středa 18. května 2022

Přečteno za duben 2022

Přeji pěkný den.

Během dne mám málo času, věnuji se práci, ale po večerech si čas na čtení vždycky najdu. V dnešním článku se můžete podívat na mé přečtené knihy za minulý měsíc. V dubnu se mi podařilo přečíst celkem šest knih a vesměs se mi všechny líbily. Tak pojďme na to.

Knihu Dievča na útese napsala irská autorka Lucinda Rileyová a řadí se mezi historické romány.

Grania přišla o své nenarozené dítě a bez jakéhokoliv vysvětlení opouští svého přítele Matta. Vrací se do rodného Irska. Tam potkává Auroru. Malé, smutné a osamocené děvčátko. Grania je malou Aurorou unesená, ale její matce, Kathleen, se tento vyvíjející vztah vůbec nelíbí, protože se obává, že by se mohla opakovat minulost. 
Proč se Grania nechce vrátit ke svému příteli? A proč se Kathleen nelíbí, že se Grania kamarádí s rodinou Aurory? Může se rodinné neštěstí přenášet z generace na generaci?

Autorka si mě získala svým úžasným stylem psaní. Kniha má dvě časové linie. V jedné z nich se dozvídáme rodinnou historii. Kathleen nám povypráví o všem, co se, již dříve, v jejich rodině stalo a Grania bude mít možnost si přečíst i deník své prastaré babičky Mary. Grania tak pochopí, proč se její matce nelíbí, že se rodina Lieslových opět motá kolem té jejich. Příběh je to velmi smutný a já stěží zadržovala slzy, protože ne vždy láska vítězí nad zlem. Tato kniha v sobě ukrývá tolik zbytečného utrpení, zrady a šokujících událostí, že jsem knihu nerada odkládala. 
Malou Auroru jsem si velmi oblíbila, i když byla chvilkami dost vypočítavá. Líbily se mi její "vsuvky", přes které promlouvala ke svým čtenářům. S něčím takovým jsem se ještě v žádné knize nesetkala.
Jinak se kniha četla velmi dobře. Vůbec jsem neměla tušení, kam se bude děj ubírat a ukončení příběhu? To mě zlomilo. Takový jsem ho prostě nečekala a kdyby to bylo v mých silách, sama bych ho upravila ke své spokojenosti.

Hodnocení 5/5
Dievča na útese

Knihu Placebo napsala moje oblíbená slovenská autorka Baja Dolce a řadí se mezi romány pro ženy. Je to vydání, které spojuje všechny tři části (On, Ja a My) do jedné knihy. Baji, velmi pěkně ti děkuji za poslání e-knihy k recenzi.

Ema pracuje pro firmu Pierce and Co, kde se doslovně srazí s Christopherem, synem majitele firmy a budoucím ředitelem. Oba mají své démony z minulosti, ale přesto je to k sobě láká. Ani jeden nerozumí svým citům k tomu druhému. Mají pocit, že si vzájemně pomáhají a léčí se. Je tomu opravdu tak nebo to bude jen krátkodobý placebo efekt? 

První část začíná zvolna a i když jsem si společné chvilky Emy s Chritopherem užívala a bavily mě, přistihla jsem se, jak si říkám, že už by se tam mohlo něco stát. Skoro vše bylo psané z pohledu Emy a já strašně moc chtěla nahlédnout do jeho hlavy. Na to jsem si musela počkat, protože kapitoly z jeho pohledu se objevily až ve třetí části. 
Ema s Christopherem byly velmi sympatické postavy. Hodně se mi líbilo, že Christopher na Emu netlačil, když mu došlo, že má taky nějaký problém. Chris byl bohatý. Užíval si luxusu, ale jeho charakter to nezničilo. I když mi někdy přišel dost zvláštní a měla jsem pocit, že Emě něco tají. Vše bylo v pohodě, dokud se Ema před Christopherem omylem nepřeřekla. On si totiž myslel, že není hoden lásky. Och, jak ráda bych ho i já přesvědčila o opaku.
Emu život taky nešetřil. Když už si myslela, že nic horšího přijít nemůže, tak samozřejmě, že přišlo. 
Sice byly chvilky, kdy mě obě postavy dost štvaly, ale rozuměla jsem jim. Prožívala jsem s nimi úplně vše. Jak radost, tak i smutek, dost velký smutek. Cítila jsem se zoufale a bezmocně. Jak někdo může odmítat člověka, kterého miluje? Mně to přijde úplně nepředstavitelné. Chápu, že mohl jeden druhému ublížit, ale nenechat si nic vysvětlit? Proto ať už vás trápí cokoliv, ve vztahu spolu komunikujte, ušetříte si tím hodně zbytečného trápení. Přesně tady byl takový problém, ale kdyby si spolu sedli a hned si všechno řekli, tak by to byla určitě nuda.
O Christopherovi se od Michaela dozvídáme šokující zprávy až se mi jim těžko věřilo. Obzvlášť, když zdroj informací byl Michael, který měl evidentní zájem o Emu. Naštěstí není vše tak, jak to na první pohled vypadá. Postavu Michaela jsem si moc neoblíbila, ale pak se ukázalo, že jsem mu dost křivdila. Za to Desire, to byla prvotřídní mrcha! Ani na konci si to u mě nevyžehlila. 
Když jsem začala číst poslední část, nevěřila jsem, že čtu pokračování té samé série. Démoni z minulosti se opět vynořují a nejen Ema, ale i její blízcí jsou v nebezpečí. Nejdříve jsem byla z Emy zklamaná, ale kdoví, jak bych se zachovala já? Zayn byl úplně šílený a záleželo jen na Emě, jakou možnost si vybere. Nejlépe tu, která bude méně bolet, jenže která to je? Přiznám se, že jak se tu děj vyhrotil, dost těžce se mi to četlo. Nemám ráda násilí, obzvlášť, když je konané na hodných lidech.
Byla to opět dokonalá emoční jízda. U knihy jsem se smála, ale i plakala. Cítila se zoufale, bezmocně, zklamaně, naštvaně... a Baji se podařilo napsat nádherný příběh, až mi je líto, že jsem ho už dočetla.

I když jsem měla pár výhrad, nemůžu jinak.

Hodnocení 5/5
Placebo

Knihu Hra s ohněm napsala americká autorka L. J. Shen a řadí se mezi romány pro ženy.

Kniha mě přenesla do vysokoškolského života dvou hlavních hrdinů Westa a Grace. Na nich se mi nejvíce líbilo, že on nebyl nechutně bohatý a ona nebyla dokonalá. Úplně jako první se v příběhu dozvídáme, co se jim dříve stalo, aby jsme pochopili jejich chování.
West je takový ten typický bad boy, který svým namyšleným chováním zakrývá své trápení. Na jednu stranu dokáže být starostlivý a zodpovědný, ale na tu druhou i násilnický a výbušný.
West potřebuje peníze, proto se nechá zaměstnat ve Food trucku, kde poznává Grace. Grace je zase úplně jiná, než West. Sice je silná, za to všechno, co se jí stalo, ale tak strašně chce, aby si ji nikdo nevšímal a úplně nejlepší by bylo, kdyby mohla být neviditelná. Ve zkratce. West má jizvy na duši, Grace na povrchu.
Díky společné brigádě se sbližují a zjišťují, že jsou stejní a hodně věcí mají společných. Dokážou si vzájemně pomoct a vytáhnout se ze dna? Nebo si navždy zlomí srdce, které se roztříští na milion kousků a nikdo je už nedá dohromady?
Autorka má skvělý styl psaní. Myšlenka příběhu je nádherná. Skvěle jsem si u knihy odpočinula a přišla na jiné myšlenky. Jediné, co příběhu můžu vytknout je to, že jsem se ze začátku chvíli nudila, než se to pořádně rozjelo.

Hodnocení 4,5/5
Hra s ohněm

Knihu Toxická láska napsala nizozemská autorka Saskia Noortová a řadí se mezi thrillery.

Jet jednoho večera odejde z domu. Nevezme si sebou kabelku ani telefon a od toho večera se pohřešuje. Doma nechala dvě samotné děti. Patnáctiletou Lies a malého chlapce Luuka. Lies moc dobře ví, že by je jejich matka nikdy neopustila. Je přesvědčená, že ji musel někdo zabít, proto se rozhodne začít po své matce pátrat. Jenže ať už zjistí cokoliv, nikdo jí nevěří. Co se mohlo jejich matce Jet stát?

Kniha byla velmi dobře napsaná. Lehce a rychle se četla. Byl to šílený příběh, místy dost zvrácený, protože autorka si nebrala servítky před ústa. Bylo to mrazivé a úplně nejhorší na tom bylo to, že vše, co se tam dělo, mohlo být reálné.
Ze začátku mi tam sice něco chybělo, ale potom to nabralo takové obrátky, že se kniha nedala odložit. Moje hlava neustále přemýšlela, co se mohlo přihodit. V podstatě jsem měla dvě teorie, ze kterých se ta první ukázala, jako správná. Viníka jsem tedy odhalila, ale ukončení příběhu mi v knize přišlo neúplné, takže záleží jen na vás, zda se s ním dokážete smířit.

Hodnocení 4/5
Toxická láska

Knihu Cosi o tobě napsala americká autorka Julie James a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série FBI/US Advokát.

Kvůli rekonstrukci bytu Cameron přespává v hotelu. V noci za zdí slyší podivné zvuky a ráno je už všude policie. Cameron byla zvědavá. Viděla vraha škvírou ve dveřích a tak se stává hlavním svědkem. Případ na starost dostává Jack, agent FBI. S Cameron se poznají a z nějakého důvodu se nemají rádi. Oba musí na svou společnou minulost zapomenout a začít spolupracovat.
Podaří se jim to? Může být Cameron v ohrožení života, i když ji vrah neviděl?

V příběhu se dozvídáme, co se mezi Cameron a Jackem, v minulosti, stalo a proč se tak nemají rádi. Trochu mě zklamalo, že jsem se ještě v první polovině knihy dozvěděla, kdo je vrahem, protože jsem se těšila, jak budu v hlavě sestavovat seznam potenciálních vrahů, ale nic z toho nebylo.
Na to, že se Cameron s Jackem neměli rádi, tak po sobě toužili, i když si to neradi přiznávali. Jack měl o ni strach. Obě postavy mi přišly sympatické. Hodně se mi líbilo, jak se jejich vztah vyvíjel. Ono totiž nebylo vše tak, jak si jeden z nich myslel. 
Do jejich vyšetřování se pletou vysoce postavení lidi z politiky a snaží se jejich úsilí překazit.
Bylo to krásné, oddychové, vtipné čtení a díky tomu, z jakého to bylo prostředí, tak i trochu napínavější.

Hodnocení 4,5/5
Cosi o tobě

Knihu Trpká príchuť klamstva napsala slovenská autorka Viktória Dominová a řadí se mezi dívčí romány. Viki, velmi pěkně ti děkuji za poslání knihy k recenzi.

V tomhle příběhu jsem se vrátila zpět do školních let mezi teenagery. Ema chodí do školy. Ve třídě mají spolužáka Tomáše, který pochází ze sociálně slabší rodiny. Každým dnem je terčem posměšků. Ema nepozná lítost. Je rozmazlená a krutá. Ale když ho jeden večer přichytí, jak se hrabe v kontejneru, něco se v ní zlomí. Ví, že i za malý projev pomoci může krutě doplatit. A taky moc dobře ví, jak se může změnit život během jediné noci. Dá svým novým emocím volný průběh nebo znovu nasadí masku, na kterou je už zvyklá? 

Začátek příběhu byl sice pomalejší, ale díky tématu šikany mě to nutilo číst dál. Opět jsem si připomněla, jak lidi dokážou být k ostatním zlí. Není důležité kde jste, ale s kým jste, proto je potřeba se obklopovat jen těmi správnými lidmi a nenechat se ovlivnit toxickými vztahy. Tu jsem ráda, že to Ema dokázala.
V příběhu vidíme dvě odlišné prostředí, ve kterém Ema a Tomáš žijí. Ne každý se narodí do spořádané rodiny a prostě za to nemůže. Ať už je někdo chudý nebo bohatý, každý má své problémy. 
Hodně se mi líbilo, jak se vztah Emy a Tomáše postupně vyvíjel a v podstatě si navzájem podali pomocnou ruku.
Emin otec (i když já bych ho tak nenazvala) mi žral nervy od samého začátku. Byl vysoce postavený. Kariéra a dobrá pověst pro něj byly na prvním místě. Na druhou stranu, Emina máma se mi líbila, protože si v průběhu příběhu k sobě našly cestu.
Byl to nádherný příběh s úžasnou myšlenkou. Autorka má skvělý styl psaní a vůbec jsem netušila, jakým směrem se bude příběh ubírat. Musím se přiznat, že jsem byla příjemně překvapená, protože některé věci jsem vůbec nečekala. 
A na závěr slova autorky: Bohatství nejsou peníze. Je to zdraví, láska a štěstí...

Hodnocení 5/5
Trpká príchuť klamstva

Tohle bylo všechno. 

Zaujala vás nějaká kniha?

SHARE:

4 komentáře

  1. Podle popisu mne zaujaly dvě poslední knihy - thrillery mám ráda a témě šikany mi přijde zajímavé.

    OdpovědětVymazat
  2. Volila bych spíše romány, které já mám osobně nejraději. Nicméně poslední dobou jsem přečetla i nějaké thrillery.

    OdpovědětVymazat
  3. Teda, to je dost knížek, tvůj čas potřebuju :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Pár knih znám, ale zatím jsem nečetla. :)

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig