neděle 16. října 2022

Přečteno za září 2022

Přeji pěkný den.

Dneska mám pro vás připravený pravidelný článek, ve kterém vám ukážu, jaké knihy jsem, za minulý měsíc, přečetla. Září bylo ve čtení knih slabší, ale něco málo jsem stihla přečíst.

Knihu Nebezpečne očarená napsala slovenská autorka Ivana Ondriová a řadí se mezi romány pro ženy.

Mel v opravdovou lásku už nevěří. Každému muži jen zamotá hlavu a tím to končí. Odežene je od sebe a už o ně nemá zájem. Najednou vyloženě narazí do pohledného muže, který v ní vyvolává úplně jiné pocity, než ostatní. Dělá vše, co řekne, ale to ještě netuší, kdo ten pohledný, bohatý muž je a že se ocitne ve velkém nebezpečí. Dokáže ji tohle setkání změnit?

Mé slova u této knihy nebudou vůbec pozitivní. Nechci být zlá, ale přišlo mi to, jako kdybych četla nějaký amatérský příběh na Wattpadu, i když styl psaní byl v pohodě.
Ono tu totiž nebyla žádná postava sympatická. U Mel se mi nelíbilo, jak si hrála s pocity druhých. Byla namyšlená, neustále myslela jen na to jedno až to bylo otravné. Když se to najednou obrátilo proti ní, normálně jsem jí to přála. Však karma je zdarma, že jo.
Bohatý Bavaria taky nebyl vůbec sympatický a nechápu, čím dokázal Mel tak okouzlit. Vždyť chtěl taky jen to jedno a nic víc. Tu mi úplně sedí jeden citát: "Nemiluj pro krásu, ta trvá do času. Miluj však po věrnost, ta trvá na věčnost."
Očekávala jsem, že se postavy během příběhu změní, ale nezměnily se. Byly tu situace, nad kterými jsem kroutila hlavou nebo koulela očima. A nebylo jich málo. Nevěřila jsem, že tohle opravdu vyšlo knižně.
Děj se neustále opakoval. Vlastně už jsem jen čekala, kdy zase někdo Mel někam zatáhne a bude po ní něco chtít. Ona zdrhne a najde ji někdo další. Přišlo mi to celé zvláštní. Potom jsem se už ztrácela v tom, co vlastně po ní ti pronásledovatelé chtěli? Ke konci jsem už četla jen ze setrvačnosti. Očekávala jsem aspoň nějaký šokující závěr. Jenže ani ten se nekonal. Navíc mi celé ukončení přišlo takové useknuté, neúplné. Však si domyslete, co se stalo s ostatními...

Hodnocení 1,5/5
Nebezpečne očarená

Knihu Sanatórium napsala britská autorka Sarah Pearse a řadí se mezi thrillery.

Měla to být odpočinková dovolená a oslava bratrových zásnub. Zároveň i příležitost, aby se Elin zbavila svých démonů z minulosti. Vše se změní, když do nově přestavěného hotelu dorazí i se svým partnerem Willem. Mrazivá atmosféra z dob sanatoria tam zůstala a když navíc jedna žena zmizí, všichni se ocitají ve velkém nebezpečí. Už dříve tam někdo zmizel, může tohle mizení lidí spolu souviset?

Bývalé sanatorium, přestavěné na luxusní hotel, mi přišlo už samo o sobě dost děsivé a asi bych si takové místo k oslavě nevybrala. Chvílemi jsem zadržovala dech. Obzvlášť, když byl popisován pohled pachatele. Jen škoda, že ho tam bylo tak málo.

Elin mi šla, ze začátku, dost na nervy, ale potom jsem její chování pochopila. Naštěstí se vzpamatovala a ke zločinu postavila, jako silná žena a správná detektivka. I když tím samu sebe vystavila velkému nebezpečí. Autorka mohla mnohem dřív naznačit, co se Elin stalo a je taková, jaká je. Zároveň by se mohl i děj knihy mnohem rychleji rozjet, protože cca prvních 200 stran mě nebavilo. Trvalo mi, než jsem se začetla.

Will byl hodně chápavý a s Elin měl obrovskou trpělivost. Elin bratr, Isaac, ten se mi vůbec nepozdával. Podle mě něco tajil a přišel mi podezřelý. Jenže jsem se pekelně mýlila. Autorka si s námi pěkně hrála, snažila se nás zmást a v mém případě se jí to podařilo. Zvědavost, kdo za tím vším stojí mi už bránila knihu odložit. Ke konci příběhu, kdy se vše odkrylo, jsem musela uznat, že to měla autorka velmi dobře vymyšlené a celkově to byl pěkný příběh.

Hodnocení 3/5
Sanatórium

Knihu Tak si ho nechaj! napsala slovenská autorka Petra Hederová a řadí se mezi romány pro ženy.

Michael je atraktivní muž, otec a hlava rodiny. Do oka padne své kolegyni, Kataríně, a ona vymyslí dokonalý plán, jak ho získat. To, že má dítě a přítelkyni jí vůbec nepřekáží. Michaelova partnerka, Izabela, vytuší ohrožení jejich vztahu a rozhodne se zakročit. Kdo tenhle souboj vyhraje? Katarína nebo Izabel? A jak na to zareaguje Michael? Udrží si svou rodinu nebo přijde o všechno?

Katarína byla nesympatická mrcha. Trapná, hloupá, vlezlá a drzá. Dost mě její chování vytáčelo.
Izabela, žena na mateřské. Hodně práce s dítětem, nuda, nevšímavost muže a samota udělaly své. Ale to neomlouvá čin, který provedla.
Michael byl pracovně vytížený. Nelhal, jen nemluvil pravdu. Nechápala jsem, proč lhal. Zbytečně se zamotával a dostával tak do větších problémů. Ještě k tomu se divil, že je jeho partnerka na něj neustále naštvaná.

Jeden životní příběh, tři pohledy. Situace, ve které se může ocitnout každý z nás. Vím, že po světě chodí hodně Katarín, ale přála bych si, aby jich bylo co nejméně.
Při čtení příběhu z pohledu Kataríny mi tlak letěl do obrovských výšin. Řádky jsem četla s otevřenou pusou a prostě jsem nevěřila, že je někdo něčeho takového schopný.
V této knize bylo všechno špatně. Nemyslím styl psaní, ale chování postav. Jak ve vztahu, tak i Katarína mimo něj. Chyběla tu komunikace! Porozumění, upřímnost. Udělat něco jeden pro druhého a nemyslet jen na sebe.

Autorka má skvělý styl psaní, ale potom už mě nebavilo číst jednu situaci furt dokola, i když na pohled Michaela jsem byla zvědavá. No, i tak jsem hodně přeskakovala. Nemá smysl knihu hodnotit negativně, protože někdo tyhle životní příběhy a různé pohledy na ně může mít rád. No, pro mě to čtení nebylo. Já se potřebuju do hlavních postav zamilovat, oblíbit si je. Nebo musí být aspoň trochu sympatické. Tu mi byly všechny ukradené.
Byla to moje první Evitovka a myslím, že zároveň poslední. Když se odosobním, hvězdičku můžu strhnout jen za nudu při opakovaných situacích.

Hodnocení 4/5
Tak si ho nechaj!

Knihu Tajomný cudzinec napsala slovenská autorka Martina Jakubová a řadí se mezi erotické romány pro ženy.

Ema pracuje jako číšnice v baru. Když tam vejde neznámý, potetovaný muž s cizím přízvukem, Emu ihned zaujme. Seznámí se a stráví spolu jednu noc. Vše nasvědčuje tomu, že sympatie jsou vzájemné, dokud Matthew nezmizí a nepřestane se ozývat. Je možné, že si chtěl užít jen jednu noc? Nebo to bude všechno jinak? Je ještě možnost, že se ti dva potkají?

Zpočátku jsem se bála, že se nezačtu, protože mi tu jednoduše dialogy dvou postav moc nesedly, ale jakmile jsem se naladila na autorčin styl psaní, bála jsem se, že zase nebudu moct knihu odložit. Tenhle žánr mám mnohem raději, když je psaný v první osobě, ale autorka mě nakonec dokázala vtáhnout do děje.
Postava Emy mě vrátila zpět do mé mladosti a doufala jsem, že si půjde za svým snem.
Matthewa jsem si dost oblíbila. Nečekala jsem, že se po té jedné noci k Emě tak zachová. Jenže ať už jsem si myslela cokoliv, vše bylo úplně jinak. No, co vám budu povídat. Bylo mi z toho smutno, hodně smutno. Vůbec jsem jim tu situaci nezáviděla. Obzvlášť, když už Ema měla někoho jiného.
Chování Matthewa se potom dost změnilo, ale myslím si, že jsem ho chápala. Určitě to bylo pro něj dost těžké. Podle mě jen potřeboval nějaký pořádný impuls k tomu, aby se začal aspoň trochu snažit. Může být tím impulsem Ema?
Maxovu zlost jsem nechápala a byl mi celkově dost nesympatický. To, co potom udělal jsem četla s otevřenou pusou.
V příběhu bylo pár šokujících událostí. Když jsem si na začátku říkala, že vím, jak to bude probíhat, pořádně jsem se mýlila. Děj byl nepředvídatelný, skvěle zapletený a já vůbec nevěděla, jak to všechno skončí.

Hodnocení 4,5/5
Tajomný cudzinec

Knihu Mrazivá odplata napsala slovenská autorka Eva Hrášková a řadí se mezi thrillery.

Skupina kamarádů se na Silvestra vydává na chatu. Vůbec netuší, na jaké hrozivé místo se dostali a jakou děsivou minulost před nimi ukrývá. Začínají se tam dít zvláštní věci a jedna žena zmizí. Kdo za tím vším stojí?

Musím říct, že autorka má skvělý styl psaní. Kniha se četla dobře a rychle. Mám ráda podobné knihy i filmy, kde řádí nějací psychopati. Vendelín tu byl dokonale vykreslený. Působil na mě dost reálně.
Během čtení jsem měla v hlavě nějakou myšlenku, která se mi, částečně, potvrdila, ale potom jsem vůbec neměla tušení, kdo za tím vším stál, protože to autorka dokonale vymyslela. Nebo to nebyl výmysl?
Kapitoly o Vendelínovi byly skvělé. Začátek příběhu byl slibný, ale potom mi to nestačilo. Klidně bych tu skupinku mladých lidí více strašila.
Příběh se mi líbil. Užívala jsem si děj i prostředí, ve kterém se všechno odehrávalo, ale...
Přeci jen jednu výtku mám a to k překladu knihy. Nevím, jak je psaný originál, ale kromě toho, že bych některé slova přeložila jinak, tu byly popletené i jména. Já bych třeba knihu ze slovenštiny do češtiny vůbec nepřekládala. Vždyť slovenština je tak krásný jazyk, kterému by měl rozumět snad každý.

Hodnocení 4/5
Mrazivá odplata

To bylo z mých přečtených knih všechno. Jestli vás knihy baví, můžete sledovat i můj knižní Instagram.
SHARE:

5 komentářů

  1. Já bych asi vyzkoušela oba thrillery. Romány pro ženy čtu jen občas a tady mne recenze ani u jednoho nepřesvědčila, že bych po něm měla sáhnout.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel z uvedených knih mě žádná moc neoslovila. Poslední dobou na čtení nemám moc čas, ale teď mám rozečtenou jednu oddechovku :)

    OdpovědětVymazat
  3. Žádnou knihu z výše zmíněných neznám, ale tebe chválím, že jsi toho opět stihla tolik přečíst! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Mám pocit, že jsem slyšela o mrazivé odplatě, ta by mě docela zajímala. Jinak knihy neznám :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  5. Žádnou z těchto knih jsem nečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig