly k ochutnání.
Beti měla smůlu na muže. Teda hlavně na toho posledního, ale od svého snu se nenechala odradit. Byla úplně úžasná a měla tolik skvělých nápadů. Stačilo jí jen dát povolení a z nefungujícího podniku se rázem stal vydělávající a oblíbený podnik, kam se lidé rádi vraceli. Na Beti se mi hodně líbilo, že brzy přišla na to, jak musí na Antonia jít, aby aspoň trošku pookřál. 
Antonio byl protivný, ale svého nevhodného chování si byl plně vědomý. Ze začátku se zdálo, že má rád jen sebe, své koně a třešňový sad. Musel tvrdě pracovat a snažit se o to, aby si dokázal udržet jak svou rodinu, tak i své podnikání. 
Beti tahle rodina přirostla k srdci, oblíbila si ji a to ještě vůbec neměla tušení, že ji bude muset zachraňovat. Ale jak, to už vám neprozradím.
Když už se zdálo, že jde všechno podle plánu, vždy se muselo něco pokazit. Z Antonia se nakonec vyklubal úplně úžasný chlap. Miluji, když muži umí tancovat. Popisy flamenca tu byly dokonalé a to až tak, že jsem si šla tenhle tanec vyhledat, abych se na něj mohla podívat. Je to tanec ohně plný vášně a vypadá smyslně.
Z příběhu jsem opravdu nadšená. Je to milé, romantické a jediné, co tu můžu vytknout je, že mi docela dlouho trvalo, než jsem se do příběhu začetla a dokázala si ho naplno užít.

Hodnocení 4,5/5
Vůně španělských třešní, Jo Thomas

Knihu River Wild napsala britská autorka Samantha Towle a řadí se mezi romány pro ženy.
Carrie je těhotná. Utíká před svou minulostí, která ji nikdy nesmí najít. Začíná tedy úplně od začátku.
Její nesnesitelný soused River se chová, jako kretén. Jenže ani on to v životě neměl lehké a mají toho dost společného. Každý má své kostlivce ve skříni, ale nakonec si vzájemně porozumí. Mohlo by z jejich vztahu vzniknout i něco víc? Dožene Carrie její minulost?

V knize se střídá přítomnost s Riverovou minulostí, ve které se dozvíme všechny ty hrozné věci, co se mu staly. 
Rivera mi bylo tak strašně líto. I po všech těch letech, co uběhlo, ho lidi odsuzovali. Podle mě ale to, co udělal, bylo správné a ani se nedivím, že ho to tak poznačilo. Zpočátku se choval jako kretén, ale postupně ho Carrie začala obměkčovat a bortit hradby, které si vyskládal před celým světem. Bylo úžasné, jak dokonalý chlap se z něj nakonec stal, když shodil všechny masky. Myslím, že se do Rivera musí zamilovat snad každá žena, která tuhle knihu bude číst nebo ji už četla. 
Carrie mi přišla sympatická. Docela rychle se dostala ze své minulosti, ale ví, jaké to je, když je někomu ubližováno. A tak Riverovi úplně rozumí.
Bavily mě jejich slovní přestřelky, dost jsem se nad nimi smála.

I přesto, že bylo uvnitř vzpomenuté dost těžké téma, byl to nádherný příběh. Bylo to milé, vtipné, romantické, ale i smutné. Úplně mi svíralo srdce, když jsem viděla, jak lidi dokážou být zlí. U konce jsem skoro nedýchala a držela jim palce, aby všechno spolu zvládli.

Hodnocení 5/5
River Wild, Samantha Towle

Knihu Rande naslepo napsal slovenský autor Marek Zákopčan a řadí se mezi romány.
Filip se vydává na rande naslepo, které mu dohodli jeho sourozenci. Jenže na setkání přijde úplně jiná žena, Lea. Ta je na útěku před nebezpečnými lidmi a jejich setkání rozběhne kolotoč nečekaných situací.

Musím přiznat, že mám z této knihy hodně smíšené pocity. Přišlo mi to, jako kdybych v televizi sledovala parodii na nějaký film. Někdy to bylo vtipné, jindy zase ne a byly tam i úseky nad kterými jsem jen kroutila hlavou a říkala si, že tohle prostě nevymyslíš. Vážně se spolu váleli v kontejneru plném odpadků a měli pomyšlení na to, jak se navzájem přitahují? 
Autor nám postupně odkrývá, před kým Lea utíká. No, byla dokonalý magnet na problémy. Jenže do těch problémů nedostala jen sebe, ale i své blízké. Někdy mi přišlo Filipa docela líto a říkala jsem si, že určitě několikrát musel zalitovat, že na to rande vůbec šel, i když to teda autor v knize nepřiznal. Filipův, ještě donedávna, nudný spisovatelský život se rázem změnil kolikrát na boj o holý život. No, aspoň získal spoustu inspirací pro své psaní.
Mezi Filipem a Leou to bylo strašně rychlé. Díky tomu jsem mezi nimi nepocítila žádnou chemii.
Vím, že to měla být vtipná a akční romance, ale mě to nedokázalo zaujmout. Neustále mi myšlenky utíkaly jinam. Prostě jsem se stále nedokázala naladit na autorův smysl pro humor.
Na druhou stranu to byl velmi zajímavý příběh. Ještě jsem nic podobného nečetla a pokud máte rádi kombinaci humoru, uvěřitelných i neuvěřitelných situací, akce, ale i rychlé romantiky s trochou erotiky, mohla by vás kniha zaujmout o něco více.

Moje hodnocení 2/5
Rande naslepo Marek Zákopčan

Knihu Kat napsal slovenský autor, který píše pod pseudonymem Roman Horňák a řadí se mezi detektivky. Autorovi velmi pěkně za poskytnutí e-knihy k recenzi.

I nevinné houbaření se může změnit na totální katastrofu. Více by vám o tom mohla vyprávět Zuzka, která v lese, kromě hřibů, našla i něco jiného. Lidské tělo, zohavené s odřenou kůží. Když se najde další mrtvola, je možné, že by to mohlo spolu souviset? Kdo je schopný takového zvěrstva a jaký k tomu má důvod?

Byla to moje druhá kniha od tohoto autora a velmi mě potěšilo, že jsem se opět setkala se známým vyšetřovacím týmem, který byl i v knize Red wine 69. 
Autorův styl psaní se mi líbí. Vždy, když už jsem si říkala "cože? Jak to tak může být?" Autor to jakoby vycítil, že my lajci budeme potřebovat danou věc více objasnit a vzápětí jsem na svou otázku dostala odpověď.
Máme tu možnost sledovat i vyšetřování Rudyho a Šturiho a musím říct, že to teda byla dvojka. Nejvíce mě na nich pobavilo, jak se nechali, když to napíšu slušně, oklamat místními štamgasty.
V této knize mi přišlo více dialektu, se kterým jsem bojovala o něco víc, než v knize Red wine 69, ale význam slov jsem si dokázala domyslet.
V příběhu je dost mrtvol. Brutálně zabitých a nechutně popsaných. V těch popisech jsem se úplně vyžívala, bylo to dost zvrácené. Ani v této knize nechybí autorův humor, který dokáže jakoukoliv těžkou situaci odlehčit.
Roman s Viki mě baví nejvíc, ale nahlédneme i do vyšetřování forenzní psychologičky, což mi přišlo dost zajímavé.
Postupně se vše pomalu odkrývá. Byla jsem bezradná úplně stejně, jako vyšetřovatelé a potom stačila jedna situace a vše začalo dávat smysl.
Na konci knihy se dozvídáme, jak a proč dané osoby někdo zabil a musím uznat, že to bylo dokonale promyšlené. Detektivky od Romana mě neskutečně baví a jsou prostě top.

Hodnocení 10/5
Kat Roman Horňák

Knihu Deň naviac napsala slovenská autorka Soňa Duchoňová a řadí se mezi romány pro ženy.
Sandra prožívá dokonalé manželství s Erikem. Jediné, co jí chybí je práce. Najde přesně takovou, která jí sedí. Ale ne vše je tak dokonalé, jak se na první pohled může zdát. Obzvlášť, když má Erik bratra, který je taktéž velmi přitažlivý a hlavně hodný. Může mezi Sandrou a Adamem přeskočit jiskra, i když je v manželství s Erikem? Dají se milovat dvě osoby najednou?

Ještě, než začnu o knize psát, bych vás chtěla upozornit, že se tu MŮŽE OBJEVIT SPOJLER. Takže pokud knihu plánujete číst, dál mé řádky nečtěte.
Vztah mezi Sandrou a Erikem mi přišel až moc dokonalý, sladký a místy dost naivní. I když by to byla krásná představa mít takový bezproblémový vztah. Erikův bratr, Adam, byl na tom povahově úplně stejně a to mi na příběhu dost vadilo a jen jsem nad tím koulela očima. Hold, mám mnohem raději bad boye. Pro mě by byl úplně ideální Marek, jenže z něj se nakonec vyklubal úplný psychopat. Choval se jako kretén a šel mi dost na nervy, takže jsem si nakonec ani jeho nedokázala oblíbit.
V knize bylo hodně erotických scén a já se přiznám, že jsem je pak už jen přeskakovala. navíc mi přišlo, že hodně myšlenek, které jsme už věděli, se opakovalo.
V příběhu mi pár věcí z podstatného děje chybělo, kde bych se velmi ráda dozvěděla, jak na dané okolnosti osoby v knize reagovaly.
Jinak myšlenka příběhu byla krásná, skvěle vymyšlená. Můžeme tu vidět, jak dokáže být život nespravedlivý. 
Když jsem došla za polovinu příběhu, nestačila jsem se divit. Všechno nabralo rychlé obrátky a já jen kontrolovala, jestli v ruce držím stejnou knihu.
Nevím, jak to při vydávání knih chodí, ale myslím, že kdyby na tomto příběhu autorka spolu s vydavatelstvím trochu víc zapracovali, mohlo by to být skvělé, protože autorka má skvělý styl psaní.

Hodnocení 2,5/5
Deň naviac, Soňa Duchoňová

A to je vše. Byl to takový mix žánrů, tak snad vás třeba něco zaujme. 

Jaký žánr máte nejraději?
SHARE:

5 komentářů

  1. River Wild mě hodně láká. :) Jinak za žánr já miluji romantiku a erotiku dohromady :DDD občas sáhnu i po thrilleru, je to vždy takový odpočinek od romantiky.

    OdpovědětVymazat
  2. Přečetlas toho docela dost. Zaujaly mne ty detektivky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělé shrnutí přečtených knih. Z těch "tvých" jsem četla pouze River Wild a do teď ji mám v hlavě. Nádherná kniha, i když velice smutné téma. Jinak můj nejoblíbenější žánr je romantika a fantasy - však víš :-)

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  4. Zaujala mě kniha vůně španělských třešní. Já za poslední dobu přečetla Porodní sestru z Osvětimi a Začít znovu. Teď v létě na čtení nemám moc času :/

    OdpovědětVymazat
  5. Najradšej mám skôr romány alebo keď už tak tak knihy s tématikou hygge, no aj niektoré motivačné knihy sú fajn :)
    https://mojperfektnysvet.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig