sobota 10. září 2022

Přečteno za srpen 2022

Přeji pěkný den.

Září je tady a já vám opět přináším článek s knihami, které jsem přečetla v minulém měsíci. Opět tu najdete mix žánrů, tak vás možná nějaká kniha zaujme.

Knihu Zloděj duší napsala česká autorka Martina Hohenberger a řadí se mezi fantasy. Autorce velmi pěkně děkuji za poslání e-knihy k recenzi.

Nevydařené vyvolávání démona způsobí brutální masovou vraždu. K případu je přizvána Verča, konzultantka pro nadpřirozené jevy. Aby se jí podařilo najít a zneškodnit vraha, musí se vrátit zpět do svého rodného místa, kde bude čelit své minulosti a svým předkům. Aby toho nebylo málo, její sestra Eliška se dopustí zločinu a hrozí jí smrtelné nebezpečí. Podaří se Verči zneškodnit démona a zároveň ochránit Elišku?

Ihned, po otevření, mě zaujalo varování ohledně vyvolávání různých entit. Nikdy jsem duchy nevyvolávala. Mám z takových věcí obrovský respekt, ale tohle téma mám ráda a hodně mě baví.

Klobouk dolů před autorčinou fantazií. Sídlo Bachů a vlastně celá Hekabra byla skvěle popsaná. Hodně se mi líbil prapradědeček Vendelín a jeho podivné magické artefakty. E-knihu jsem dala přečíst i mamce a té se zase moc líbil Bonifác a jeho dům.

Verča mi přišla sympatická. Nejvíce se mi na ní líbilo, jak se snažila ochránit svou sestru. Měla toho dost na starosti. Mimo jiné i již vzpomínaného démona, který využíval lidi, jako tělesné schránky. Bylo nutné ho poslat tam, odkud přišel, ale vůbec to nebylo jednoduché. Neustále se tam něco dělo. Nedostala jsem příležitost se nudit a děj rychle plynul. Zvědavost, jak to Verča všechno zvládne, mě poháněla ve čtení. Autorka má skvělý styl psaní a příběh se tak velmi dobře četl.
V knize se objevila i postava Marka. To on zavolal Verču na pomoc s případem a myslím, že s ní zažil dost neuvěřitelných situací. 

Hodně mě celý příběh bavil. Těžko se mi kniha odkládala, ale přeci jen jsem našla něco, co mi trochu vadilo. Vztah mezi Markem a Verčou mi přišel nedostatečný pro nějaké emoce. Kdyby se jejich vztah prohloubil, ke konci by to na mě určitě víc zapůsobilo.

Hodnocení 4,5/5
Zloděj duší, Martina Hohenberger

Knihu Bez zábran napsala australská autorka T. L. Swan a řadí se mezi romány pro ženy. Je to již třetí díl ze série Milesův klub, ale kniha se dá číst i samostatně. I když by byla škoda vynechat předchozí díly.

Kate pracuje pro Miles média již sedm let. Svého šéfa, Elliota, nenávidí. Nenávist je vzájemná, ale přeci jen se to jednoho dne změní a Elliot se ke Kate začne chovat slušně a pozorně. Ale co tak najednou?
Elliot se nechce vázat, ale v hloubi duše ví, že když přijde ta pravá, pozná to. Jak k tomu Kate přistoupí? Tichý hlásek v hlavě jí totiž našeptává, že jestli si s ním něco začne, určitě jí zlomí srdce. Bude tomu tak?

Elliot byl muž mnoha tváří. Vždy dostal to, co chtěl. Za jeho nepřístupnou maskou se ale ukrývala romantická duše a mně přišel velmi sympatický. I když byly chvilky, kdy mě docela štval. No, přesto jsem si pokládala otázku, zda by nemohl být ještě jeden bratr Miles pro mě?

Kate byla naprosto úžasná. Bavilo mě sledovat, jak se s Elliotem dotahují a jak se jejich vztah mění a vyvíjí. Od nenávisti až po lásku. To vám můžu prozradit, protože je asi každému jasné, jak tyhle žánry většinou končí.

Hodně se mi líbilo, jak byl celý příběh vymyšlený. Bylo to prostě skvělé, dokonalé, úžasné. Neustále jsem se při čtení usmívala. U scénách se zvířaty jsem dostávala záchvaty smíchu. Ke konci mi slza ukápla a Elliotovi jsem držela palce, aby to, co pokazil, dokázal napravit.

Jestli jste ještě nečetli ani jeden díl z této série, doporučuji nejvíce druhý a třetí díl. Ty byly za mě nejlepší. První díl mi, zatím, přišel nejslabší. Takže pokud máte rádi romantiku s trochou erotiky a rádi se u knih smějete, u série Milesův klub nemůžete sáhnout vedle.

Doufám, že vyjde díl i o Christopherovi, protože nás autorka na něj dost nalákala. Jestli to bude opravdu tak, jak v knize vzpomínala, bude to pecka a už teď se na něj moc těším.

Hodnocení 10/5 TOP
Bez zábran, T. L. Swan

Knihu Spolok Judášov napsal slovenský autor Peter Šloser a řadí se mezi detektivky.
Velmi pěkně děkuji autorovi za poslání knihy k recenzi.

Kazo, z mafiánské rodiny, si pod autem nachází velmi nebezpečnou věc. Na policii to hlásit nechce a tak o pomoc žádá svého kamaráda. Rád by se pomstil, ale neví komu. Jeho rodině hrozí velké nebezpečí. 
Z vězení propouští bývalého vězně, Jekela. Něco u něj najdou ve skříňce a začíná být v ohrožení života i ministr vnitra. Jenže ti nahoře to berou na lehkou váhu. 
Můžou tyhle dva případy spolu souviset? Opováží se bývalý vězeň sáhnout na život tak vysoce postavenému člověku? A co když je to celé úplně jinak?

Tohle je v pořadí již čtvrtá autorova kniha a já jeho příběhy mám moc ráda. Jeho knihy jsou vždy s přidanou hodnotou. Dostaneme příběh a ještě nám ukáže, jak to u policie běžně chodí.

Autor tu opět poukazuje na to, kolik špatných lidí a zrádců stojí na vysokých postech slovenské policie.
Ti nejlepší a féroví policajti se snaží případy vyřešit, ale z vrchu jim hází klacky pod nohy a chtějí se jich zbavit. Na jejich místo by nejradši dosadili své známé, kterým by mohli věřit a nikdo by jim nešel po krku. Až mi z toho bylo chvilkami dost smutno.

Můžeme tu vidět, jak funguje systém panující na Slovensku. Běžný člověk nic nezmůže, pokud neví za kým jít nebo u sebe nemá dostatečnou sumu anebo nějakou protislužbu, kterou by mohl nabídnout. Jejich systém tak vítězí nad spravedlností.

Autor nám odkrývá těžko uvěřitelné situace, ale jestli aspoň trochu sledujete politiku nebo třeba jen večerní zprávy, spoustu věcí si sami domyslíte a možná mu dáte i za pravdu.

Kniha byla skvěle napsaná a díky krátkým kapitolám se velmi dobře četla.

Hodnocení 5/5
Spolok Judášov, Peter Šloser

Knihu Služebná napsala polská autorka Alicja Sinicka a řadí se mezi thrillery

Julie si přivydělává úklidem domácností. Nastupuje k nové rodině, kde jí, po krátké době, nabídnou, aby se k nim nastěhovala a pracovala, jako služebná, na plný úvazek. Julie je zprvu proti, ale jistá okolnost ji přeci jen donutí tu nabídku přijmout. Nemá nejmenší tušení k jak zvrácené rodině se nastěhovala. Podaří se jí jen tak od nich odejít? Nebo se šílená hra změní na boj o holý život?

Tak tohle bylo šílené, zvrhlé a chvilkami dost psycho. Být Julií, tak od té rodiny odejdu hned, jakmile se objeví první divné věci. Už jen nepatrné pochybnosti by mě přiměly k odchodu. Určitě bych to nenechala zajít tak daleko, jako ona. Ale to by potom nevznikl tento skvělý příběh.
Nejblíž k Julii má Kasper. Syn rodiny Borewských, který právě pracuje na svém novém románu. Je spisovatel, ale dá se mu věřit? Přeci jen patří do rodiny Borewských a jablko nemusí padnout daleko od stromu.

Kniha byla dobře napsaná. Četla se lehce a rychle. Příběh byl napínavý, skvěle vymyšlený. Byla jsem dychtivá po informacích a zajímalo mě, co všechno se tam ještě stane a jak se příběh nakonec ukončí. Během čtení jsem si vytvořila vlastní verzi a už jen čekala na konec, zda se moje úvahy potvrdí. Nepotvrdily se. Vše bylo úplně jinak a já z toho byla dost překvapená. Kniha Služebná je velmi povedený thriller a mně se moc líbil.

Hodnocení 5/5
Služebná, Alicja Sinicka

Knihu Molly napsala polská autorka Agnieszka Lingas-Łoniewska a řadí se mezi romány pro ženy.

Molly si v životě prošla peklem. Matka jí zemřela, otec skončil ve vězení a ona tak vyrůstala v dětských domovech a náhradních rodinách. Teď je dospělá a chce si už jen užívat. Šlápnout na plyn a zběsile uhánět černou nocí s Robsonem – kamarádem z děcáku a nejbližším člověkem na světě. Je se svým životem spokojená, dokud nepotká Viktora. Problém je v tom, že jejich vztahu nikdo nepřeje. Navíc má Viktor před Molly nějaké nevyjasněné tajemství z minulosti.  Získá si Viktor její důvěru?

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila a možná proto mě tak zklamala. Kniha byla velmi dobře napsaná. Styl psaní se mi líbil, ale...
Molly mi svým chováním strašně lezla na nervy. Na mě měla moc divokou povahu. Chtěla se jen bavit a užívat si života. Jenže skoro vše bylo za hranou zákona. Velmi ráda kradla auta. Pardon, půjčovala si je a potom se v nich projížděla. Hodně se přetvařovala a ze všeho nejvíce toužila po normálním životě. Kdybych byla v její kůži, možná bych se chovala stejně. Kdoví... 
Její kamarád, Robson, se mi taky nelíbil. Jejich kamarádství mi přišlo toxické a stahoval ji sebou ke dnu. No, byly chvíle, kdy jejich kamarádství bylo moc krásné.
Viktor byl zase úplný opak Molly. Klidný a rozumný. Zaslepený láskou. Hlavně ke konci, kdy jsem s jeho chováním nesouhlasila. Chtěl pomoct, ale tam, kde si jeho pomoc nikdo nezasloužil. Aspoň teda z mého pohledu. Během čtení jsem se divila, že se na Molly ještě nevykašlal. Nikdo jejich vztahu nefandil. Ani já ne. Myslím, že Viktor si zasloužil mnohem lepší ženu.
K postavám jsem si nedokázala vytvořit žádný vztah a bylo mi úplně jedno, co se s nimi stane. Chvílemi jsem se dost nudila a jediné, co mě pohánělo ve čtení byla zvědavost, co Viktor před Molly tají.

Vůbec se ale mými slovy nenechte odradit. Příběh nebyl špatný. Jen mi nesedl děj a chování postav. A to si o sobě myslím, že nejsem žádná moralistka. Asi už stárnu.

Hodnocení 2/5
Molly, Agnieszka Lingas-Łoniewska

Knihu Temné osudy napsala česká autorka M. V. Jírová a řadí se mezi fantasy. Je to druhý díl ze série Mizení.

Michelle se Samuelem odjíždí na chatu. Po cestě se ztratí a polní, hrbolatá cesta je zavede na odlehlé místo, kde stojí polorozpadlé staveniště. Tam naráží na mladíky a Michelle se ocitá ve velkém nebezpečí. Kdo se z nich nakonec vyklube? A dokáže si už Michelle konečně vybrat? Bude to Ben nebo Samuel?

Během čtení jsem stále nedokázala pochopit, proč je Michelle se Samem, když jí to více táhlo k Benovi. Samuela mi tím pádem bylo dost líto. Obzvlášť, když byl k Michelle tak hodný a starostlivý.
Naštěstí jsem se dostala k vysvětlení, proč je tak zmatená a věřte mi, že jsem potom byla zmatená i já. Nevěděla jsem, který se mi líbí víc. V prvním díle to byl Ben, tu zase Samuel a potom to byl zase Ben... Muselo to být pro všechny zúčastněné dost těžké, ale doufala jsem, že to bude chtít Michelle změnit a jednoho z nich si konečně vybrat.
Ben něco před Michelle tajil a když se jeho tajemství odhalilo, úplně jsem s postavami soucítila. Cítila jsem bezmoc, bolest i zoufalost.

Kniha má nepředvídatelný děj. Ani jednou jsem se nenudila a do poslední chvíle jsem neměla tušení, jak příběh skončí.
Ukončení příběhu bylo pro mě dost překvapivé a kdybych měla tu možnost, hned bych sáhla po dalším díle, protože jsem velmi zvědavá, jak bude příběh pokračovat. No, na to si ještě budeme muset chvíli počkat.

Autorka má nádherný styl psaní. Kniha se četla velmi dobře a moje zvědavost, jak to celé dopadne mě popoháněla ve čtení. Jedinou nevýhodu tu vidím ve velkém množství chyb v textu. Takže jestli se Míši podaří knihu opravit, dostanete nádherný fantasy příběh, od kterého se nebudete moct odtrhnout.

Hodnocení 4/5
Temné osudy M. V. Jírová

Knihu Odhalenie napsala slovenská autorka Monika Kasášová a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série K odvahe ma nútil strach a končí otevřeně.

Alexin bratr, Derek, odjel pracovně pryč a aniž by o sobě dal vědět, dlouho se nevrací. Alex má o něj strach, protože ho začínají hledat pochybní lidé a ona se tak bez vlastního zapříčinění dostává do velkého nebezpečí. Naštěstí má skvělé nové sousedy, kteří jí dost pomáhají. Ale co jsou vlastně zač? Proč Alex pomáhají? A kam Derek zmizel?

Příběh mě chytil od samého začátku. Vůbec jsem se nenudila. Neustále se tam něco dělo a děj tak krásně plynul.

Alex pracovala na ranči a její šéf Markus byl úplný idiot. Jeho chování mi drásalo nervy a Alexino možná ještě víc, protože s tím vůbec nic nedělala. Byla osamocená a bezbranná. Nedokázala za sebe bojovat a bez vlastního zavinění se dostala do velkého problému.
Hal byl úplně úžasný. Nejvíce se mi na něm líbilo, že kolikrát dokázal Alex otevřít oči. Sympatičtí mi přišli i jeho dva kamarádi Ian a Brad. I když teda měli před Alex obrovské tajemství. Užívala jsem si jejich společné chvíle a dost se u toho bavila. Všichni tu byli úplně úžasní, až teda na několik výjimek, ze kterých jsem měla hrůzu i já.

Během čtení jsem měla spoustu otázek a neustále jsem přemýšlela nad tím, co jsou zač ti noví sousedé. Měla jsem nějakou teorii, ale ta se mi nepotvrdila, takže jsem byla na konci příjemně překvapená. Konec příběhu se mi dost těžce četl, protože nemám ráda, když se ubližuje "těm hodným".

Autorka nás po celou dobu držela v napětí. Příběh byl skvěle vymyšlený, dokonale promyšlený a knize tak vůbec nic nechybělo. Prostě mi kniha i autorčin styl psaní neskutečně sedl.
Knihu si určitě pořídím do své knihovny a už se moc těším na její pokračování. Jsem zvědavá, co v něm autorka, pro nás, vymyslí a jak se bude příběh dál vyvíjet. Knihu zařazuji mezi své topky.

Hodnocení 10/5 TOP
Odhalenie Monika Kasášová

Minulý měsíc byl ve čtení úspěšný. Našla jsem hned dvě knihy, které jsem zařadila mezi své topky.

Zaujal vás některý příběh?
SHARE:

6 komentářů

  1. Já bych si vybrala asi thriller Služebná.

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkné shrnutí přečtených knih. Z tvých knih jsem četla Zloděj duší a Bez zábran. Molly jsem zatím odložila, tak uvidím, jestli se k ní dostanu ještě.

    Ketrin ~ Vnímej blog

    OdpovědětVymazat
  3. Pane jo, přečetla jsi toho tolik! Já za prázdniny přečetla snad jen dvě nebo tři knihy.

    OdpovědětVymazat
  4. Wow, stihla jsi toho opravdu hodně! Musím se do té četby také pořádně opřít, snad to teď na podzim bude lepší. Zajímavé knížky! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Teda ty jedeš, potřebovala bych ten čas na čtení, já mám většinou jen chvilku když malý spí, ale to jsem ráda že uklidím, nebo něco pojím 😁

    OdpovědětVymazat
  6. Četla jsem jenom Bez zábran jinak zatím nic :))

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig