pondělí 7. srpna 2023

Přečteno v červenci 2023

Přeji pěkný den.

Jsem tu opět s pravidelným článkem, ve kterém vám ukážu knihy, které jsem přečetla v minulém měsíci.
V červenci jsem moc nečetla, raději jsem trávila čas venku, ale i tak jsem se stihla ponořit do pěti knižních příběhů. Některé byly povedené více, jiné méně, tak se na to můžeme vrhnout.

Knihu Prepínač napsal slovenský autor Jakub Mišči a řadí se mezi psychotrilery.

Rodičům šesti dětí přijde zpráva, že jejich děti byly uneseny a požadují výkupné, které je podezřele nízké. Nemůže se jednat o žert? Zjistí Eliáš, kdo za tím vším stojí?

Miluji psychotrilery. Bylo to brutální, šílené, zvrácené a já si to neskutečně užívala.
Autor má skvělý smysl pro humor, protože knihu věnoval všem, co rádi čtou při jídle.

Ze začátku příběhu jsem byla trochu zmatená. Bylo tam hodně postav, ale po chvíli čtení se v nich dalo zorientovat.
Autor mě svým příběhem dokázal zaujmout. Vůbec jsem se nenudila a dobře se to četlo.

Po celou dobu čtení jsem si k sobě skládala jednotlivé díly skládačky, které nám autor postupně dával a vůbec jsem neměla tušení, kdo by za tím vším mohl stát. Hodně krát jsem byla zmatená a vůbec nevěděla komu věřit. Po odhalení viníka jsem byla velmi překvapená. Nečekala jsem, že za tím bude zrovna ta postava.

Závěr knihy neměl chybu. Nevěřila jsem, že by to mohlo být až takové psycho a tak jsem si u autora raději ověřila, jestli jsem to pochopila správně.

Byl to úplně skvělý psychotriler, ve kterém nechyběly vraždy, znásilnění, ubližování a vydírání.
Vůbec se nebojte jít do našich CZ/SK autorů, protože i oni dokážou vymyslet skvěle propletený a kolikrát i dech beroucí příběh.

Hodnocení 4,5/5
Prepínač

Knihu Flirt napsala slovenská autorka Lia Velikanič a řadí se mezi erotické romány.

Knihu vydalo vydavatelství Moderné romány, kteří si mě na Instagramu, po mém upřímném názoru na knihu, zablokovali. Takže asi nedokážou unést kritiku na své vydané knihy.

Do restaurace nastupuje sebevědomý Roman, jehož úkolem je zlepšit chod restaurace. Kristína tam pracuje jako brigádnice a i přes velký věkový rozdíl se do Romana zakouká. Podlehne Roman jejímu šarmu?

Ani jedna hlavní postava mi nebyla sympatická.
Kristína byla ještě mladá dívka a podle toho vypadalo i její chování. Byla rozmazlená a strašně mi lezlo na nervy její vnucování Romanovi.
Roman měl rád nezávazné hrátky. Přišlo mi, že byl o trochu rozumnější, než Kristína. Snažil se jí odolávat, ale který chlap by se dokázal udržet na uzdě, když ho neustále svádí krásná dívka?

Mezi hlavními postavami je velký věkový rozdíl. Může takový vztah fungovat nebo spěje ke konci?
Ani jeden neví, co chce. 
Pozor, SPOJLER! Nejdříve jí úspěšně odolával, pak se nechal unést, nedokázal bez ní být a potom už s ní zase být nechtěl.

Nestojím za tím, že děj v knize musí být reálný, ale tu se Roman s nástupem do práce rovnou dostal i do Kristíniny rodiny a měl na ni dávat pozor, což mi přišlo divné, že Olívia v podstatě hned uvěřila cizímu muži.

Během čtení jsem měla rozporuplné pocity. V jednu chvíli mě to bavilo a ve druhou chvíli mi zase myšlenky utíkaly jinam. Přistihla jsem se, jak si říkám, že už by se tam mohlo začít něco dít.
Když už se to mezi Kristínou a Romanem rozjelo, byl příběh mnohem lepší, ale stále jsem čekala, co bude. Přijde jim na to někdo? Může takový vztah fungovat? Nebo si jen užijí, ukončí to a budou doufat, že se z rozchodu rychle vzpamatují?

Autorčin styl psaní byl skvělý. Sem tam se dalo zasmát, ale námět knihy mi vůbec nesedl. Celý příběh byl málo propracovaný (nešel do hloubky, jen klouzal po povrchu) s chybami v kapitolách. Vůbec jsem nepostřehla, jak Roman chod restaurace zlepšoval, kromě pár akcí. Nic závratného se tam nedělo. Příběh je bez pořádné zápletky, takový ze života, protože milostný románek může potkat každého z nás. A ukončení? Miluji happyendy, bohužel tu to tak skončit nemohlo. 

Hodnocení 2,5/5
Flirt

Knihu Sparrow napsala americká autorka L. J. Shen a řadí se mezi romány pro ženy.

Troy je nejnebezpečnější a nejžádanější muž v Bostonu. Jeho povolání je "uklízeč". Každý ho pozná a je jen v jejich zájmu být s ním za dobře. Troy je synem mrtvého gangstera a touží po pomstě. Kdo měl tolik odvahy, že nechal zabít jeho otce?

Sparrow ráda vařila, měla velké sny, dokud se jí do života nezapletl Troy. Donutil ji, aby si ho vzala za muže. Co ho k tomu vedlo?

Sparrow byla skvělá. Troye se, zpočátku, trochu bála, ale ani obavy jí nedokázaly zabránit v provokování. Byla úžasně drzá a to bylo pro Troye nové, neobvyklé a vlastně se mu to i tak trochu líbilo. Už dávno zapomněl na to, jaké to je něco chtít a hned to nedostat. Sparrow totiž nepatřila mezi ženy, které by mu s radostí ve všem vyhověly.

Troy měl před Sparrow hromadu ošklivých tajemství. Jejich vztah byl postavený na lžích a ten nikdy nemá dlouhého trvání.

Když jsem se dozvěděla, že je tahle kniha z mafiánského prostředí, musela jsem ji mít. Líbil se mi ten vyvíjející vztah mezi hlavními postavami. A když se do všeho ještě zapletl Brock, byla jsem o to zvědavější, co se bude dít a hlavně jak všechno dopadne. Ani na chvíli jsem se nenudila. Příběh mě dokázal vtáhnout do děje od samého začátku a nedokázala jsem knihu jen tak odložit. Stále jsem si říkala, že dám ještě jednu kapitolu a nakonec jich bylo pět. Byl to úžasný příběh, moc se mi líbil a konečně jsem, po dlouhé době, našla knihu, kterou můžu zařadit mezi své topky. 

Hodnocení 10/5
Sparrow

Knihu Ako som falšovala Picassa napsala autorka Vita Jamborová a řadí se mezi romány pro ženy.

Saša volá na zákaznickou linku hodinového manžela s velmi zvláštním požadavkem, ale nakonec jí vyhoví. U Sašiných dveří zazvoní Michal a aniž by věděla, že to není ten, za koho si myslí, že je, vybalí na něj vše, co od něj potřebuje. A on souhlasí. Jenže, kdo ve skutečnosti je tento muž?

Michal byl takový nemastný, neslaný. Nešly z něj žádné emoce. Na různé situace reagoval zvláštně a chladně. To byl hlavní důvod, proč si nezískal mou důvěru. A nebyl jediný. Ani Paolovi jsem nedokázala uvěřit, takže to Saša neměla lehké. Může někomu z nich věřit?

Saša je zpěvačka, ale zároveň dokonalá falzifikátorka obrazů. Její strýček umřel a má po něm získat cenné dědictví, obraz od Pabla Picassa. Jenže se věci zamotají tak, že daný obraz zmizí a jí nezbyde nic jiného, než ho zfalšovat, protože ji začínají, kvůli němu, vydírat. Co se stalo se Sašiným strýčkem? Je opravdu mrtvý?

Přiznám se, že jsem neměla velké očekávání od této knihy a velmi mile mě překvapila. Byl to skvěle vymyšlený příběh. Originální a nepředvídatelný. Mám hodně ráda příběhy, kde nevím, co se bude dít dál. Nevěděla jsem komu věřit a příběh mě dokázal zaujmout a vtáhnout do děje od samého začátku.
Bylo tam hodně informací ohledně falšování obrazů, až jsem, v jednu chvíli, měla pocit, že už bych taky dokázala nějaký ten obraz zfalšovat. Jen teda ještě musím zapracovat na svém výtvarném umění.

Kniha měla typografické chyby. Přímá řeč nebyla označená uvozovkami, ale pomlčkami. Ještě jsem se s tím v žádné knize nesetkala. Taky jsem měla pocit, že se tam některé informace objevily víckrát, ale na zážitku z knihy mi to neubralo.

Příběh mě hodně bavil a neskutečně jsem si ho užila. Bylo to tak dokonale zamotané, že jsem musela vše pozorně číst, aby mi nic neuniklo. Bylo tam hodně podrazů a ke konci se mi líbilo, jak Saša na všechno přišla.

Hodnocení 4/5
Ako som falšovala Picassa

Knihu Búrka napsala slovenská autorka Iveta Klemanová a řadí se mezi romány pro ženy.

Elliot se s Louisou poprvé setkává v baru, kde mu i s kamarádkami obsadí stůl. Je za to na skupinu holek naštvaný. Obzvlášť na jednu, která vyčnívá svou drzostí.
Následně se s Louisou potkává v letadle. On jako cestující a ona jako letuška. Zatím, co ona svého činu lituje, on je stále naštvaný. Pár dní, po jejich letu, Louise přijde udání za sexuální obtěžování, které jí může zničit kariéru letušky.
Je možné, že by se Elliot chtěl pomstít? A co bylo na tom stole tak výjimečného, že chtěl u něj mermomocí sedět?

Hodně se mi líbilo ztvárnění postavy Louisy. Je to ten typ člověka, co na srdci, to na jazyku a byla úplně úžasná. Pracuje jako letuška, ale její kariéra je v ohrožení.

Elliot, fotbalová legenda. Známý a bohatý muž. Díky neodbytným novinářům si stráží své soukromí. K lidem je nedůvěřivý. Hodně se mi na něm líbilo, že byl férový a cílevědomý.
Měl úžasnou dceru, Avu. Ta chtěla, aby si její otec našel nějakou ženu. Aby nebyl sám a opět se cítil šťastný. Může tou ženou být Louisa?

Být známou osobností je těžké nejen pro danou osobu, ale i pro jeho blízké. Obzvlášť, když se jedná o bulvár, kterému je jedno jestli píše lži. Podaří se Elliotovi ochránit Louisu před bulvárem? Ustojí bouřku, která se na ně žene? Přesvědčí pravda velké lži?

Celý příběh se moc dobře četl. Přistihla jsem se, že čtu s úsměvem na tváři. Úsměv dokázal vystřídat i slzy. Bylo to nádherné a romantické. 
Jediné, co mi vadilo bylo opakování děje a vypisování stejných vět z druhého pohledu. Naštěstí tam toho nebylo moc, ale i tak mi to přišlo zbytečné.

Hodnocení 4,5/5
Búrka

To bylo v minulém měsíci vše, co jsem stihla přečíst. Třeba vás nějaký příběh zaujme a taky si ho přečtete.
SHARE:

3 komentáře

  1. Mě zaujal Prepínač - mám thrillery ráda.

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel mě ani jedna kniha nezaujala..

    OdpovědětVymazat
  3. Zajímavé knížky, od každého žánru něco. Jako první bych asi sáhla po Přepínači. :)

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig