úterý 7. dubna 2020

O knize Misery

Přeji pěkný den. 

Když už většina z nás tráví svůj čas doma, co tak si ho zpříjemnit nějakou knihou? V dnešním článku bych vám chtěla dát dva tipy. 

Jeden tip je na e-shop megaknihy.sk, kde najdete velké množství knih různých žánrů. Romány, detektivky, horory, kuchařky, učebnice, knihy pro děti. Velmi ráda u nich nakupuji, protože mi přijde, že mají knihy, ze všech e-shopů, nejlevnější. 
Někdy přijde objednávka dříve, někdy později. Vše záleží na tom, zda mají vámi objednané knihy na skladě. 
Nikdy jsem s nimi neměla žádný problém, takže pokud máte rádi vůni knih a nedáváte přednost e-knihám, můžu vám tento e-shop doporučit. 

Druhým tipem je přímo kniha. Potěším především vás, co máte rádi thrillery a trochu toho napětí. Knihu Misery jsem dostala k recenzi, za co velmi pěkně děkuji. V následujících řádcích bych vám chtěla napsat své dojmy z této knihy. 

Knihu Misery napsal velmi dobře známý autor Stephen King. Tento thriller byl i zfilmován, ale přiznám se, že jsem ho neviděla. Mnohem raději čtu knihy. 
Kdysi jsem četla jednu knihu a pak šla do kina na její filmovou verzi. Ještě doteď si pamatuji, jak jsem byla z filmu zklamaná, protože kniha a moje fantazie byla mnohem lepší. Ale zpět k Misery. 
Kniha Misery má většinou docela krátké kapitoly, což mě vždycky svádělo k tomu, že stihnu přečíst ještě jednu kapitolu. Vždyť je přeci krátká a nakonec z jedné kapitoly jich bylo třeba pět.
Časové děje v knize nepřeskakují, je v ní lehká orientace a taky není náročná na zapamatování postav. V podstatě jsou tam jen dvě hlavní postavy a několik vedlejších, které tam nehrají velkou roli. Kniha se velmi dobře četla. I když byla napsaná takto "jednoduše", dokázala zaujmout a udržet mou pozornost. Rozjíždění děje bylo pomalejší, zpočátku se nic moc nedělo, ale pak se to rozjelo a já byla zvědavá, jak to všechno dopadne.

Ze začátku je psaní takové zmatené. Ani samotný Paul neví, kde je. Vybavuje si jen příliv a odliv bolesti a strachu.
Paul pomalu přichází k sobě a zjišťuje, že je vězněn svou největší fanynkou Annie. Paul je totiž spisovatel a píše romány. Annie ho zachránila při vážné autonehodě a místo toho, aby zavolala záchranku, vzala si ho k sobě a postarala se o něj. 
Annie není po psychické stránce v pořádku. Přečetla už všechny Paulovy romány. Nejvíce si oblíbila knihy o ženě jménem Misery, ale konec se jí nelíbil. Se smrtí Misery se nedokázala smířit. Proto, bolestivými způsoby (někdy až nechutnými), nutí Paula napsat další knihu jen pro ni - Miseryin návrat. Hodně se mi líbí nápis na zadní straně knihy: "Psal, aby se uživil. Teď musí psát, aby přežil." Nezbývá mu tedy nic jiného, než psát. 
Zda se Paulovi podaří od šílené Annie utéct, vám už neprozradím. Ale jestli máte rádi napětí, můžu vám knihu jen doporučit. 

Co vy a knihy? Máte rádi thrillery? Klidně mi dejte tip na váš oblíbený. Četli jste už něco od Stephena Kinga? A co říkáte na Misery? 
SHARE:

14 komentářů

  1. King je hodně známý a knihu jsem nečetla, takové žánry nejsou pro mě. Ale obal knihy se mi líbí. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se hlavně líbí ten nápis na zadní straně. :-D

      Vymazat
  2. Misery je pro mě jedna z top knih, výborná a překvapivě se povedlo i filmové zpracování :)
    Beauty of pink / Knižní regál

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda. Většinou se mi filmové zpracování nelíbí. :-)

      Vymazat
  3. Ahoj, Misery moc dobře znám a úplně z ní mrazí, skvělý příběh. Viděla jsem u nás v divadle i představení a to bylo taky povedené:-)
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, divadelní představení muselo být super. :-)

      Vymazat
  4. Wow, tak to je asi knížka přesně pro mě! A Stephen King nikdy nezklame, určitě se po ní podívám! :)

    OdpovědětVymazat
  5. Misery jsem kdysi viděla právě film, ještě jako docela malá a byl to masakr. I nedávno, kdy jsem stihla ještě číst v televizi jsem byla vykulená, jak docela drastický film to je.
    Chápu, proč dáváš přednost knihám. Od Kinga jsou bohužel filmy žádná sláva ale jeho knihy jsou úžasné, musím říct, že ta Misery se ale zrovna docela povedla :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že se aspoň nějaká zfilmovaná kniha povedla. Film jsem neviděla, tak jestli na něj někdy narazím, podívám se. :-)

      Vymazat
  6. Mám thrillery docela ráda. Od Kinga jsem myslím ale zatím nic nečetla. Můj oblíbeny je Chris Carter.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chris Carter? Od něj jsem ještě nic nečetla. Musím se podívat, co má za knihy. :-)

      Vymazat
  7. Já mám raději knihy formou denníku, nebo s nádechem historie, ale tahle vypadá, že bych se do ní i začetla :) Stephana má ráda sestra.

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ty jsou taky super. Několik jich doma mám. :-)

      Vymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig