středa 22. února 2023

Přečteno za leden 2023

Přeji pěkný den.

Dneska mám pro vás opět můj pravidelný článek, ve kterém vám ukážu přečtené knihy za minulý měsíc.
Knihy jsou takový můj únik z reality a každodenní relax. Tak pojďme na to.

Knihu Ľúbostné listy z Montmartre napsal francouzský autor Nicolas Barreau a řadí se mezi romány.

Julien má napsat 33 listů za každý jeden rok, co Hélène žila a i když je spisovatel, vůbec mu to nejde. Smutek je silnější. Stále čeká na jakoukoliv odpověď a ta jednoho dne opravdu přijde. Začíná pátrat po tom, kdo mu zanechává odpovědi na jeho dopisy. Dlouho si myslí nebo spíše doufá, že by mu je mohla posílat jeho mrtvá žena Hélène. Což mi přišlo dost absurdní, i když jsem chápala, že se chytal každého stébla. Ale život musel jít dál i bez Hélène. Naštěstí měl skvělého kamaráda Alexandera, který ho držel při zemi. Kdo mu zanechává odpovědi na dopisy, které jsou určené pro jeho mrtvou ženu?

Příběh začíná hodně smutně. Julien se stále nedokázal smířit se smrtí svojí ženy. Vůbec nevěděl, jak se z toho dostat a topil se v depresích.

Přišlo mi, že začátek příběhu se trochu táhl a autor se věnoval zbytečně jiným popisům, než těm, které byly, pro příběh, opravdu potřebné. Ale... Celkově se mi autorův styl psaní moc líbil a bylo to nádherně vymyšlené.

Ukončení bylo moc krásné a otázka, na kterou vám neprozradím odpověď, zní: Podařilo se Julienovi opět najít ve svém životě štěstí, radost a lásku?

Hodnocení 4/5
Ľúbostné listy z Montmartre, Nicolas Barreau

Knihu Skandální titulky napsala americká autorka L. J. Shen a řadí se mezi romány pro ženy.

Jude stráví jednu noc s neznámým mužem. Okrade ho a doufá, že na druhý den odletí tam, odkud pochází a už ho nikdy neuvidí. Jude se uchází o novou práci a nakonec zjistí, že jejím novým šéfem je právě ten neznámý, jí okradený, muž.
Jak na sebe zareagují? Budou schopni spolu vyjít a společně pracovat nebo se pokusí jeden druhého zničit?

Jude byla osamocená, bez práce a s hromadou účtů na zaplacení. Byla i pracovitá a chytrá.
Célian byl naopak bohatý a nesnesitelný, ale nakonec se ukázalo, že není až tak strašný a má srdce. Řídil se pravidlem, že se svými zaměstnankyněmi nespí, ale Jude ho nenechávala chladným. Jenže Célian měl svoje plány a Jude mu do nich vůbec nezapadala. Neustále trval na pomstě. Jenže k čemu mu budou peníze a vysoké postavení, když nebude šťastný?
Célian neměl se svým otcem dobrý vztah, ale to jsem se mu vůbec nedivila, protože ani já ho neměla ráda za to, jaký byl a co všechno udělal. Jude zase svého otce milovala.

Trochu jsem se této knihy obávala, protože jsem od autorky L. J. Shen četla jinou knihu a tam mi ani jedna hlavní postava nesedla. Tu to naštěstí tak nebylo. Právě naopak. Do obou hlavních postav jsem se dokázala zamilovat.

Hodně mě potěšily kapitoly z pohledu Céliana. Vždy mám ráda, když můžu nahlédnout do hlavy i tomu druhému.

Přiznám se, že ke konci mi i slza ukápla. Autorka to měla skvěle vymyšlené. V příběhu byl jeden zvrat, který mě hodně překvapil a vůbec jsem ho nečekala. Celý příběh se mi moc líbil. Byl skvěle vymyšlený a nebyl jen o tom jednom. Jestli máte rádi tenhle žánr, můžu vám knihu jen doporučit.

Hodnocení 5/5
Skandální titulky, L.J.Shen

Knihu Sedm manželů Evelyn Hugo napsala americká autorka Taylor Jenkins Reid a řadí se mezi romány.
Za recenzní výtisk velmi pěkně děkuji Knihy Dobrovský.

Evelyn Hugo je jednou z největších filmových hvězd všech dob. Na svoje exkluzivní interview, jehož výtěžek má jít na rakovinu prsu, si speciálně vyžádá Monique. Bude mít Monique dost kuráže na to, aby udělala s Evelyn rozhovor? A co když ji Evelyn chce poskytnout něco mnohem víc, než jen pouhý rozhovor?

Monique na tom není nejlépe. Manžel ji opustil a její profesní život nikam nevede. Je redaktorkou ve Vivantu a nehledě na to, proč si ji Evelyn vybrala, je připravená její nabídky využít k nastartování své kariéry.

Evelyn to v životě neměla lehké. Vše, co získala, si vydobyla sama a byla to velmi trnitá životní cesta plná intrik a lží.
Nebudu vám lhát, že mi Evelyn k srdci moc nepřirostla. Toužila po slávě a penězích a taky dřívější dobou byla nucena skrývat svou zakázanou lásku.

Kniha ve mně vyvolala spoustu emocí. Obdiv, smutek, ale taky zhnusení nad všemožnými intrikami, které v životě Evelyn udělala. Na můj vkus jich bylo v knize až moc.
Příběh mě bavil od samého začátku. Dokázal mě zaujmout, ale postupem času jsem si říkala, že by mohl být kratší. Sedm manželů už mi přišlo opravdu hodně a tak ke konci můj zájem trochu opadal a ke čtení mě nutila hlavně zvědavost. Proč si Evelyn vybrala právě Monique? Odpověď na otázku jsem se dozvěděla až na konci příběhu a ten důvod mě opravdu dostal.

Byl to zajímavý příběh, moc hezky vymyšlený a skvěle napsaný. Vyprávění bylo psané jak z pohledu Evelyn (ten se vyskytoval nejčastěji), tak z pohledu Monique. Jednotlivé události nebo skandály byly psané v podobě bulvárních článků.
Knihu vám můžu doporučit, ale jestli v knihách nemáte rádi intriky, lži a LGBTQ+ tématiku, příběhu se raději vyhněte.

Hodnocení 4/5
Sedm manželů Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid

Knihu Ten první napsala americká autorka Roni Loren a řadí se mezi romány pro ženy.

Ve škole Long Acre se, před dvanácti lety, stala obrovská tragédie. Liv se už na to místo nikdy nechtěla vrátit, ale dokument o oné osudné tragédii, jehož výtěžek má jít na dobrou věc, ji k tomu donutil. A právě tam se Liv znovu potkává s Finnem. Její první láskou a všechny pocity se opět znovu probouzí.

Liv byla web designérka a nežila takový život, jak si ho, ještě ve škole, vysnila. No, byla odhodlaná to napravit.
Finn byl zase tajný agent, který si potřeboval od práce odpočinout a dát se dohromady. Být na chvíli stranou a úplně sám. Proto si pronajal dům u jezera, ale touha po samotě mu nevyšla, protože do domku naproti se, po vzájemné domluvě, nastěhovala Liv. Rozhodli se, že si pro sebe vyhradí celé léto. Nic si neslibují a oba po sobě touží. Neustále se svým pocitům brání. Dlouho to byly jen vzpomínky a samé představy, dokud svým touhám nepodlehli. Na můj vkus jim to trvalo moc dlouho.

Jak čas utíkal, Finnovi se naskytla možnost pomstít se za své spolužáky. Dostat všechny ty, kteří mohli za zničené životy tolika lidí včetně těch jejich. Je tedy čas se s Liv navždy rozloučit. Dokáže to? Podaří se mu tak uzavřít svou minulost? Nebo najde jiný způsob?

Autorka má skvělý styl psaní, hodně jsem se bavila a obě hlavní postavy mi byly sympatické. Příběh mě zaujal od samého začátku, ale neustále jsem čekala, kdy se děj nějak rozjede. Bohužel jsem se nedočkala. Je to jen taková krásná a milá oddechovka bez větší akce a pořádné zápletky. Je to hlavně o tom, jak si dva ztracení lidé, poznamenaní tragickou událostí, dokážou vzájemně pomoct. Závěr knihy potěší každou romantickou duši.

Hodnocení 4/5
Ten první, Roni Loren

Knihu Konflikt napsala slovenská autorka Michaela Brnková a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Nekompromisní.

Nerovi je udělené oženit se s úplně cizí ženou z druhé mafiánské rodiny. Je s tím docela smířený, protože v tomhle světě nebývá na výběr. Jenže potom mu cestu zkříží divoká Elisa a svět se mu obrátí vzhůru nohama.

Nero je arogantní mafiánský princ, ale na to, že musel žít v mafiánském světě, to byl skvělý chlap a já si ho hned oblíbila. Byl zvyklý, že vždy dostane to, co chce. Jenže Elisa nebyla, jako ty ženy, na které byl zvyklý. Byla jiná a to ho přitahovalo.

Elisa byla úžasná, pohotová a zábavná. Líbilo se mi, jak vždy dokázala Nera odpálkovat a neskutečně jsem se tomu smála.

Bavilo mě sledovat, jak se jejich vztah vyvíjí. Jak se Nero o Elisu snaží a Elisa zase shazuje své zábrany. Nerovi rozhodně nic neulehčovala.

Tento příběh jsem už dříve četla na Wattpadu a moc se mi líbil, takže bylo jasné, že si ho budu muset pořídit i knižně. Příběh je vsazený do nebezpečného světa mafie a byl nádherný. Autorka má skvělý styl psaní. Kniha je psaná s humorem a dost jsem se, při čtení, smála. Střídá se vyprávění z pohledu Nera a Elisy, což mám moc ráda. Kniha má skvělý závěr. Do posledních řádků jsem si říkala, že takhle to přece nemůže skončit, ale skončilo.

Hodnocení 5/5
Konflikt, Michaela Brnková

Knihu Online kšeft (a toxická láska) napsala slovenská autorka Petronela Hederová.

Richardovi volá jeho bývalá přítelkyně Mia. Nabízí mu práci snů, při které nemusí dělat nic náročného, vše zvládne z pohodlí domova a vydělá si velký balík peněz. Nabídka zní lákavě, takže se jen těžko odmítá. Navíc je do Mii zamilovaný a když ještě uvidí, že jí ta práce opravdu vynáší, jde do toho.

Je to příběh inspirovaný skutečnými událostmi. Většinou takové knihy nečtu, ale když už jsem se do příběhu ponořila, byla jsem zvědavá, co se nakonec z takové nabídky práce vyklube a taky jak to všechno dopadne.
Musím říct, že já bych se na takovou práci nenechala nalákat, ale vidina peněz byla, v tomhle příběhu, silnější.

Ani jedna postava mi nebyla sympatická. Mia byla neskutečná mrcha, i když v něčem jsem jí musela dát za pravdu. No, nečekala jsem, že bude nepoučitelná.
Richard byl zase slepě zamilovaný do atraktivní Mii a nechal se lehce oklamat.
Myslím si, že tu nebylo cílem vytvořit něco sympatického. Podle mě chtěla autorka hlavně varovat před podobnými firmami jako tu byla firma Netcorp.

Od autorky jsem už jednu knihu četla, takže jsem tušila do čeho jdu. Nevím, v jakém pořadí příběhy psala, ale přišlo mi, že si vzala k srdci recenze ke knize Tak si ho nechaj! a vyhla se tu zbytečnému opakování. I když nějaký děj se opakoval, protože byl příběh psaný ze dvou pohledů na jednu věc, ale tentokrát mě druhý pohled dost zajímal. V podstatě nemám knize co vytknout a doporučila bych ji každému, kdo má rád tyhle životní příběhy a chtěl by si vydělávat jen ťukáním do mobilu.

Hodnocení 5/5
Online kšeft a toxická láska, Petronela Hederová

A to je vše. Za minulý měsíc jsem stihla přečíst šest knih a jsem ráda, že jsem se do všech těchto příběhů dokázala ponořit a odreagovat se.

Baví vás čtení knih?
SHARE:

5 komentářů

  1. Já čtu ráda, považuji to za skvlěý oddech, ale šest knížek za měsíc většinou nezvládnu, spíš tak 3 až 4

    OdpovědětVymazat
  2. Stihla jsi toho opravdu hodně. Já se musím pochlubit, že jsem konečně dočetla knihu, kterou jsem četla od sprna :-D a začala dočítat Porodní sestru z Osvětimi (snažím se před spaním téměř každý den alespoň 10 stran) a rozečetla jsem zároveň ještě jednu knihu. Nicméně do tebe a tvé četby mám ještě hoooodně daleko.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  3. Knihu Ten první jsem četla a za mě hodně pěkná kniha. :)))

    OdpovědětVymazat
  4. Knížky čtu moc ráda... bohužel leden a únor byl moc hektický a bohužel jsem stále u jedné rozečtené knihy... ale to vše se zase překulí a přijde květen, kdy budu mít opět na čtení čas... ☺ Já většinou čtu vkuse, moc neumím rozečtené knihy odložit... a po dočtení mám takové 3 - 4 dny, kdy knihou ještě žiju a v hlavě ji rozebírám... bohužel neumím knihu dočíst a hned "vytáhnout" jinou... ☺ Hezké dny a díky za inspiraci...☺ Peťka ☺

    OdpovědětVymazat
  5. Zaujaly mě poslední dvě knížky, poslední dobou jsem četla hlavně vzdělávací literaturu a tak se těším, až opět otevřu nějakou detektivku nebo něco více oddychového. :))

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig