sobota 5. února 2022

Přečteno za leden 2022

Přeji pěkný den.

Dneska tu mám pro vás připravenou další várku přečtených knih. Všimla jsem si, že v poslední době čtu hodně slovenské autory, ale najde se tu i jedna česká a jedna americká autorka. V lednu jsem četla různé žánry, tak vám třeba nějaká kniha padne do oka.
Ještě, než se budeme věnovat jednotlivým knihám, chtěla bych vám připomenout můj knižní instagram, kde se věnuji jen knihám.

Knihu Budeš iba moja napsala slovenská autorka Martina Kováčiková a řadí se mezi novely.

Natália má všechno. Luxusní život, dlouhodobý vztah, slibnou kariéru a jejím největším snem je stát se úspěšnou advokátkou. Jenže její snoubenec, Kristián, si jejich život představuje úplně jinak. Kam až je schopný zajít, aby bylo všechno podle jeho přání? Má Natália opravdu tak dokonalý život, jak se na první pohled zdá? Dokáže se vzepřít nebo celý svůj život podřídí Kristiánovi?

Přiznám se, že tohle byla moje první novela, kterou jsem četla. Nečekala jsem, že to bude pro mě tak těžké čtení a chování Kristiána mi bude lézt na nervy hned od samého začátku. Stáváme se tu totiž svědky domácího násilí. Jestli knihu plánujete číst, mé řádky přestaňte číst, protože se může jednat o SPOJLER, tak abych vám nenarušila zážitek z knihy. 
Kniha se mi nečetla lehce. Vše bylo tak strašně reálné, až mi z toho bylo špatně a dost smutno. Příběh jsem četla s hrůzou v očích a s obrovským pocitem bezmoci. Vím, že spousta žen žije, jako Natália a musí od svých partnerů snášet jak psychické, tak i fyzické útoky. Mnohdy spojené i s těmi sexuálními. Nejhorší na celém čtení bylo to, že si Natália vše uvědomovala a nechtěla s tím nic dělat. Kolikrát ho ze strachu ještě bránila. Všichni tušili, že to s Kristiánem nemá lehké. No, rozhodnutí bylo na ní, zda s tím něco udělá nebo bude dál trpět jeho útoky. Paradox byl, že sama pracovala v oblasti rodinného práva a kolikrát druhým ženám v těch samých situacích pomáhala. 

Autorka má úžasný styl psaní. Jelikož je to novela, příběh je kratší a určitě nečekejte ukončení takovým tím romantickým klišé, protože tak to nechodí ani v reálném životě. Tahle situace poznačí  člověka na celý život a nejprve se musí opět postavit na vlastní nohy, aby mohl jít dál...

Hodnocení 5/5
Budeš iba moja

Knihu Dom z ruží napsala slovenská autorka Martina Dacková a řadí se mezi romány pro ženy.

Kniha vypráví o mladé Emě, která už má dost svého dosavadního života. Proto opouští vztah, který už roky nemá smysl a po dlouhé době dává i výpověď v práci. Jednoduše, chce začít žít svůj vlastní život a plnit si sny. Jedním z jejích snů je napsání knihy.
Když jednoho dne naráží na inzerát, ve kterém starší paní nabízí podnájem v malém podkrovním bytě, neváhá a ihned si ho pronajme.
Nakonec si tyto dvě ženy sednou a jedna druhé pomůžou. Paní Marie ji podpoří ve vydání knihy a povypráví jí svůj příběh. Ema bude mít knihu a paní Marie klid. Protože po celý život držet v tajnosti tak velké tajemství, je velmi náročné. Jaké tajemství může paní Marie a dům plný růží ukrývat?

Autorčin styl psaní mi sedl a líbil se mi. V knize jsou dvě časové pásma. V jednom se povídá o životě Emy a v druhém nám paní Marie vypráví svůj příběh. Jsme tu svědky toho, jak lehce se dá zničit hodná, usměvavá a obětavá žena. 
Ema mi přišla celkem v pohodě. I paní Marie byla příjemná starší žena, ale na Ivana jsem měla neskutečné nervy. Měla jsem neuvěřitelnou chuť mu ublížit a jsem ráda, že tak charakteristicky odporného člověka nepoznám. Nebo v to aspoň doufám. Bylo to jedno velké hnusné hovado, ale do příběhu, bohužel, zapadal. Naštěstí se povídání o Marii vždy střídalo s Eminým životem, tak jsem se vždycky dokázala trochu uklidnit. Ukončení knihy bylo smutné, ale krásné zároveň a já si myslím, že se příběh autorce moc povedl.

Hodnocení 5/5
Dom z ruží

Knihu Milovaný nevlastný brat napsala americká autorka Penelope Ward a řadí se mezi romány pro ženy.

Kniha je rozdělena na dvě části. V té první se Greta seznamuje se svým nevlastním bratrem. Jejich rodiče se rozhodli, že budou žít spolu a tak jim nezbývá nic jiného, než začít žít všichni společně pod jednou střechou. Jenže Elec se chová, jako namyšlené hovado. Na Gretě si vylívá zlost, dokud jedné noci nenastane zlom a na druhý den se vrací do Kalifornie.
Nevidí se celých sedm let a potom nastává druhá část, ve které se opět setkávají. Greta nedokázala na Eleca a jejich spalující touhu zapomenout. Z Eleca vyrostl přitažlivý muž, ale byl stále stejný, jako na začátku. Nesnesitelný a arogantní. Ale není to jen divadlo, kterým se snaží skrýt své pocity?

Knihy od Penelope Ward jsem četla jen ve spojení s Vi Keeland, takže jsem byla velmi zvědavá, jak se mi bude líbit její samotná tvorba. Musím uznat, že to byl krásně vymyšlený příběh. Kolikrát jsem měla slzy v očích, ale dost jsem se musela i usmívat. Elec byl totiž fakt na zabití, ale bavila jsem se. Nelíbilo se mi, jak se k němu choval jeho otec. Sice je v knize vysvětlené, proč tomu tak bylo, ale zda tomu porozumíte, záleží jen na vás. Já jsem pro takové chování tolik porozumění neměla, protože děti nikdy za nic nemůžou. Trochu mi vadil znovu narychlo převyprávěný příběh z Elecova pohledu. Tu se přiznám, že jsem řádky přeskakovala, protože tam bylo skoro všechno stejné a jen pocity Eleca byly trochu pozměněné. Více bych uvítala třeba samotné kapitoly z jeho pohledu, než takové opakované převyprávění příběhu. Jinak to bylo krásné a jsem ráda, že Elec nakonec udělal vše tak, jak to cítil.

Hodnocení 4,5/5
Milovaný nevlastný brat

Knihu Mizení napsala česká autorka M. V. Jírová a řadí se mezi erotické fantasy. Jedná se o první díl a napíšu to asi velmi jednoduše.

Michelle si žila poklidným životem, dokud se jí nezačaly zdát velmi zvláštní sny, ale jednalo se vůbec o snění? 

Přiznám se, že fantasy není zrovna můj šálek kávy, ale tu musím uznat, že příběh je opravdu skvěle vymyšlený. Ze začátku jsem byla docela zmatená, chvíli mi trvalo, než jsem se do příběhu dokázala začíst, ale postupně jsem se do něj dostávala a bavil mě. Neustále se tam něco dělo, takže mi autorka nedala podnět k tomu, abych se začala nudit. 
V knize se mi hodně líbily ilustrace postav. Bylo hned jednodušší si dané postavy představit. Och a kdyby jste viděli Temptationa... Sice to byla vedlejší postava, ale přišel mi z nich nejsympatičtější. Obzvlášť, když měl lákat na scestí.... Já bych se jím nechala nalákat klidně i na konec světa nebo možná i do samého pekla.
Jediné, co mi v příběhu neskutečně vadilo, bylo chování Michelle. Stále byla zmatená svými pocity a nevěděla ke komu co cítí. Když jsem si o tom psala s autorkou, je to v naprostém pořádku. Má to tak být a proč se Michelle tak hloupě chovala se dozvíme ve druhém díle Temné osudy.

Hodnocení 4/5
Mizení

Knihu Uhol pohľadu napsal slovenský autor Michal Majan a řadí se mezi krimi žánr

Kniha nám vypráví o Peterovi, který byl vážený lékař na nefrologickém oddělení. Měl své sny, ale na ty mu plat lékaře nestačil. Proto se rozhodl přestěhovat do Ruska, kde se věnoval světu financí a zároveň se tam seznámil s jedním mužem, Dmitryiem. Byl to velmi vlivný a silný podnikatel, ale taky šéf organizovaného zločinu v Moskvě. O jeho podnikání se začíná zajímat další zbohatlík. Když se neshodnou, nastává mezi nimi vojna. Peter se po čase vrací na Slovensko a bere své nejbližší k sobě do Ruska. Jenže, jak zareagují, když se dozví o Peterovi pravdu? Kdo ve skutečnosti je a jak moc se změnil? Kterou rodinu si Peter vybere? Vůbec nemusí jít o tu pokrevní.

Kniha mě přenesla do světa ruské mafie, kde vládnou peníze, úplatky, obchody a moc. Vypráví se ve třetí osobě a stále jsem doufala, že se to nějak rozjede. Neustále jsem přemýšlela nad tím, co mi při čtení chybí a potom jsem na to přišla, pocity. Psaní mi přišlo strašně neosobní. Autor se tu věnuje hlavně dlouhým opisům a dialogy jdou tak hodně do pozadí. Chvílemi jsem měla pocit, že čtu spíše nějakou školní učebnici, než knižní příběh. Hodně mě to mrzí, protože si dokážu představit, kolik práce muselo autorovi dát, než tohle všechno vymyslel a sepsal. Bohužel mě kniha nedokázala vtáhnout do děje a nebavila mě. Kdybych ji neměla na spolupráci, přiznám se, že hned na začátku bych ji odložila a znovu se k ní nevrátila. V příběhu je strašně moc postav. Když už jsem si myslela, že všechny poznám, objevila se další a další a další.... Takže jsem to nakonec se zapamatováním vzdala. Našly se chvilky, kdy se mi příběh začínal líbit, jenže potom přišel strašně dlouhý popis a můj zájem se začíst zase upadl. Přišlo mi zbytečné v polovině knihy psát zrychlené informace o Peterovi, které jsme o něm už věděli. 
Abych jen nekritizovala, autor píše dobře, jen mě jeho styl psaní nezaujal. Příběh měl skvělou myšlenku a já věřím, že si své čtenáře najde. Jestli máte rádi ruskou mafii, dlouhé opisy děje a minimum dialogů, bude se vám kniha určitě líbit.

Hodnocení 2/5
Uhol pohľadu

Knihu Zadrž dych napsala slovenská autorka Michala Ries a řadí se mezi romány pro ženy.
Marína ví, jaké to je žít v temnotě. Pozná chuť pohrdání a zloby. Ze své minulosti se jí podařilo vysvobodit a konečně je šťastná. Dokud k ní do práce nenastoupí nový kolega, Marcel. Pozná ho, i on ji pozná a chová se k ní, jako největší kretén na světě. Marína vůbec neví, proč ji tak nenávidí, ale každé chování má svůj důvod. Proč je Marcel na Marínu tak odporný? Může ji zničit několika větami, udělá to? Dokáže se Marína přenést přes svou minulost? Bude žít život, o kterém, jako malé děvče, snila?

S každou začínající kapitolou nám autorka poodhaluje kousek Marínine minulosti a my se tak dozvídáme, co se jí dříve stalo. Je to velmi těžký a silný příběh, při kterém vám potečou slzy. Název Zadrž dych je tu úplně trefný a když se dozvíte, s čím je spojený, bude vám běhat mráz po zádech. 
Marína byla neskutečně silná žena a klobouk dolů, jak to všechno zvládla. Marcel se nakonec ukázal jako úžasný chlap, kterého by si určitě přála každá žena. I když jsem měla chuť ho ze začátku uškrtit. Uvědomil si, jak hnusně se zachoval nad něčím, o čem neměl tolik informací. Prostě hned odsoudil, to byl nejjednodušší způsob. Nejsmutnější na tom je, že tak to většinou bývá i v reálném životě.
Autorka má skvělý styl psaní, dokonalý smysl pro humor, ale...  Našla jsem tu i pár malých chyb, které mi při čtení vadily. I když byl příběh skvělý, moc mě tu nebavilo kancelářské prostředí a na můj vkus Marína dlouho Marcela odmítala, i když jsem to samozřejmě chápala... 

Hodnocení 4/5
Zadrž dych

To bylo za měsíc leden všechno.

Zaujala vás nějaká kniha?
SHARE:

12 komentářů

  1. Myslím, že zrovna my dvě se v knihách moc neshodneme - každá čteme něco jiného, ale tentokrát mne zaujaly rovnou tři kousky - Zadrž dych, Budeš iba moja a Dom z ruží.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě velmi těší, že aspoň dnes jsem tě nějakou knihou zaujala. :-)

      Vymazat
  2. Nejvíc mě zaujal Dom z ruží, myslím, že by mi Ema byla sympatická :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl to moc krásný příběh, i když docela smutný.

      Vymazat
  3. Nejvíce mě zaujala kniha Dom z ruží. Sama mám teď na čtení asi 10 knih, které jsem dostala na Vánoce, tak se těším až je konečně přečtu :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já neznám ani jednu z knih, ale děkuji za inspiraci - teď čtu taky knihy, které jsem dostala na Vánoce a pak uvidím, co si přečtu dal.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ani se nedivím. Převážně teď hodně čtu slovenské autory. :-)

      Vymazat
  5. Na první pohled mě zaujal ten Úhel pohledu, ale trochu mě odrazuje tvé hodnocení. :) Jinak super tipy na knížky! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako jestli máš ráda dlouhé popisy, bude tě kniha bavit. :-)

      Vymazat
  6. Já knihy neznám, ale knihu od Penelope Ward mám v češtině a tu si chci přečíst. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig