pátek 14. dubna 2023

Přečteno za březen 2023

Přeji pěkný den.

Jsem tu s další várkou přečtených knih za minulý měsíc, tak jdeme rovnou na to.

Knihu Chladný král napsala česká autorka M. V. Jírová a řadí se mezi fantasy pro ženy.

Mesilie žije i se svou kamarádkou v Chladném království. Nižší vrstva tam nic nezmůže, ale jelikož je její kamarádka trochu z vyšší vrstvy, má jisté úlevy. Ale i tak každý musí poslouchat královy rozkazy.
Jednoho dne Mesilie, díky svému vzdoru, upoutá princovu pozornost a už se ho nedokáže zbavit. Vlastně ani nechce, protože to, jakým stylem ji trestá za její prohřešky se jí nějakým zvráceným způsobem líbí. Byla si vědoma toho, že čím víc se princovi Kardesovi bude oddávat, tím bude větší šance, že jí ublíží. Jenže touha byla silnější. Nedokázala mu odolat a vlastně ani nemohla. Neposlušnost se trestala smrtí.
Mesilie se díky své zvědavosti dostala do velkých problémů, o kterých rozhodl přímo chladný král, který si stejně jako jeho syn rád hraje se ženami. Podaří se Kardesovi Mesilie ochránit? Nebo ji využije k tomu, k čemu ho celý život vedli? A co když to všechno bude úplně jinak?

Mesilie je ještě nezkušená a nevinná. V království zůstala sama a má jen svou nejlepší kamarádku. Snažila se být silná, ale sama nedokázala nikomu pomoct. Proto se pokouší o útěk.Jenže Mesilie míní a Kardes mění. Když už jsem si říkala, že mi tu začíná chybět jeho pohled, objevil se.
Kardesovi se líbilo, že je Mesilie nevinná. Bral ji jako svou hračku a bavila ho. Možná proto ji ještě nezabil. Později začal při ní cítit pocity, které nepoznal a vůbec se mu to nelíbilo.

Ukončení příběhu bylo napínavé a já jsem zvědavá, jak bude všechno pokračovat. Kdo stojí za tou hrůzou, co na jednom místě způsobil? A vůbec, co se stalo s Mesilií?

Klobouk dolů před autorkou, že se nebála napsat tak zvrhlou a drsnou dark romanci. Všechny intimní scény i zvrhlosti jsou tu podrobně popsané. Myslím, že podle nich se vám kniha buď bude líbit nebo se rozhodnete ji odložit. Vše bude záležet na vaší únosnosti. Autorka se totiž vůbec nedrží zpátky a mně se to moc líbilo. I když na fantasy žánr moc nejsem, čtení této knihy jsem si užila. Autorčin styl psaní je skvělý a lehce se čte.

Hodnocení 5/5 
Chladný král

Knihu Zmluva snov napsala americká autorka Lauren Asher a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Dreamland.

Úryvek z textu: "Nauč se používat slova jako zbraně, protože můžou být silnější jako ledajaká pěst."

Kdo tuhle sérii ještě nepozná, je o třech bratrech. Vnucích zakladatele zábavního parku Dreamland. Když jejich dědeček umře, každému vnukovi zanechá podíl v miliardové společnosti, ale za jistých podmínek, které musí splnit.
Declan se musí oženit a zplodit dědice. Jeho asistentka, Iris, se rozhodne ho zachránit a vezme si ho. Za několik stovek milionů se jí oplatí zůstat po boku chladného Declana celé tři roky. Jenže podaří se jim přesvědčit ostatní a veřejnost, že je jejich manželství plné lásky a není pouhou přetvářkou?

Miluji téma dohodnutého manželství v knihách. Declan byl rozhodnutý, že udělá vše pro to, aby získal své dědictví. Někdy byl opravdu na zabití. Vůbec si nevážil práce, kterou pro něj Iris vykonávala. Líbilo se mi, jak se jeho povaha postupně měnila. Dokonce dokázal být i zábavný a moc dobře si uvědomoval, že nechce být jako jeho otec, protože ten byl příšerný. Vůbec jsem nechápala, jak se tak rodič může chovat ke svým dětem. 

Iris byla úžasná. Pracovitá a ochotná pomoct Declanovi, i když se sama necítila šťastně.
Každý z nich měl nějaký problém. Declan neměl zájem o vztahy, byl zvyklý na samotu. Iris se zase cítila osamělá a měla strach ze závazků. Přesto si Declana připustila k tělu i k srdci. Nebyla to chyba?

Autorka má skvělý styl psaní, který dokáže pobavit a je cítit i přitažlivost mezi hlavními postavami. Kniha je psaná ze dvou pohledů, což mám nejraději. Opět se tu potkáme i s Rowanem a Zahrou, o kterých byl předchozí díl. Čtení této knihy jsem si užila. Nezklamala mě a dá se číst i samostatně.

Hodnocení 5/5
Zmluva snov

Knihu Vydrž to so mnou napsala slovenská autorka Kristína Ježovičová a řadí se mezi romány.

Karolína se utápí v milostných příbězích a odcizuje se od svých spolužáků. Každé slovo vnímá jako urážku a nejhorší je, že ji kritizuje i vlastní rodina, která by ji měla hlavně podporovat. Ono, když neustále budete slyšet, jak o vás ostatní nehezky mluví, časem tomu sami uvěříte. Obzvlášť v tak nízkém věku, jako byla Kaja. Vyhrát potom boj sám se sebou bývá dost těžké.

Karol neměl ve svém okolí dobrý vzor a tak byly kolikrát jeho názory, hlavně na ženy, na facku. Je mi z toho dost smutno, když si představím, kolik dětí musí žít v tak toxickém prostředí.

Přiznám se, že jsem se, během čtení, trochu ztrácela. Až ke konci příběhu jsem pořádně pochopila kdo je kdo a úplně mě tenhle příběh dostal. Myslím si, že to tak bylo napsané záměrně.

Byla jsem šokovaná z toho, jak se Karolína vnímala. Bylo jasné, že potřebuje pomoc, ale tu v této knize potřebovalo více postav. Měla jsem neskutečné nervy hlavně na NĚJ. Kdo četl, pochopí, koho myslím. To byla tak odporná postava!

Autorka se pustila do těžkého tématu a mně se celý příběh líbil. Knihu jsem nedokázala odložit a přečetla ji během jednoho odpoledne.
Na závěr malé varování. Kniha obsahuje hodně vulgarismů, které do tohoto příběhu dokonale zapadají.

Hodnocení 5/5
Vydrž to so mnou

Knihu Taju pro tebe napsala americká autorka J. T. Geissinger a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Vzplanutí.

Kniha vypráví o Joellen, která je už celých deset roků zamilovaná do svého šéfa Michaela, ale on o tom nemá ani tušení.
Do vedlejšího bytu se nastěhuje Cameron. Slavný ragbista. Je namyšlený, hlučný a do postele dostane každou ženu, na kterou se jen podívá. Nejdříve se nemůžou vystát, ale postupem času se sblíží a začne Joellen radit, jak zapůsobit na svého šéfa. Budou jeho rady opravdu působit? A co když její šéf není takový, jak o něm celých deset let snila?

Joellen měla strašně nízké sebevědomí. Mrzelo mě, jak si nevěřila a samu sebe shazovala. Myslela si, že je škaredá a trapná.

Naštěstí tam pro ní byl Cameron, který ji chtěl přesvědčit o opaku, aby se viděla tak, jak ji viděl on. Bystrou, vtipnou a sexy. Bylo krásné sledovat, jak se její sebevědomí pomalu šplhalo nahoru.

I když byl Cameron někdy fakt na zabití, neskutečně mě bavilo, jak se mezi sebou dotahovali a jak se jejich vztah postupně vyvíjel.

Autorka má úžasný styl psaní. Hodně jsem se smála a byl to nádherný příběh. Za sebe vám ho můžu jen doporučit. Věřím, že se vám taky bude líbit.

Hodnocení 5/5
Taju pro tebe

Knihu Veci, ktoré nikto nevie napsal italský autor Alessandro D´Avenia a řadí se mezi dívčí romány.

Margherita je dospívající dívka. Právě se chystá nastoupit do prvního ročníku na lyceum. Cítí se dost nejistě z nadcházející doby. Jednoho dne si náhodou na záznamníku vyslechne zprávu od otce, kde sděluje, že od nich odchází. Margheritu to zjištění hodně ublíží. Povzbuzená slovy z eposu Odysea se rozhodne otce sama najít. Vydává se na nebezpečnou cestu. Podaří se jí najít svého otce?

Kniha je rozdělena na dvě části. V té první se seznámíme s Margheritiným životem a zjistíme, jak moc ji zasáhl otcův odchod. Ve druhé části se vydává na cestu, jejímž cílem je najít svého otce. Cesta je nebezpečná, plná nástrah a nikdy takové pátrání na vlastní pěst nedopadá dobře.

Margherita je ještě mladá. Otcův odchod dává za vinu své matce. Jenže o jejich otci nikdo nic neví a tak se všichni trápí.
Margherita má ještě mladšího bratra, který se jmenuje Andrea. Bylo zvláštní číst ženské jméno v souvislosti s mužským rodem.

Giulio. Problematický chlapec, který žije v dětském domově. Kdo příběh četl, pochopí následující slova: Karma je zdarma. Ale... Kdo jiný by mohl Margheritě víc rozumět, než on?

Styl psaní mi přišel zdlouhavý. První část se neskutečně vlekla a vůbec mě nebavila. Sem tam je v knize hodně nepotřebných popisů a ty mě nutily přeskakovat řádky. Snažila jsem se začíst, ale moc mi to nešlo.
Podle anotace jsem čekala trochu jiný příběh. Margherita se až po 200 stranách rozhodla hledat svého otce. Druhá část byla tedy mnohem lepší a více mě bavila. Klidně bych první část o třičtvrtě příběhu zkrátila a tak spojila se druhou částí. Potom by z toho, pro mě, vznikl nádherný příběh.

Kniha ukazuje, jak je důležitá komunikace a když je to nutné, nemusíte se obávat vyhledat pomoc.
Školní prostředí mi tu přišlo zvláštní. Přece když má dítě ve škole nějaký problém, měl by se řešit a ne ho jen tak označit za "problematické", když ani neví, co za jeho stavem stojí.
Taky se mi nezdál důvod octového odchodu. Čekala jsem něco více promyšlenějšího.
Na druhou stranu tu bylo hodně krásných myšlenek a spoustu otázek na věci, na které nikdo neměl odpověď. Hold, jsou věci, které nikdo neví...

Hodnocení 2/5
Veci, ktoré nikto nevie

Knihu Twisted games napsala americká autorka Ana Huang a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Twisted.

Princezna Bridget dostává nového bodyguarda Rhyse. Její bratr se vzdává postu krále a tak je povolána do Eldory, kde je nucena převzít svou povinnost. Stát se korunní princeznou a následně královnou Eldory. Jenže ona nikdy netoužila být královnou. Najde Bridget své štěstí? Podaří se jí vymanit z dlouholeté tradice, která ji může vtáhnout do manželství bez lásky?

Příběhy s osobními bodyguardy patří mezi mé oblíbené. Kniha má dvě části. V té první si s Bridget užíváme svobodu a v té druhé už nastávají královské povinnosti. Příběh se dá číst samostatně, ale je lepší, když si přečtete i první díl. Budete lépe v obraze. Hlavně teda v první části příběhu.

Rhys je nevrlý, panovačný, neústupný a dost ochranářský. Svou práci bere vážně, ale u Bridget se jeho pravidla bortí, jako domeček z karet. Zamilovala jsem se do něj. Hodně se mi líbilo, že Bridget dobře poznal a záleželo mu na tom, aby byla šťastná. Dokáže Bridget ochránit a zároveň jí odolat?

Bridget je úžasná princezna. Skromná, milá a hodná. Jenže když zjistí, že jí z nového bodyguarda lítají motýli v břiše, ocitá se v pořádném průšvihu. Přece se princezna nemůže zamilovat do svého bodyguarda. Nebo může?
Musí si najít vhodného manžela, ale žádný není jako Rhys, který, jako jediný, v ní dokáže vyvolat žár.

Oba byli úplně jiní, ale přece jen měli něco společného. Byli jako dva jevy, které se nikdy neměly potkat. Ona světlo, on tma. Bolelo mě srdce za ně, když jsem cítila tu touhu mezi nimi a zároveň zničující bezmoc, že spolu, kvůli společenskému postavení, nemůžou být.
Uznávám, že jedna postava, od které jsem to vůbec nečekala, mě tam velmi mile překvapila. 

Věděla jsem, že Bridget bude dělat úplný opak toho, co chtěl Rhys. No ani on nezaostával. Dost jsem se nad nimi bavila.

Musím říct, že život korunní princezny by mě vůbec nebavil. Tolik povinností a nudných událostí... Navíc mít partnera bez lásky? Čím jsem byla ve čtení dál, tím víc mi bylo jasné, co se tam stane. A když k tomu opravdu došlo, byla jsem zvědavá, co nakonec autorka vymyslí a jak to vůbec zakončí. Budou ti dva spolu nebo ne?

Příběh splnil má očekávání. Nemůžu vám prozradit všechno. Snad jen to, že to byl úžasný příběh a líbil se mi mnohem víc, než první díl.

Hodnocení 5/5
Twisted games

A to bylo všechno. Třeba vás nějaký příběh zaujme, jestli máte rádi podobné žánry. 
SHARE:

2 komentáře

  1. Šest knížek je hezké čtenářské skóre, já většinou zvládnu tak 4 až 5 kousků...
    Já romány pro ženy moc nečtu, takže žádnou z knih neznám. Kdybych si měla vybrat, tak asi Vydrž to so mnou.

    OdpovědětVymazat
  2. Z tvých knih neznám ani jednu. Já se teď docela dlouho trápila s jednou knihou, ale už jsem ji přelouskala :D

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig