neděle 5. prosince 2021

Přečteno za listopad

Přeji pěkný den.

Miluji tohle období, kdy je ideální uvařit si čaj a zalézt pod peřinu s nějakou dobrou knihou. V měsíci listopad jsem se naladila převážně na české a slovenské autory, tak se pojďme podívat, jak mě jejich knihy zaujaly.

Kdyby vás mé čtené knihy zajímaly trochu více, vytvořila jsem si knižní Instagram, kde mě můžete sledovat.

Knihu Pronásledovaní napsala česká autorka Stefanie Geryk a je to spin-off ke knize Milion hvězd, o které jsem vám psala v přečtených knihách za srpen.
Tahle kniha vypráví příběh Katariny, která byla, od jisté doby, k lidem nedůvěřivá. Do svého života vpustila jen výjimečný počet lidí a za to si ostatní mysleli, že je arogantní, namyšlená a povrchní. Jenže za vším se něco skrývá. 
Na akci, v klubu, se Katarina setkává s Jonem. U baru mu vynadá, že ji předběhl v objednávce a následně zjišťuje, že je to známý člen kapely Better days. Slaví nový rok a když už se chtěla vrátit do klubu, narazila do Jona a... A něco se stalo. Oba měli něco, co je v minulosti poznamenalo a bude je to pronásledovat až do konce života. Co to mohlo být, že Katarina zpanikařila a opustila muže, se kterým se cítila dobře a v bezpečí? Neudělala chybu?

V knize je i pohled Jona. Dozvíme se, co se jim v minulosti stalo. Přiznám se, že u toho jsem brečela, jak malé dítě. Katarinin příběh mě zasáhl trochu více, než ten Jonův, ale opět to bylo nádherné čtení. Tím nechci zlehčovat to, co se stalo Jonovi, protože i on to měl těžké.
Autorka má skvělý styl psaní. Nevím, jak to dělá, ale opět byly v knize pocity, které byly věrohodně a skvěle popsané. Bylo to, jako by mi četla myšlenky, opravdu neuvěřitelné. Příběh měl hlavu i patu a v průběhu čtení jsem dostala odpovědi na všechny otázky.
Jestli jste její knihy ještě nečetli, za sebe vám je můžu jen a jen doporučit, jsou nádherné.

Hodnocení 5/5

Pronásledovaní

Knihu Šťastie prichádza v intervaloch napsala slovenská autorka Gabrielle Bernátová a řadí se mezi romány pro ženy. Je to už druhý díl ze série Soranovci, protože obě Mrchy nevyspytateľná a nezastaviteľná byly spojeny do jednoho dílu.

Příběh začíná zabitím Viktora při přestřelce. Zraněná je i jeho žena Sarah. Zůstává mimo celé tři měsíce a přichází o nenarozené dítě. Pocity, ze ztráty blízkých osob a z povinností ohledně dědictví jejího muže, jsou tak silné, až převyšují míru únosnosti a touží po smrti. Je sama, potřebuje někoho, kdo se o ni postará a dodá jí pocit bezpečí. Sarah se seznamuje s Oliverem. Ten ji sice pozná, ale ona o něm vůbec neví.
Oliver byl jako bratr Viktora. Sarah zpočátku nenávidí, ale od nenávisti je to k lásce už jen kousek. Oliver se o Sarah moc hezky stará, ale má velmi zvláštní pocit, že ta přestřelka souvisela s ní. Byl dlouho mimo děj, tak je pro něj těžké se vrátit do starých kolejí. Už jen proto, že neví, komu může důvěřovat.
Nezbývá jim nic jiného, než spojit síly a zjistit, kdo stojí za smrtí Viktora?

Kniha je psaná v první osobě a z obou pohledů, což se mi moc líbilo. V textu jsem se tak neztrácela, jako v předchozích dílech. Přibývají tu i nové postavy. Těch postav je opravdu hodně, až jsem přemýšlela, že si je začnu psát, abych se lépe orientovala. No, když postupně budete sérii číst, zapamatujete si je. Já se přiznám, že jsem si celou tuhle šílenou rodinu Soranovcov a jejich příbuzné velmi oblíbila. Každý má svou rodinu, kterou musí chránit. V průběhu čtení jsem vůbec neměla tušení, jakým směrem se příběh bude ubírat. Tohle se nedalo jen tak vymyslet. Autorka to musela mít všechno do posledního puntíku velmi dobře promyšlené, protože ten děj byl tak zamotaný, že jsem při čtení ani nedýchala a otáčela jednu stranu za druhou.
V knize vidím i autorčin posun ve psaní. Snaží se víc objasnit, kdo je jaká postava, teda pokud to nemá zůstat v tajnosti. Gabrielle totiž dokáže psát tak, že se vám během čtení vytvoří snad milion otázek, ale dokáže na ně v průběhu celé knihy postupně odpovědět. Je tam tolik tajností, že zvědavost vás bude popohánět ve čtení. Ono totiž každý něco věděl, ale před druhým to tajil. Takže kdyby se sešla celá rodina, vše si řekli, hned by na všechno přišli, ale to by byla asi nuda, že?
Velmi mě překvapilo, kdo nakonec stál za Viktorovou vraždou.
Jen vás ještě chci upozornit, že autorka má svůj styl psaní. Nezabývá se zbytečnými opisy okolí a pokud vám vadí vulgarismy, taky to nebude nic pro vás. Mně se její tvorba líbí...

Hodnocení 5/5
Šťastie prichádza v intervaloch

Knihu Vražda, sex a sem-tam láska napsala taky slovenská autorka Gabrielle Bernátová a řadí se mezi romány pro ženy. Je to 3. díl ze série Soranovci.
Příběh začíná dost krutě. Ukazuje nám, čím si musela Eliška, v minulosti, projít. Nyní vede seniorský dům, ale je donucena svou práci odložit. Má se postarat o Michala, který je ochrnutý a na vozíku. Eliška se tomu brání, protože mají společnou minulost. Obává se, že ji pozná a minulost se zopakuje. Navíc tu hrozí, že vyjdou na povrch všechny tajnosti, které celý život tajila.
Elišce stále chodí nějaké emaily. Pohled na ně ji děsí. Je viditelné, že něco tají a Michal se snaží přijít na to, co. Přijde na to? Bude Eliščina důvěra v Michala tak velká a svěří se mu? Dokáže jim jejich rodina pomoct nebo je už příliš pozdě?

Opět je příběh celý zamotaný a vůbec jsem neměla tušení, kam se bude ubírat. Musím uznat, že i v tomhle díle to má autorka velmi dobře promyšlené. Líbí se mi, jak všichni drží při sobě. Obzvlášť, když nastane nějaký problém. Jsou ochotni jeden za druhého položit život.
V knize jsou i útržky z minulosti, takže se více dozvídáte, čím vším si prošli. Závěr příběhu byl smutný a zároveň šokující.
Kniha je psaná ve třetí osobě, takže jsem se opět párkrát ztratila v tom, kdo danou větu říkal. Stejně, jako v předchozích dílech, i tady je spousta vulgarismů, které do tohoto světa prostě zapadají. Celkově se mi příběh moc líbil a mafiánskou rodinku Soranovců jsem si velmi oblíbila.

Hodnocení 4,5/5
Vražda, sex a sem-tam láska

Knihu Emo & Viktória napsala opět slovenská autorka Gabrielle Bernátová. Je to 4. díl ze série Soranovci a řadí se mezi romány pro ženy.
Na tento příběh jsem se hodně těšila, protože Ema a Viktorii jsem si z celé série oblíbila nejvíce. Vyprávění začíná Emovou minulostí. Viktorie se o něj bojí, protože vždy, když se mu něco stane, je to většinou jen kvůli ní. Jejich lásce není, z jedné strany, dopřáno. 
Viktorie není, jako oni. Neumí se bránit a právem se obává, že nepatří do jejich světa. A tak utíká. Utíká před všemi a chce být sama. Konečně si v hlavě všechno uspořádat a uvědomit si, co vlastně chce. Lev s Leou se totiž rozhodli udělat z nich druhou generaci Soranových. Ustojí to jejich láska? Protože všechno jednou skončí.

Tu mě trochu mrzelo, že autorka více nenavázala na předchozí díl. Obzvlášť, když skončil tak napínavě, ale chápu, že chtěla popsat i to, co se dříve přihodilo této dvojici. To se dozvídáme díky zábleskům z minulosti.
Tím, že je kniha psaná ve třetí osobě, je tu hodně dialogů a u některých se opět ztrácím, kdo danou větu říkal. Ale je to mnohem lepší, než v prvních dílech Mrchy ještě před jejími úpravami.
Viktorie mi svým chováním někdy lezla na nervy, protože před problémy se neutíká, ale řeší se. Byla hodně citlivá, nevinná a trápila ji minulost. Hodně mi vadilo i její zdrobnělé oslovování Ema, Emuško.
Ema mi bylo líto. Šlo vidět, že je do Viktorie opravdu zamilovaný a díky tomu jsem se do něj zamilovala i já. Docela by mě zajímalo, jak Soranovci žijí dále, ale jak už jsem napsala, vše jednou skončí a to i tato série. Kniha je pro někoho ukončená tragicky.
I přes ty malé chybičky se mi příběh moc líbil. Jde vidět, že má autorka celou sérii  velmi dobře promyšlenou.

Autorka ještě píše knihu o Lee Soranové, ve které se dozvíte, co se jí v minulosti stalo a čím vším si musela projít.

Hodnocení 4/5
Emo & Viktória

Knihu Příliv napsala česká autorka Lucie Schánělová a řadí se mezi erotické romány pro ženy.
Nicole se i se svou matkou stěhují z Aljašky do Kalifornie. Jak už to po přestěhování na cizí místa chodí, musí si najít nové kamarády. A potom ho vidí, jak vychází z vody a je to snad ten nejkrásnější surfař v celé Kalifornii, Daniel. Seznámí se spolu, dají si nějaký slib a Daniel trvá na tom, že Nicole naučí surfovat. Jejím životem teď jsou jeho modré oči, sex, pláž, oceán a surf. Hned se na Kalifornii začíná dívat jinak, ale to ještě netušila, co se z Daniela vyklube. 
Zvládne Nicole jeho temnou stránku? Dokáže Daniel zbortit hradby, které kolem sebe vyskládal a zamilovat se?

Autorka má skvělý styl psaní, díky kterému byl příběh velmi čtivý. Líbilo se mi, že se do toho vrhla přímo po hlavě a už po pár stránkách byl nezávazný sex. Surfařské prostředí bylo neotřepané a úžasné. Hodně jsem si ho užívala, protože nejen, že se mi líbilo, ale taky jsem se i něco nového dozvěděla.
Erotických scén je tu opravdu víc než dost. Užívala jsem si, že jsou úplně jiné, ale pro někoho naprosto normální. Vůbec jsem neměla pocit, že by kvůli tomu šel děj do pozadí, což bylo super.
Otáčela jsem jednu stranu za druhou. Stále jsem čekala na nějakou zápletku nebo zvrat. Postupně jsem došla až na konec a zjistila, že tahle kniha nic podobného nemá. Což mi přišlo, jako obrovská škoda.

Hodnocení 3,5/5
Příliv

Knihu Příliv - Temné hlubiny napsala česká autorka Lucie Schánělová, řadí se mezi erotické romány pro ženy a je to pokračování knihy Příliv.
První díl mě moc nezaujal. A upřímně? Kdyby Ivka nepořádala štafetu na tento druhý díl, určitě bych si ho nekoupila. 
Byla by to obrovská škoda, protože Temné hlubiny byly opravdu temné, mnohem lepší a dočkala jsem se i vytouženého zvratu. Ten mi sice málem vyrval srdce z těla (no dobře, trochu přehráním) a slzy tekly proudem. Takže jestli jste stejné citlivky, jako já, připravte si zásobu kapesníků. 

V knize si opět užíváme surfařský život mladých lidí a Nicole dostává možnost nahlídnout hlouběji do Danielovi minulosti. Odkrýt tak nějaké tajemství a poznat, jaký opravdu je.
Daniel posouvá její hranice v erotických hrátkách a provází ji tím, co si myslela, že by nikdy nechtěla zkusit. Jsme tu svědky opravdu pikantních scén. 
Hodně se mi líbilo, že jsem v knize našla i několik krátkých útržků z Danielova pohledu. Byl úplně úžasný v tom, co všechno pro Nicole dělal. 
Na Nicole mě nejvíce štvalo, jak neustále řešila Danielovu minulost, jak kdyby ji mohl změnit... Nebo se pletla do věcí, do kterých jí nic nebylo, ale milovala ho. Bude to stačit, aby se jí podařilo vytáhnout Daniela z temných hlubin?

Hodnocení 5/5
Příliv - Temné hlubiny

Knihu Pýcha a predsudok (četla jsem slovenskou verzi) napsala velmi známá britská autorka Jane Austenová. Řadí se mezi klasické romány z prostředí zámožných středních vrstev na anglickém venkově na konci 18. a počátku 19. století. Autorka tu líčí tehdy klidný a ničím nerušený život, všední radosti, zábavy a starosti. Rodinný klid tu dokáže narušit muž. Obzvlášť, když se v rodině nachází dcery, které právě hledají ženicha.

Začnu chválou. Z knihy vyzařovala neskutečná kvalita. Líbil se mi autorčin styl psaní a jen stěží tu budete hledat nějakou chybu v pravopisu nebo nějaký překlep. Vše je bez chybičky a navíc s velmi krásnou obálkou. Líbilo se mi, jak jsou v knize i vysvětlivky označené hvězdičkou, když se v textu vyskytlo něco méně známého. 
Do Darcyho jsem se hned zamilovala a uvítala bych, kdyby se o něm psalo více. Chvílemi mi dost chyběl. Hodně se řešily sňatky dcer a to mě moc nebavilo.
Dlouho mi trvalo, než jsem se do knihy začetla. Několikrát jsem se přistihla, že vůbec nevím, co čtu a myšlenky mi utíkaly jinam. Často jsem se musela vracet. 
Chování postav v této knize mi přišlo tak strašně povrchní, falešné a neupřímné, až mi to chvílemi lezlo na nervy. Každého zajímalo jen to, kolik má kdo peněz a aby se jejich dcery dobře vdaly. Bylo jedno za koho. Hlavně aby byl bohatý, měl hodně pozemků a vysoké postavení. Nějaká láska nebo city je vůbec nezajímaly. Bohužel, taková byla doba a jsem ráda, že už teď funguje všechno úplně jinak. V tom období bych určitě žít nechtěla. Za to si velmi cením, že se v knize našla opravdová láska a to nejen mezi Elizabeth a panem Darcym, ale velké štěstí měla i její sestra Jane.

Hodnocení: Tu asi není podstatné
Pýcha a predsudok

To bylo z mých přečtených knih za listopad všechno. 

Četli jste už nějakou klasiku? Bavila vás?
SHARE:

6 komentářů

  1. Slušá hromádka knih. Trochu tedy mimo můj žánrový záběr :). Asi nejspíš bych sáhla po Pronásledování...

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, já bych spíš ráda viděla, jak toho tolik za měsíc přečíst? Já nestíhám ani otevřít knihu!
    Žádnou z nich neznám, ale zkusila bych tu Štěstí přichází v intervalech, vypadá dobře :)

    OdpovědětVymazat
  3. Obdivuji množství knížek, které dokážeš za měsíc přečíst. Já nejsem schopná dokončit ani jednu. :D :)

    OdpovědětVymazat
  4. Co jediné znám je přiliv a rozhodně mám v plánu si oba díly přečíst. .)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    ty české a slovenské autorky vůbec neznám, ale Jane Austen mám načtenou kompletní a docela nedávno jsme ji brali i ve škole se žáky. Já mám prosinec plný romantiky a docela mi to jede, takže to bude hodně obsáhlý článek:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Jsi dobrá! :) Tolik knížek. Bohužel mě tentokrát žádná nezaujala. Každopádně jsem si k Vánocům koupila také knihu a dala jsem se po dlooouhé době do čtení. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig