úterý 2. listopadu 2021

Přečteno za říjen

Přeji pěkný den. 

Dneska tu pro vás mám další várku mých přečtených knih. Tentokrát za minulý měsíc říjen.

Knihu Opravdové zločiny napsala česká autorka Lucie Bechynková a řadí se mezi literaturu faktu. Uvnitř najdete spoustu převyprávěných světových zločinů, které se opravdu staly a celou knihu zakončuje rozhovor s právničkou, vězeňským dozorcem a kriminalistou.

Autorka má taky nahraný podcast s těmito příběhy, ale ten jsem neslyšela, takže pro mě byly všechny zločiny nové a nepoznané. Autorce muselo dát spoustu práce sehnat tolik informací, protože jednotlivých zločinů je tam opravdu dost, i když jsou popsány velmi stručně.
Mně tam chybělo větší nahlédnutí do jejich hlav. Jako byl třeba jeden dotazník, který vyplňoval vrah. Bylo velmi zajímavé mu nahlédnout do hlavy a klidně bych brala buď více takových dotazníků nebo nějaké autentičtější výpovědi. Vše bylo v podstatě převyprávěné.
Ano, někteří zločinci to neměli v hlavě v pořádku, ale musím uznat, že spousta z nich byla neuvěřitelně chytrá, když jim tolik zločinů procházelo tak dlouhou dobu.
Dále mě velmi překvapovala nereálná výška trestů. Např. 431 let vězení nebo odnětí svobody na několik doživotí... I když tuhle literaturu moc nevyhledávám, musím se přiznat, že u některých případů mi běhal mráz po zádech. Některé zločiny byly děsivé, brutální. jiné neuvěřitelné, záhadné a dost jich bylo velmi dobře promyšlených.

SPOJLER a menší ukázka: Pro mě nejděsivější zločin v knize měl název Velká nenávist. Mladík si vyhlédl ženu, vkradl se k ní do domu. Tam ji začal škrtit, znásilnil ji, zabil a rozřezal. Na otázku, proč to udělal, byla jen odpověď, že si chtěl vyzkoušet, jaké to je někoho zabít. KONEC SPOJLERU.

I když byly jednotlivé příběhy velmi čtivé, hodně mě zaujal závěrečný rozhovor s právničkou, vězeňským dozorcem a kriminalistou. Takže kdyby bylo v knize více takových nahlédnutí do jiných hlav, užila bych si to mnohem více.

Hodnocení 4/5

Knihu Hviezdy pre teba napsala slovenská autorka Miroslava Vařáčková a řadí se mezi dívčí romány.
Žela bydlí s dědečkem a jeden pro druhého znamenají všechno. S kamarády chodí na noční výpravy, společně pracují na tajném projektu. V opuštěném domě si vytvoří útočiště, kde se scházejí a v dobrém i zlém stojí při sobě dokud hvězdy nezhasnou.

Je to příběh o síle přátelství, ztrátě blízkého člověka a jak je důležité mít v životě někoho o koho se můžete opřít. Taky je tam dost vzpomínaná téma ekologie.
Dívčí romány mám ráda, vím, že se spoustě čtenářkám tahle kniha líbí, ale já se musela do čtení nutit. Ze začátku jsem se dost nudila, nic se tam nedělo a jediné, co mě pobavilo, byla scéna s kuřetem. Ta byla fakt povedená. Jinak jsem si k postavám nevytvořila žádný vztah ani sympatie. Asi jsem od knihy očekávala, že bude více dobrodružnější, třeba při těch jejich tajných výpravách.
Na druhou stranu, kniha byla skvěle napsaná, autorka píše velmi hezky, jen mi prostě nesedlo téma ani prostředí, ve kterém se děj odehrával. Než jsem knihu dočetla, postupně jsem dostávala odpovědi na své otázky, které jsem si, během čtení, vytvořila a taky nesmím zapomenout pochválit velmi povedenou obálku.

Hodnocení 2,5/5

Knihu Jednou za život napsala australská autorka T. L. Swan a řadí se mezi romány pro ženy.
Emily se po menším problému na letišti v Londýně dostává do první třídy. Tam naráží na sexy modrookého muže a pouští se spolu do řeči. Je vtipný a viditelně to mezi nimi jiskří. 
V New Yorku panuje velká zima, zuří sněhová vánice, tak je jejich let odkloněn. Přistávají v Bostonu, kde spolu prožijí vášnivou noc, na kterou jen tak nezapomenou. Následně se jejich cesty rozdělují.
Emily se v New Yorku uchází o práci v Miles media. Po dlouhé době snažení ji přijmou a tam se opět setkávají. Jenže z bezstarostného a vtipného Jima se najednou stává protivný výkonný ředitel Jameson... 
Co myslíte, dokáže si Emily poradit s protivným ředitelem, který je zvyklý o všem rozhodovat? A jak se Jameson vyrovná s věčně vzdorující Emily? 

Na příběhu mi nejvíce vadilo to, jak se Emily s Jamesonem spolu vyspali, pak se pohádali, potom se zase udobřili a tak to bylo stále dokola. Tenhle námět mi vadí asi díky sérii After (kvůli tomu jsem ji nedočetla). Přiznávám, že mě autorka některými scénami dost pobavila. Mnohem více jsem si užila, když nastala pořádná zápletka a Emily s Jamesonem byli od sebe delší dobu. Krimi zápletka byla velmi zajímavá, až mě mrzí, že nebyla úplně celá vysvětlená. 
Hodně zvláštní mi přišla i Jamesonova změna chování. Vím, proč se tak stalo, ale prostě jsem mu to neuvěřila, až tak na mě nezapůsobil. Za to Emily byla skvělá, silná a velmi sympatická žena.
I když jsem na knize našla pár chybiček, moc se mi líbila. 

Hodnocení 4/5

Kniha Na druhý pokus je druhým dílem ze série Milesův klub, řadí se mezi romány pro ženy a napsala ji australská autorka T. L. Swan.
Claire, matka tří dětí, kterým viditelně chybí otec, i když si to nechtějí přiznat. 
Tristan Miles, šéf akvizic a úhlavní nepřítel všech potápějících se firem světa. Je bohatý, mocný, arogantní a úplně nesnesitelný.
Claire Tristana poznává na jednání, kde chce odkoupit její firmu Anderson media, dědictví po zesnulém manželovi a to rázně odmítá.
Podruhé se spolu náhodně setkávají na jedné konferenci a tam to všechno začíná. Claire mu sice odolává, protože ho každou buňkou svého těla nenávidí. Jenže Tristan si jde tvrdě za svým a vždy dostane to, co chce.
Claire to doma nemá jednoduché, na děti je sama a ještě se přitom snaží zachránit svou firmu. Podaří se jí to? Zvládne Tristan její tři děti, i když mu to vůbec neulehčují?

Poprvé píšu o druhém díle, který je mnohem lepší, než první. Zaručuji vám, že tu se budete tak smát, že vám až slzy potečou. Bylo to tak skvělé, krásné, dojemné a hlavně vtipné. Jestli vás, v minulém díle, Jameson nezaujal, do Tristana se tu prostě zamilujete. Všechny postavy jsou tak sympatické. Akorát na konci mi chování Claire lezlo trochu na nervy, ale je mi jasné, že autorka tu zápletku nějak musela vytvořit. Kniha se dá číst i bez předešlého dílu. Každý díl je příběh o jednom bratrovi z rodiny Milesů.

Hodnocení 10/5 Top

Knihu Mňa si nekúpiš napsala slovenská autorka Vanda Kys a řadí se mezi romány pro ženy.
Hana je na správné cestě se osamostatnit. Se svou nejlepší kamarádkou si pronajímá byt a pracuje v prestižní reklamní agentuře, kde doufá, že si ji, po dvouměsíční zkušební době, nechají. Tam naráží na neznámého kolegu, ze kterého se nakonec vyklube úplně někdo jiný a bude mít pro ni šílenou nabídku.
Oliver je v koncích. Po nějaké době se vrací do své firmy, kde naráží na neznámou blondýnku. Každým dnem se mu čím dál tím víc potvrzuje, že ona je ta pravá pro hlavní roli v jeho šíleném plánu. Proč? Protože ho nenávidí a to potřebuje udržet za každou cenu. Určitě se opět ptáte, proč? Ale odpověď na tuhle otázku si už budete muset zjistit sami, třeba přečtením této knihy.

Přiznám se, že jsem od knihy neměla velké očekávání. Dopředu jsem si nezjišťovala o čem bude a o to více jsem byla překvapená. Kniha mě totiž moc bavila a její čtení jsem si opravdu užívala.
Kniha je psaná ze dvou pohledů, což se mi hodně líbilo. Hana se sice někdy chovala, jako malá, ale to k ní prostě patřilo. Oliver byl opravdu šílený, ale na druhou stranu mi přišel sympatický a hodný, i když jeho chování na začátku moc pěkné nebylo. Nevěřila jsem tomu, s jakou nabídkou za Hanou přišel a já být na jejím místě, poslala bych ho víte kam. No, i tak jsem si hlavní postavy oblíbila. Líbila se mi i Alice, nejlepší kamarádka Hany. Spolu se skvěle doplňovaly a musela jsem se nad nimi smát.
Celý příběh byl nádherný a odehrával se v příjemném prostředí. Neustále se tam něco dělo a já se ani jednou nenudila. Zápletka byla dokonalá, skvěle promyšlená a mě to opravdu hodně bavilo. Bylo to čtivé, vtipné a dojemné. 

Hodnocení 5/5 

Knihu Tři (s)prostá pravidla napsala americká autorka Nikki Sloane a právem se řadí mezi erotické romány. 
Když Evelyn udělá v práci průšvih, společně, se šéfem, se dohodnou, že to zaplatí ze svého. Samozřejmě tolik peněz nemá a nutně je potřebuje sehnat. Nezbývá jí nic jiného, než prodat své tělo v exkluzivním klubu. 
Tam má Evelyn zavázané oči, svázané ruce a přichází zákazník, který za ni zaplatil dost vysokou sumu.
Má ale jistá pravidla:
1. Za žádných okolností se nebude na nic ptát.
2. Odpoví pravdivě na všechny jeho otázky.
3. Její tělo mu patří, jeho jsou i její orgasmy a neudělá se bez jeho svolení. 
Zní to jednoduše, že? To si i Evelyn myslela, dokud jí nesundal pásku z očí...

Jak už jsem se na začátku zmínila, tahle kniha je právem zařazena mezi erotické romány. Příběh je dán do pozadí a kniha je skoro celá o sexu. Takže jestli se v posteli nudíte, potřebujete nějakou inspiraci nebo prostě jen o sexu rádi čtete a žádnou hlubší myšlenku od knihy neočekáváte, jděte do ní. Kniha vás pořádně rozpálí. Já se přiznám, že na mě těch sexuálních scén bylo už moc a nebavilo mě o nich stále číst, i když většina byla dost pikantních. Na druhou stranu to bylo neuvěřitelně čtivé. Mám ráda erotické knihy, ale více se mi líbí, když má i nějaký děj a sex je jen jako zpestření. Konec knihy to trochu zachránil. Skončil napínavě a otevřeně, takže bude časem pokračování, které mě už moc neláká, i když samozřejmě jsem zvědavá, co se tam mohlo stát. Takže teď už záleží jen na vás, co od příběhu očekáváte a zda si knihu pořídíte...

Hodnocení 3/5

Knihu Papírová labuť napsala americká autorka Leylah Attar a zařadila bych ji mezi romány pro ženy se špetkou thrilleru.
Skye někdo unesl, myslí si, že to je její konec a tak začíná odříkávat modlitbu ze svého dětství a modlí se za své nejbližší. Vlastně ani neví, že jí to možná zachránilo život, ale kdo ví, na jak dlouho? Ocitá se na lodi, ze které není úniku. Její únosce, Damian, ji stále hlídá nebo je útěk z lodi nereálný, pokud se nechce nechat sežrat žraloky. Má ji ve svých rukou. Její osud, její život, její smrt... Může si s ní dělat, co se mu zachce. Skye po nějaké době ke svému únosci začíná cítit sympatie a je to tzv. Stockholmský syndrom. Jenže se nakonec z Damiana vyklube někdo úplně jiný. Někdo, kdo touží po pomstě a je schopný pro to obětovat cokoliv. I sám sebe a velké kamarádství z dětství. Kdo ve skutečnosti Damian je? Proč Skye unesl? 

Povídání se střídá současnost s minulostí, kde se dozvíte, co se dříve stalo a kniha je rozdělena na pět částí. Sice to zní trochu složitě, ale příběh se čte velmi dobře. Teda aspoň v rámci možností, protože hlavně ten začátek jsem četla s hrůzou v očích. Bylo to fakt dost děsivé a místy možná i ujeté. Prostě fakt dost psycho, ale potom vše pochopíte, jakmile zjistíte, co se dříve stalo a kdo ve skutečnosti je Damian. Je to příběh o lásce a odplatě, co zvítězí?

V knize je docela málo dialogů, což mi vlastně ani tak nevadilo. Spíše jsem nechápala, jak Damian mohl být ke Skye tak krutý? Vím, že byl poznamenaný tím vším, co se mu, v minulosti, stalo, ale Skye za to v podstatě nemohla. Damian je zaslepený touhou po pomstě a já byla ze začátku opravdu dost zděšená. Knihu bych tak nedoporučovala slabším povahám, protože kromě intrik, sexu a vulgarismů v sobě ukrývá i hromadu nepěkného násilí. Na druhou stranu je v knize i vášeň a krásná síla lásky, která neumírá. Nic ji nedokázalo zničit. Žádné činy, ztráta, chuť po pomstě ani dlouhé odloučení.
Jsem ráda, že jsem se nenechala odradit tím šíleným začátkem. Líbilo se mi, že byl příběh akčnější, i když jsem některé chování postav neschvalovala a četla s otevřenou pusou. No, jednu otázku nemám zodpovězenou doteď. POZOR SPOJLER. Proč ji postřelil? KONEC SPOJLERU.

Hodnocení 4/5

Celkem jsem přečetla sedm knih, čtení mě neuvěřitelně baví a kdyby jste chtěli být o knihách informovaní trochu více, můžete sledovat i můj knižní Instagram.

Máte nějakou knihu, která se vám moc líbila a doporučili byste mi ji?
SHARE:

12 komentářů

  1. Ahoj,
    moc pěkné skóre, já jsem své říjnové přečteno ještě nestihla sepsat, ale nakonec to bude docela zajímavý mix všeho možného. Nějak mi unikl ten druhý díl od Swanové, tak jsem si ho teď rovnou objednala:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Hani, doufám, že se ti taky bude líbit. Já jsem se dost nasmála. :-)

      Vymazat
  2. Sedm knížek je slušné čtenářské konto :). Já za říjen přečetla jen tři knížky (a to jsem si myslela, že budu víc čsít na dovolené). A z toho, co jsi přečetla ty, neznám ani jeden titul.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, mám teď období, kdy čtu skoro samé romány pro ženy. :-D Thrillery teď šly dost do pozadí. :-)

      Vymazat
  3. Opravdové zločiny poslouchám jako podcast a miluju to :D Jsi dobrá, že jsi zvládla tolik knih, já zas 0 :( :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem jejich podcast ještě neslyšela, ale případy tam mají děsivé. :-)

      Vymazat
  4. Tak ty opravdové zločiny si určitě píšu do seznamu, to je přesně literatura pro mě! :D I ostatní ale vypadají zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bylo to docela fajn čtení, až teda na pár věcí, které bych v knize víc uvítala. :-)

      Vymazat
  5. Opravdové zločiny mě zaujaly, zejména pokud jsou tam jiné záležitosti než milionkrát omletí jedni a ti samí nejslavnější zločinci, o těch už mám knížek plno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti, bohužel, nepovím, protože to byla moje první kniha o známých zločincích. Pro mě bylo vše nové. :-)

      Vymazat
  6. Na druhý pokus jsem ještě nezačala číst a dost se na ten díl těším. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  7. Knihy neznám, ale se ségrou občas poslouchám Opravdové zločiny podcast. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig