pondělí 23. října 2023

Přečteno v září 2023

Přeji pěkný den.

Jsem tu opět s pravidelným článkem a ukážu vám knihy, které jsem přečetla v minulém měsíci.
Jestli rádi čtete, zvu vás na svůj knižní Instagram, kde najdete o knihách mnohem víc, než jen tyhle recenze. 

Knihu Exorcistův dům napsal americký autor Nick Roberts a řadí se mezi horory.

Daniel kupuje dům a společně, s jeho manželkou a dcerou, se tam nastěhují. Vše se zdá být v pořádku, dokud ve sklepě neobjeví místnost se studnou zatlučenou prkny a přes to všechno je přeložený mohutný kříž.
Dozvídají se, že předchozí majitel jejich domu byl exorcista. Každý z nich začíná zažívat zvláštní věci, které sami nedokážou vysvětlit. Zažívají hotové peklo. Zlé moci útočí na jejich mysl. Nedá se jim uniknout. Podaří se jim vypořádat s temnotou, která sídlí na jejich farmě?

Na tuhle knihu jsem se moc těšila, ale zůstala jsem zklamaná. Začnu od začátku.

Autor má skvělý styl psaní. Lehce a dobře se příběh četl. Líbilo se mi, jak si zlé síly hrály s lidskou myslí. To bylo velmi dobře popsané.

Začátek mi přišel skvělý, ale ukončení pro mě bylo moc lehké a rychlé. Málo propracované.

Ačkoliv se jednalo o horor, vůbec jsem se nebála. Má představa dobrého hororu je ta, že se budu bát jít sama i na záchod. Bohužel se tu nic takového nedělo.

Kniha nebyla špatná. Obzvlášť, když jste na tohle téma ještě nic nečetli ani neviděli. V tom případě byste z ní mohli být nadšení.

Pro mě příběh obsahoval téma, o kterém bylo napsáno už mnohokrát. Myslela jsem si, že bude kniha lepší. Víc krvavější a víc psycho.

Hodnocení 3/5
Exorcistův dům

Knihu Pukom do srdca napsala americká autorka Teagan Hunter a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Carolina Comets.

Collinovi se uprostřed ničeho pokazí auto. Nepozorná Harper ho málem srazí a jako omluvu mu nabídne svezení do města. Tam se jejich cesty rozejdou, ale osud to zařídí tak, aby na sebe ještě jednou narazili a tím celý příběh začíná.

Collin je přitažlivý hokejista, který právě zažívá nejhorší rok svého života. Na ledě se mu nedaří. O to víc se musí soustředit na svou kariéru. Vztahům by se měl vyhýbat, ale cítí, že by mu Harper mohla do života přinést štěstí. Bude tomu tak?
Z Collina šla velmi pozitivní energie. Je to ten typ muže, po kterém touží snad každá žena. I přes únavnost situací, kdy ho každý poznal, se choval přátelsky a nebyl namyšlený.

Harper se cítila osaměle a měla mé porozumění. Taky miluji horory a o hokej se vůbec nezajímám. I když... Kdybych měla doma takového Collina, možná bych vztah k tomuto sportu taky přehodnotila. 

Do obou postav jsem se zamilovala. Ani jeden z nich nehledal vážný vztah. Jo, jen ať si to dál myslí, já je prokoukla hned na začátku.
Děj byl předvídatelný. Je vám úplně jasné, jak to skončí. Neočekávejte žádné drama ani velké zvraty. Kniha Pukom do srdca je příjemné, odpočinkové čtení, u kterého se dost nasmějete. Mně se to moc líbilo.

Hodnocení 5/5
Pukom do srdca

Knihu Lucas napsala česká autorka Marcy Jell a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Jezdci apokalypsy.

Na hlavní scénu přichází Lucas, Valentina a známý USB klíč. Podaří se Jezdcům apokalypsy ho konečně získat? Nemůže být přece nic jednoduššího, než unést dceru mafiánského bosse a myslet si, že ji otec bude milovat natolik, že ji za USB klíč vymění. Ale co když se pletou?

Příběh v podstatě pokračuje dál. Jen je o Lucasovi, Marcovém bratrovi. Dá se číst i samostatně, ale je lepší, když si přečtete i předchozí díl. Budete víc v obraze.

Lucas mi byl hodně sympatický už v prvním díle, takže jsem se na jeho příběh moc těšila.
Měl rád ženy, ale vztahy nevyhledával. Dokud nepoznal Valentinu. Hned věděl, že je to žena, která mu bude stát po boku.

Valentina, mafiánská princezna. Měla ráda luxus a byla rozmazlená. Jen málokdo věděl, že je to jen její obranná maska. Měla velká tajemství, které nám autorka postupně odkrývala.
Obě postavy byly sympatické.

Vypadá to, že Jezdci apokalypsy mají úchylku v únosech. Tenhle díl byl mnohem lepší, než první. Byl i více akčnější.
Autorka má skvělý styl psaní s úžasným smyslem pro humor. Opět jsem se u knihy dost nasmála. Kniha je čtivá a stěží se odkládá. Jen mi přijdou zbytečné bonusové kapitoly ke stažení. Ty bych klidně přiložila k epilogu.

Hodnocení 5/5
Lucas, Marcy Jell

Knihu Vlaštovky z Černobylu napsal francouzský autor Morgan Audic a řadí se mezi detektivní romány.

Ve městě Pripjať se stane vražda. Otec zavražděného muže není spokojený s vyšetřováním místní policie. Však, kdo by chtěl vyšetřovat vraždu na místě, kde je radioaktivita stále vysoká? Otec oběti chce jeho vraha najít a je ochotný za to zaplatit dost vysokou sumu. Osloví tedy svého známého, aby mu někoho doporučil.
Alexandr Rybalko tak dostává nabídku, která se neodmítá. Soukromý detektiv se do černobylské zóny vydává, bez jakýchkoliv ochranných pomůcek, najít vraha. Na jeho životě už nezáleží, ale když se mu podaří případ vyřešit, zajistí budoucnost své dceři. Místní policista Melnyk a soukromý detektiv Rybalko se samostatně vydávají po stopách vraha, dokud se jejich cesty nesetkají. Podaří se jim ho dopadnout?

Nevím, proč je na obale knihy napsané mrazivý thriller. Já bych knihu zařadila spíše mezi detektivky.

I když knize chybí napětí, nenudila jsem se. Sledujeme tu, jak dva "týmy" jsou na stopě vraha a je jen otázkou času, kdy se jim podaří ho dopadnout.

Nečekala jsem, že se nakonec vše tak zamotá. Celé rozuzlení příběhu mě velmi překvapilo a bylo to skvěle vymyšlené.

Líbilo se mi i prostředí děje.

Autor má skvělý styl psaní. Knihu bych zařadila mezi knihy s přidanou hodnotou. Vždy, když se v příběhu objevilo něco neznámého nebo méně známého, autor nám vysvětlil o co se jedná a já se tak dozvěděla i spoustu nových informací.

Bavilo mě to.

Hodnocení 5/5
Vlaštovky z Černobylu

Knihu A čo ak áno? napsala slovenská autorka Michaela Zamari a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série A čo ak áno?.

Maja jede se svou kamarádkou Lin na poznávací zájezd do Irska, kde se mají setkat s její dětskou láskou, Denim. Celých sedm roků se neviděli. Maja už jednoho svého Deniho doma má, ale cítí, že to není ono. Jaké to bude mezi Majou a bývalým Denim po tolika letech?

Kniha je rozdělena na dvě části. Ta první je o zájezdu do Irska a opětovném setkání s Denim. V druhé části navštíví Deni Slovensko a jakmile se vrátí zpět do Irska, jsou s Majou neustále v kontaktu. Následně Maja opět navštíví Irsko i se svým současným Denim.

Stejný výběr jmen mi tu přišel dost nešťastný. Ne jednou jsem uvažovala nad tím, o kterého Deniho se jedná, i když se to autorka snažila co nejvíc upřesňovat.

Bývalý Deni na mě zpočátku neudělal velký dojem, ale později si svou reputaci trochu napravil.
Současný Deni se mi nelíbil vůbec a v duchu jsem Maji radila, aby ho opustila. Byl totiž moc žárlivý a jeho chování vůči ní nebylo pěkné.

Autorčin styl psaní je skvělý, tomu nemám co vytknout. Vůbec jsem nevěděla, co od příběhu očekávat a tak jsem jen čekala, co se z něho vyklube. 

I když se při čtení dalo někdy zasmát, příběh mě nechytil. Nedokázal mě zaujmout, nudila jsem se a myšlenky mi dost často utíkaly jinam. Vím, že kniha byla inspirována skutečnou událostí. Autorka nám tu hodně odkryla a přišlo mi to spíše jako životní příběh.
Je mi jasné, že se na noční život těžko něco vymýšlí, ale i tak si dokážu představit, že se v cizině dá dělat i něco jiného, než skoro celou noc prosedět v baru. Možná bych to více okořenila nějakou rebelií, aby měl příběh čím upoutat.
Myslím si, že moje mladší já by z příběhu mohlo být více nadšené.

Ukončení prvního dílu je takové, že když vás příběh chytne, budete zvědaví, jak Maja Denimu odpoví a donutí vás to sáhnout po druhém díle. Já se přiznám, že jsem do něj taky nahlédla, ale přečetla jsem jen první kapitolu a rozhodla se, že ve čtení pokračovat nebudu.

Hodnocení 2,5/5
A čo ak áno? Michaela Zamari

A to je za minulý měsíc vše.

Zaujala vás nějaká kniha?
SHARE:

4 komentáře

  1. Ach tie barové scény sú v mnohých knihách a tiež ma to otravuje. Nedávno som čítala Leto na Santorini a čakala som viac ako nonstop jedlo a pitie všade kde sa len dalo a takmer od rána do večera. Boli tam síce aj iné veci, ale alkohol drinky koktejly boli v knihe na každej druhej strane.

    OdpovědětVymazat
  2. Opět plno zajímavých čtecích tipů :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já bych si asi vybrala Exorcistův dům a Vlaštovky z Černobylu.

    OdpovědětVymazat
  4. Další super tipy, já teď čtu oddychovku Chata ve Švýcarsku. :)

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig