neděle 19. března 2023

Přečteno za únor 2023

Přeji pěkný den.

Ten čas tak letí, že jsem vám úplně zapomněla napsat, jaké knihy jsem přečetla za minulý měsíc. Sice byl únor krátký, ale stihla jsem toho přečíst docela dost, tak pojďme na to.

Knihu Ďábel a světice, část první napsala novozélandská autorka Amo Jones a řadí se mezi romány pro ženy. Je to šestý díl ze série Elitní klub králů.

Brantley Saint zachránil ve dvou letech, když byla ještě dítě. I teď má potřebu ji neustále ochraňovat. Sám si zakazuje na ni sáhnout, ale nikoho jiného k ní nepustí.
Saint neustále chodí SMS zprávy z neznámého čísla, ale nikomu o tom neříká. Tají to a možná to je chyba. I když kdoví, jestli by jí pomohlo, kdyby o tom někomu řekla? Kdo je vlastně Saint a proč ji Brantley ještě donedávna ukrýval ve svém domě? Skrývají před ní hodně velké tajemství. 

Brantleyho neustále dohání minulost. Nedokáže zapomenout na to, co se mu dělo. No, ani jsem se mu nedivila, protože to bylo opravdu odporné.

V tomhle díle Bishopův táta odstupuje ze své pozice a moc po něm přebírá Bishop. Madison je stále na útěku, ale samozřejmě vědí, kde se ukrývá. Králům totiž nic neunikne.

Ze začátku je v příběhu dost informací, o kterých jsem už věděla z předchozích dílů. Přišlo mi, že příběh stojí na místě a nikam se neposouvá. Takže byl pro mě začátek trochu slabší. Pořádně se to rozjelo až v polovině příběhu, kdy Saint udělala první krok.

Vyprávění bylo jak z pohledu Saint, tak i z Brantleyho pohledu a střídala se přítomnost s minulostí.

Tenhle díl byl mnohem lépe napsaný, než všechny předchozí díly. Jako kdyby autorčino psaní dozrálo nebo byl jen lepší překlad? Kdoví... 
Až teda na ten slabší začátek se mi příběh hodně líbil. Nedokázala jsem se od něj odtrhnout. Svět Králů je nebezpečný. Plný násilí, alkoholu, drog a velkých tajemství. Konečně neměli tajnosti jen kluci, ale i holky. Příběh už mi nepřišel tak zvrhlý, jako díly předtím. Možná jsem si už jen zvykla a bylo to úžasné.
Ukončení příběhu myslela autorka vážně? Poslední řádky jsem četla znovu a znovu a neustále jsem tomu nemohla uvěřit. Závěr byl pro mě hodně šokující. Amo prostě umí ukončit díl a nalákat na jeho pokračování. Naštěstí jsem ho měla po ruce a o něm vám zase napíšu až v dalším příspěvku.

Hodnocení 4/5
Ďábel a světice část první

Knihu Ďábel a světice, část druhá napsala novozélandská autorka Amo Jones a řadí se mezi romány pro ženy. Je to sedmý díl ze série Elitní klub králů.

Saint se cítí zrazená. Zradil ji jediný člověk, kterému nejvíc důvěřovala, ale ne všechno je takové, jak se na první pohled zdá. Králové jsou ve válce a unést Saint daleko od nich byl jediný způsob, jak ji ochránit. Nakonec se Saint vrátí domů a společně se všichni dozvídají šokující věc. Proto se Saint rozhodne vrátit tam, kde byla unesena a snaží se najít odpovědi na své otázky a vize, které se jí v hlavě přemítají. Jenže autorka je expert na zvraty a překvapivé momenty, takže opět není nic tak, jak bylo. Dokáže vůbec Brantley Saint ochránit nebo to bude nad jeho síly?

V téhle části se dozvíme o Saint a Brantleym úplně všechno a musím uznat, že to má autorka skvěle vymyšlené.
Opět se tu střídají pohledy Saint a Brantleyho i vize Saint a taky tu jsou kapitoly z minulosti. Možná to zní složitě, ale četlo se to lehce.

Líbilo se mi, jak si tu holky, Saint, Madison a Tillie, rozuměly. Na kluky jsem si už zvykla a dokonce je začala mít i trochu ráda, i když byli krutí a nebezpeční.
Hodně mě tu štvala postava Veroniky. Nevěřila jsem jí ani slovo, ale kde je moc, tam jsou samozřejmě i nepřátelé.
Brantley se Saint byli tak odlišní. Jako světlo a tma. Skvěle se k sobě hodili, doplňovali se a jeden bez druhého nemohli být. Moc se mi líbilo, jak Brantley Saint ochraňoval. Všichni ji měli rádi a já si ji taky oblíbila. Byla to asi první postava, která mi, v této sérii, přišla sympatická. No, v podstatě jsem si tu postupně všechny nějak oblíbila.
Obě části knih Ďábel a světice byly napsány, zatím, nejlépe. Uvidíme, co nám přinese závěrečný díl této série, kde se zase vrátíme zpět k Madison.

Hodnocení 5/5
Ďábel a světice část druhá

Knihu Školský (ne)poriadok napsal slovenský autor Marek Zákopčan a řadí se mezi romány pro děti a mládež. Je to druhý díl ze série Školská odysea.

Přiznám se, že první díl jsem nečetla, protože jsem vůbec nevěděla, že je to kniha ze série, ale nijak mi to nevadilo. V podstatě jsem si domyslela, co se stalo v předchozím díle a tu máme zase nový příběh. Ten nás provede prvním ročníkem střední školy. Jsou tam události, kterými jsme si prošli všichni nebo jednou určitě projdeme (záleží na věku). Seznamování s kolektivem, lyžařský výcvik, ale taky spousta osobních problémů.

Na můj vkus bylo v knize docela hodně postav. Každá z nich měla svůj život a všichni se snažili vypořádat se svými problémy. Takže je to v podstatě takový běžný životní příběh bez pořádné zápletky.

Některé problémy můžou vygradovat až na hranu zákona. Obzvlášť, když dětem není věnována dostatečná pozornost a cítí se být odstrčení. Potom se snaží na sebe, různými způsoby, upozornit.

Autor má skvělý styl psaní. Jde vidět, že je v učitelském oboru doma. Daniel, třídní učitel, byl skvělý a myslím, že by si ho každý oblíbil. No, navazování vztahů v osobním životě mu dělalo problém.

Jsem ráda, že jsem se na celý příběh mohla podívat z učitelské strany. Vždy mě zajímalo, jak výuku vnímají učitelé, protože já na skvělé učitele neměla štěstí a vlastně ani na dobrý třídní kolektiv. Střední školu jsem vnímala jako nutné zlo, kterým jsem si musela projít a nějak ho přežít. Takže se mi líbilo, že se v příběhu našla parta žáků, která si sedla a postupně se všichni spřátelili.

Příběh mě někdy bavil více, jindy méně a nejlepší byly začátky kapitol, které začínaly pravidly školního (ne)pořádku. Ty mě vždy dokázaly pobavit.

Hodnocení 3/5
Školský (ne)poriadok

Knihu Veci, ktoré v nás ostanú navždy napsala americká autorka Lucy Score a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Knockemout a doufám, že u nás vyjdou i další díly.

Naomi vejde do kavárny, kde nikdy v životě nebyla. Na zdi uvidí viset svou fotku s nápisem "Neobsluhovat!". Najednou dovnitř vtrhne zlý, bradatý, ale neskutečně sexy muž, Knox. Je nevrlý a protivný. Chce Naomi z kavárny vyhodit. Jenže ta se nenechá, protože má za sebou spoustu nepříjemných událostí a nutně potřebuje kávu. Naomin život mu vybuchne přímo před očima. Po přesvědčení, že není ta osoba na fotce, se Knox rozhodne, že jí pomůže a potom se vrátí zpět ke svému klidnému a osamělému životu.

Děj v knize se odehrává v malém městečku Knockemout. Všichni se tu znají, drží při sobě, podporují se a drby se šíří rychlostí blesku.

Všechny postavy, až na pár výjimek, jsem si moc oblíbila.
Naomi byla velmi sympatická, hodná. Ve svém životě měla ráda, když bylo vše naplánované a dobře zorganizované. Pro ostatní by se i rozkrájela, jen na sebe zapomínala. Vůbec jsem jí nezáviděla situaci, do které se dostala. Nezbývalo jí nic jiného, než se, s Knoxovou pomocí, všemu postavit.
Knox byl zpočátku protivný, protože seznámení s Naomi nebylo nejideálnější. Navíc ho dost přitahovala, přitom vůbec nebyla jeho typ a to ho asi štvalo nejvíc. Vyhovovala mu samota. Nechtěl se vázat nebo možná to chtělo jen potkat tu správnou ženu. Bude to Naomi, která mu ukáže, že se zamilovanosti ani vztahu nemusí bát, i když všichni víme, jak jednou takový příběh lásky skončí?

Autorka má skvělý styl psaní i smysl pro humor a sarkasmus. Vyprávění se střídá ze dvou pohledů. Naomi i Knoxe. Autorka jde na vztah mezi hlavními postavami pomalu a bylo to nádherné. Užívala jsem si každou jednu stranu. Smála jsem se i plakala a taky trochu nadávala na Knoxe. Během čtení mě napadl citát, který se mi tu hodil: Hodnotu některých věcí si uvědomíme teprve tehdy až je ztratíme.

Varování: V knize se nachází sprosté slova, ale k daným situacím se hodí.

Hodnocení 5/5
Veci, ktoré v nás ostanú navždy

Knihu Twisted love: Bezpodmienečná láska (v češtině Láska na ostří nože) napsala americká autorka Ana Huang a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Twisted.

Josh, Avin bratr, se na rok stěhuje do Ameriky a tak svého nejlepšího kamaráda, Alexe, požádá o to, aby dal na jeho sestru, Avu, pozor. Alexovi se do toho moc nechce, ale nakonec souhlasí. Podaří se Alexovi Avu ochránit nebo se jim to vymkne z rukou a zlomí jí srdce?

Ava byla hodná, důvěřivá a já jsem si ji moc oblíbila. Viděla krásu i v těch nejošklivějších srdcích. V noci ji budily noční můry. Byly to útržky vzpomínek z jejího dětství. Co se jí stalo tak děsivého, že se v noci budí s křikem?

Alex byl chytrý, bohatý, ale dost uzavřený a odtažitý. Lidem nevěřil. Byl úplným opakem Avy. Díky děsivé situaci v dětství se dokázal dostat až na samý vrchol ve své kariéře. Většinou byl bez jakýchkoliv emocí a jedině Ava v něm dokázala nějaké vyvolat. Ukázalo se, že když jde o Avu dokáže být i laskavý, ochranitelský a dost majetnický. Ale kdo je vlastně Alex Volkov?

Tohle byla úžasná kniha s ještě úžasnějším příběhem. Příběh mě vtáhl do děje od samého začátku a jen stěží jsem knihu odkládala.

Díky zábleskům z minulosti se dozvídáme, co se jim, v dětství, stalo a musím říct, že mi to kolikrát lámalo srdce.

Autorka šla na vztah mezi hlavními postavami pomalu, což bylo úplně skvělé, protože jsem si tak mohla lépe vychutnat tu jiskřící chemii, co je k sobě přitahovala.

Za polovinou příběhu nastal takový spád událostí, kdy jedna lež odkrývala druhou a já se nestačila divit, co všechno se tam událo. Knihu už jsem nedokázala odložit a musela ji dočíst i za cenu, že na druhý den nebudu vyspaná.

Trochu mě mrzí, že konec příběhu mi přišel už zbytečně natahovaný, jinak by kniha patřila mezi mé topky.
Hodně mě příběh bavil a těším se na další díl, který bude o princezně Bridget a jejím arogantním bodyguardovi Rhysovi.

Hodnocení 5/5
Twisted love

Knihu Zlatá Grai napsala česká autorka Kristina Waagnerová a řadí se mezi fantasy. Je to první díl ze série Zlatá Grai.

Nevlastní sourozenecká dvojice, Isarell a Bastien, nastoupí do bojové školy. Oba se chtějí dostat na vrchol a každý z nich volí jiného mistra. Isarell si vybírá šílenou královnu divoženek a Bastien jde k nejkrutějšímu válečnému princi. Jenže oba mistři jsou velcí intrikáni a tak se stávají loutkami v jejich hře. Překoná Bastien s Isarell všechny překážky, které se jim postaví do cesty? Podaří se jim projít celým výcvikem?

V této knize jsme svědky drsného a krutého výcviku jak Isarell, tak i Bastiena.

Jelikož se jedná o první díl velmi rozsáhlé fantasy série, příběh má spoustu detailních popisů. Na čtení to není lehké, protože musíte neustále dávat pozor a snažit se zapamatovat si co nejvíce informací, aby vám nic neuniklo a mohli jste celý tenhle svět pochopit.
Já se přiznám, že mi dělalo problém si zapamatovat všechny postavy, bylo jich tam opravdu hodně a taky cizí názvy magií. Určitě by se hodil nějaký slovník cizích slov.

V tomhle díle jsem si nejvíce oblíbila Bastiena a tak trochu jsem doufala, že by mezi ním a Isarell mohlo být i něco víc, ale nebylo. Nejedná se tedy o romantickou fantasy.

Autorka má skvělý styl psaní. Klobouk dolů před ní, protože jsem byla překvapená, jak je celý příběh skvělý a fantasy svět do detailů propracovaný.
Hodně se mi líbilo, že je děj příběhu nepředvídatelný. Vůbec jsem neměla tušení, jakým směrem se bude vyvíjet.

Tuhle knihu bych si klidně dokázala představit i zfilmovanou. Možná bych pak ani neviděla problém v tom velkém množství postav.

Jestli milujete fantasy, zamilujete se i do tohoto světa plného intrik, krutých bojů a magie.

Hodnocení 4/5
Zlatá Grai

A to je z mých přečtených knih všechno. Jestli vás knihy zajímají, můžete mě sledovat i na mém knižním Instagramu.
SHARE:

5 komentářů

  1. Šest knížek není špatné čtenářské skóre, já jsem za únor přečetla myslím 4 knížky.

    OdpovědětVymazat
  2. Knížky vypadají dobře a prozraď mi ale prosím tvé tajemství, jak stíháš přečíst tolik knih za měsíc? Pro mě je nereálné přečíst jednu...:D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čtu vždycky každý večer místo televize. :⁠-⁠)

      Vymazat
  3. Twisted love chci taky začít číst :)

    OdpovědětVymazat
  4. Z tvých uvedených jsem nečetla nic, ani knihy neznám. Já zatím neměla úplně štěstí na knihy a dost jsem se s nimi trápila.

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig