neděle 7. května 2023

Přečteno v dubnu 2023

Přeji pěkný den.

Akorát sedím na zahradě a chystám se pro vás sepsat pravidelný článek o mých přečtených knihách.

Před malou chvílí jsem dočetla knihu od české autorky, která ve mně vyvolala snad milion pocitů a já se stále snažím je nějak vstřebat. Byl to na mě moc silný příběh. Kniha sice ještě nevyšla, ale doufám, že vám o ní jednou budu moct napsat.

A teď už se můžeme vrhnout na mé přečtené knihy v dubnu.

Knihu Dcéra snehu napsala americká autorka Eowyn Iveyová a řadí se mezi romány.

Mabel a Jack se přestěhují na Aljašku, kde se chtějí smířit se smrtí svého miminka a s osudem, že už žádné další mít nebudou. Jednoho dne napadne první sníh a samou radostí si postaví sněhuláka. Na druhý den, ráno, je sněhulák pryč a vedou od něj malé stopy. Najednou se jim před očima začíná zjevovat malé děvčátko. Nikdo o něm nikdy neslyšel a ani ho neviděl. Jen oni dva. Může být touha po dítěti tak silná, že by si vytvořili dokonalou iluzi dítěte? Nebo se jedná o skutečné děvčátko, které k nim zabloudilo?

Život na Aljašce není jednoduchý. Přes teplé měsíce musí zasadit hodně zeleniny a doufat, že bude dobrý rok a hodně se jim urodí, aby měli na zimu dost zásob. V zimě zase vyráží na lovy a dennodenně tak bojují o přežití, protože zásoby ubývají. Život jim háže klacky pod nohy, ale naštěstí mají skvělé sousedy.

V knize je ponuré prostředí, budete z něj cítit zimu a chlad. Obdivovala jsem Jacka i Mabel, že se odvážili žít na tak odlehlém místě v aljašské přírodě.

Jediné, co bych příběhu vytkla je to, že mi Mabel nebyla moc sympatická. Chvílemi mi příběh přišel dost zdlouhavý s hodně popisy a jednoduchými dialogy. Kniha je rozdělena na tři části a ta poslední se mi líbila nejvíce.

Byl to krásný, trochu smutný příběh a já do posledních řádků doufala v jiný konec.

Hodnocení 4/5
Dcéra snehu

Knihu Perský květ napsala česká autorka, která píše pod pseudonymem Mon Coucou a řadí se mezi erotické romány pro ženy. Je to první díl ze série Přitažlivost mafie?.
Autorce děkuji za poslání e-knihy k recenzi. Jsem ráda, že jsem mohla poznat další skvělou českou autorku.

Sophie ve svém mladém věku zažívá smrt už druhého muže. Do života se jí připlete tajný agent Lorenzo, který má za úkol ji, již po prvním úmrtí, sledovat a přijít na něco, co by jí mohlo usvědčit z vraždy. Podezřívají ji, ale Lorenzo nemůže na nic přijít. Nakonec se spolu sblíží, zamilují se do sebe a Sophie ho prosí, aby jí pomohl odhalit svůj původ. Své dětství totiž strávila v dětském domově a o své minulosti vůbec nic neví.
Na Sophii jsou vedeny útoky, které souvisí s mafií. Otázek je hned několik. Kdo chce Sophii ublížit?  Mohla smrt obou mužů spolu souviset nebo jde jen o nešťastnou náhodu? Kdo je vůbec Sophie? A co když se Lorenzo mýlí a je opravdu chladnokrevnou vražedkyní?

Po útocích se Sophie jede ukrýt k Lorenzově sestře na Sardínii. Tam se snaží přijít na svůj původ, ale marně. Lorenzo vždy někam pracovně odjíždí a když jsou spolu, užívají si společné chvíle.

Přiznám se, že začátek byl pro mě těžší. Na mafiánský příběh to bylo až moc sladké a s Lorenzem bylo vše dokonalé. Jejich sexuální apetit by jim mohl kde kdo závidět. Kniha se sice řadí do erotického žánru, ale i tak tam bylo na můj vkus hodně erotiky. Hlavně na začátku. Přišlo mi, že se tak děj dlouho nikam neposouval.

Naštěstí vše dokonalé jednou skončí a potom mi přišlo, že jsem do ruky vzala úplně jinou knihu a konečně dostala příběh, který jsem očekávala. Napínavý, akční, zvrácený, drsný, nečekaný, vášnivý a sem tam i vtipný. Konečně se příběh pořádně rozjel a já už knihu nepustila z ruky. Musela jsem ji dočíst.

Mafiánskou tématiku mám v knihách moc ráda. Šlo poznat, že si autorka hodně věcí o mafii nastudovala. Což se mi hodně líbilo, i když mě mafiánské drsné praktiky vůbec ničím nepřekvapily.
Taky se mi hodně líbilo, že je příběh psaný z více pohledů a my tak mohli nahlédnout do mysle jiných postav, než byly ty nejhlavnější.
Jak už jsem napsala. Příběh byl napínavý s nečekanými zvraty a mně se moc líbil. Byl skvěle vymyšlený. Jen škoda toho slabšího začátku, za který musím strhnout jednu hvězdičku.

Hodnocení 4/5
Perský květ

Knihu Nič ma nezlomí napsala slovenská autorka Veronika Fecková a řadí se mezi romány pro ženy.

Will se s Liv seznámil v dětském domově, ale jejich cesty se museli rozdělit. Po několika letech se opět setkávají. Jaké to mezi nimi bude?

Liv pracovala v baru a své dětství prožila v dětském domově, kde to neměla lehké. Měla hodně tajemství z minulosti a to jí bránilo si najít toho pravého.

Will dlouho váhal se s Liv setkat a taky nevěděl, co jí říct. Když už měl vymyšlený plán, přemýšlela jsem nad tím, jestli dělá dobře. Nemůže to Liv urazit?

Přiznám se, že mi trochu vadilo, jak Liv Willa neustále odmítala, i když ho milovala a při každém dalším odmítnutí jsem už jen převracela očima. To, co skrývala bych dávkovala postupně. Takhle jsem jí vůbec nerozuměla. Proč se svým citům k Willovi tak bránila?
Obě postavy byly docela sympatické, ale i tak jsem si k nim nedokázala vytvořit žádný vztah.

Kniha se četla dobře, příběh byl zajímavý, ale něco mi tam chybělo. V podstatě jsem už četla jen ze zvědavosti, abych se dozvěděla, co Liv o své minulosti tají a proč se mermomocí brání svým citům k Willovi. Něco málo jsem se ke konci dozvěděla, ale ne všechno, protože příběh končí otevřeně. Je to totiž první díl ze série, což jsem vůbec nevěděla.

Závěr knihy byl sice "živější", ale nedokázal mě nalákat na pokračování dalšího dílu, který, tuším, ještě nevyšel. Vlastně jsem ani nenašla, do jaké série kniha patří. Na databázi knih, v Martinusu ani na stránce vydavatele se neuvádí, že je kniha ze série, což mi přijde jako velká škoda.

Hodnocení 3/5
Nič ma nezlomí

Knihu Spoutej mě napsala česká autorka Hope Marks a řadí se mezi erotické romány pro ženy.
Autorce velmi pěkně děkuji za poslání e-knihy k recenzi.

Laura pracuje v bance a trpí kleptomanií. V jednom obchodě je obviněna z krádeže. Okolo obchodu jde zrovna policie, která si řádění prodavače všimne, ale nenajdou nic, co by Lauru usvědčilo. Od té doby Laura neustále potkává toho sexy policajta. Ale... Dokážete si představit kleptomanku žijící s mužem zákona?

Musím říct, že tvrdohlavější postavu, jako byla Laura, jsem snad ještě neviděla. Její chování mě kolikrát dost štvalo.
Líbilo se mi, jak velký vliv na ni Bradley měl. Díky němu se rozhodla vyhledat odbornou pomoc. Dokáže nad svou nemocí zvítězit?

Bradley byl místní šerif na policejní stanici a s Laurou porušil snad všechny svá pravidla. Když se Laura rozhodla, že ho musí dostat, obdivovala jsem jeho sebeovládání. Úplně jsem se do něj zamilovala. Byl naprosto úžasný a nejvíce se mi na něm líbilo, jak moc Lauru miloval. Byl to takový ten typ muže, který by vám splnil i ty nejtajnější touhy.

Bradley na chvíli zmizí a do Lauřiného života se připlete Austin. Jenže on vůbec není jako Bradley. Chybí mu potřebná jiskra.
Jaký byl důvod Bradleyho odchodu? Dokáže mu Laura odpustit nebo zůstane s nudným, ale jistým Austinem? A kdo je vlastně Austin?

Kniha je psaná ze dvou pohledů a byla to skvělá jízda. Celý příběh mě neskutečně bavil, lehce se četl a prostě jsem si ho užívala. Bylo to pro mě zajímavé od samého začátku, protože jsem se s kleptomanií, v knize, ještě nesetkala.
Při čtení vám bude pekelně horko, protože je v ní spousta intimních scén. Pořádně drsných a mně to velké množství kupodivu vůbec nevadilo. Bylo to drsně vášnivé, překvapivé a moc se mi to líbilo.

Hodnocení 5/5
Spoutej mě

Knihu Sladká nevědomost napsala americká autorka Danielle Lori a řadí se mezi romány pro ženy.

Adriana si má vzít za muže temného Nicolase. Jenže když ho její sestra, Elena, zahlédne, zjišťuje, že není jen hrubý, ale taky dost pohledný. Může se Elena zamilovat do svého budoucího švagra? A co když život zamíchá karty tak, že bude všechno úplně jinak?

Nicolas Russo byl muž s tou nejhorší pověstí v celém New Yorku, král Cosa Nostry. Byl nebezpečný, panovačný a co se týkalo Eleny, tak i dost majetnický, i když si původně má brát její sestru Adrianu. A jak už to u mafiánů bývá, vždy dosáhnou toho, co nemůžou mít.

Elena je uvězněná v mafiánském světě. Stejně jako Nicolas toužil po ní, i ona toužila po něm. Uznávám, že chemie mezi nimi byla dokonalá. Líbilo se mi, jak ho provokovala. Vždy jsem pak byla zvědavá, na Nicovu reakci, protože přeci jen byl, jako mafiánský boss, dost nebezpečný a nedělalo mu problém někoho zabít. Elena byla ještě mladá, což šlo cítit i z jejího chování a někdy jsem jí vůbec nerozuměla.

Bylo to úžasné, nádherné, prostě top. Příběh mě chytl hned od začátku a nedokázala jsem knihu odložit. Miluju knihy s mafiánskou tématikou. Mafiánské prostředí Cosa Nostry v New Yorku tu bylo tak skvěle vykreslené. Působilo realisticky, drsně a nebezpečně. Děj mi přišel trochu roztáhnutý, hlavně na začátku, ale ta přitažlivost a touha mezi hlavními postavami mi vše vynahradila.
Tahle autorka má tak dokonalý styl psaní, že jsem se nad tím nejednou pozastavila a už se moc těším na další díl, který bude zase o někom jiném.

Hodnocení 5/5
Sladká nevědomost

Knihu Podmanivý napsala anglická autorka Jodi Ellen Malpas a řadí se mezi romány pro ženy.

Ještě, než budete číst dál, chci upozornit, že má recenze může obsahovat menší spojlery.

Když Dannyho nevlastní otec umírá, on přebírá jeho funkci. Post mafiána. Jeden jeho kšeft nejde podle představ a tak se rozhodne ho jít řešit osobně. Tam potkává Rose. Něčím Dannyho zaujme a vezme si ji k sobě jako svou rukojmí. Má u něj zůstat dokud nedostane to, co požaduje. Jenže to ještě netuší, koho si k sobě připoutá. Bude Rose Dannyho zkázou nebo záchranou?

Kniha začíná velmi drsným náhledem do minulosti, kde se dozvídáme, jak těžké měly, obě hlavní postavy, své dětství.

Rose svůj život nevlastnila. Pouze ho přežívala a musela dělat to, co jí bylo přikázáno. Stále jsem čekala, kdy se Dannymu svěří a řekne mu o sobě pravdu, ale nic nebylo tak jednoduché, jak se mohlo zdát. Obzvlášť, když byla v ohrožení života její blízká osoba. Někdo má Rose pěkně v hrsti, ale přeci jen... Nemohl by jí Danny pomoct?

Danny byl bezcitný mafián a každý se ho bál. Tak moc toužil po Rose, že ji chtěl blíže poznat, což se mu u žen nikdy nestávalo.
Na to, že ho chtělo plno lidí zabít, mi přišlo, že dlouho řešil jen své pocity k Rose. Život ohrožující situace dával do pozadí a to se mu nevyplatilo. Takže jak už to bylo na hraně, konečně je začal řešit. Hodně se mi na něm líbilo, jak se měnil. Postupně si uvědomoval skutečné hodnoty života a ty ho donutily přemýšlet úplně jinak.

Rose s Dannym se k sobě skvěle hodili, protože si byli dost podobní a rozuměli si.
Příběh byl akční, napínavý, drsný i zvrácený. Lehce a rychle se četl.
Mafiánské prostředí tu bylo vykreslené tak, jak ho poznám z televize. Nechyběly lži, podvody, vraždy, vydírání, obchody a také pomsty.
Já mám tuhle autorku moc ráda. Líbí se mi její styl psaní a mám přečtené skoro všechny její knihy, které u nás už vyšly, ale... Za to, co v jeden moment autorka udělala, měla jsem chuť, v hodnocení, strhnout snad všechny hvězdičky. Do poslední chvíle jsem doufala, že to nebudu muset udělat.

Hodnocení 5/5
Podmanivý

A to bylo za minulý měsíc všechno.

Podařila se vám přečíst nějaká kniha?
SHARE:

3 komentáře

  1. Já jsem v dubnu přečetla tři knížky - Zlodějku příběhů, Kořišt a Sokolníka (recenze mám na blogu). Ani jedna nezklamala. V květnu mám na kontě zatím dvě a čtu Hrad ve Skotsku od nyní poplární Julie Caplin.

    OdpovědětVymazat
  2. Sladkou nevědomost jsem četla, skvělá kniha. Jsem zvědavá na druhý díl.

    OdpovědětVymazat
  3. Opět neznám ani jednu knihu, takže děkuji za rozšíření obzorů. Já aktuálně nemám rozečtenou žádnou knihu, ale měla bych si nějakou vylosovat.

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig