neděle 17. září 2023

Přečteno v srpnu 2023

Přeji pěkný den.

Podzim se pomalu blíží a s ním se blíží i termín vydávání skvělých knih. Už teď mám uložených přibližně šest knih, které bych si chtěla předobjednat. Jedná se většinou o knihy slovenských autorů, ale mám tam i jednu zahraniční.

Když jsem začínala číst, četla jsem hlavně knihy o koncentračních táborech. Od nich jsem přešla k thrillerům a potom mě dlouhou dobu bavily romány pro ženy. Teď nastalo období, kdy mě zase chytly thrillery a horory. Takže, co jsem, v minulém měsíci, přečetla?

Knihu Zasvěcení napsala americká autorka Tijan a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Zasvěcení.

Bailey byla málem unesena, ale zachránili ji. Dostává na výběr, buď bude živořit ve svém světě nebo se půjde seznámit se svým otcem. Bailey odchází s Kashem, aby ji mohl ochránit. Dostává se tak do sídla, kde se nachází její otec, o kterém neměla nejmenší tušení, že žije. Bohužel se tam setkává s odmítnutím, ale její sourozenci si ji oblíbili. No, stále je tam Kash, jehož slovo má velký vliv. Dokáže se Bailey probojovat ke své rodině? Přijmou ji?

Bailey se vyzná v počítačích a má fotografickou paměť. Stejně, jako její otec. Nebo teda spíše dárce spermatu. Bolelo mě srdce za Bailey, když jsem viděla, že o ní otec nemá zájem. Úplně ji přehlížel. Najdou si k sobě cestu?

Kash byl moc tajemný, ale líbil se mi. Taky se mi líbil jeho vztah s Bailey. Ale... Kdo je vlastně Kash? Až se jeho identita prozradí, upoutá na sebe pozornost novinářů a Bailey začne být ještě ve větším nebezpečí. Zjistí se, čí dcera je a aby se dokázali všichni ochránit, musí společně něco vymyslet a hlavně odvrátit pozornost od Bailey.
Baileyn otec je totiž miliardář a počítačový génius.

Matt byl Matt. Baileyn nevlastní bratr. Byl to typický syn bohatého muže. Dělal si co chtěl a na následky svého chování nehleděl. Neustále ho z průšvihů tahal Kash.

Tijan patří mezi mé oblíbené autorky. Až mě mrzí, že je u nás od ní tak málo přeložených knih. Kniha je psaná pouze z pohledu Bailey a i když mám ráda, když je příběh psaný ze dvou pohledů, ten Kashův mi tu vůbec nechyběl.

Ze začátku mi chvíli trvalo, než mě příběh zaujal a dokázal vtáhnout do děje. Musela jsem si zvyknout na styl psaní, protože tu byl hodně chybový překlad. Díky tomu mi to, zpočátku, přišlo dost zmatené a až po osmdesáti stranách mě příběh začal bavit.
Potom jsem řádky doslova hltala a jen stěží knihu odkládala. Vůbec jsem neměla tušení, jakým směrem se bude děj ubírat.
Příběh je poutavý a autorka to má skvěle vymyšlené.

Konec příběhu pro mě nebyl tak napínavý, že bych hned potřebovala sáhnout po dalším díle, ale nemyslete si. Nic není ukončené. Těším se na další etapu Baileyna života.

Hodnocení 4/5
Zasvěcení, Tijan

Knihu Poškození napsala americká autorka Tijan a řadí se mezi romány pro ženy. Je to druhý díl ze série Zasvěcení.

Bailey nastupuje na postgraduální studium. Celý svět už ví, že je dcerou technologické legendy Petera Francise. Nebezpečí od Quinn jí momentálně nehrozí. Ta je zatknutá a čeká ve vězení na soud. Jenže na scénu přichází Kashův dědeček. Podaří se Kashovi udržet Bailey v bezpečí?

Na Kashovi se mi hodně líbilo, že se snažil držet Bailey daleko od všech problémů a nechal ji plnit si svůj sen na postgraduálním studiu.
Bailey se snaží být statečná, ale pokusy o únos ji poznačily.

Peter Francis, otec Bailey, byl možná ve svém oboru nejlepší, ale jako otec stál za prd. No, oproti předchozímu dílu, se trochu vzpamatoval a polepšil. Jen ztracené roky už nevrátí.

V tomhle díle se dočkáme i Kashova pohledu. Byl taky lepší překlad a celkově se mi příběh víc líbil. Nevěděla jsem, kam bude děj směřovat a ani to, co se tam stane.
Konec byl akčnější a bylo mi moc líto toho, co se tam událo.

Hodnocení 5/5
Poškození, Tijan

Knihu Mstitelé napsala americká autorka Tijan a řadí se mezi romány pro ženy. Je to třetí a zároveň poslední díl ze série Zasvěcení.

Příběh v podstatě pokračuje tam, kde skončil předchozí díl jen s malou připomínkou toho, co se tam už stalo. Opět tu byly dva pohledy a více mě bavil ten Kashův.

Kash měl plán, jak se zbavit svého dědečka, ale vše chtělo svůj čas a hlavně dokonalé naplánování. Podaří se mu svůj plán dokončit?

Bailey je na tom dost špatně. Zlomili ji, ale pomalu se z toho dostává. Opět chce začít chodit do školy a dokončit studium.
Byla jsem z ní trochu zklamaná. Líbilo by se mi, kdyby se snažili pomstít společně s Kashem. Místo toho se Bailey spolčila s Mattem a bojovali spolu proti Quinn. Kash si vzal na starost svého dědečka a možná i proto mě psaní z jeho pohledu více bavilo.
 
Bailey s Kashem měli mezi sebou tajnosti a ne vše bylo tak, jak se na první pohled mohlo zdát.
Naštěstí se Bailey před koncem trochu vzpamatovala a bojovala společně s Kashem. To se mi moc líbilo a přesně tak jsem si to od začátku představovala.

Chvílemi byl příběh hodně napínavý. Autorka to celé skvěle zamotala a ke konci příběhu jsem dostala všechny odpovědi na své otázky.

Hodnocení 4/5
Mstitelé, Tijan

Knihu Terapie napsala britská autorka, která píše pod pseudonymem B. A. Paris a řadí se mezi thrillery.

Alice se s Leem přestěhuje do nového domu v Londýně. Jelikož své sousedy nepoznají, Alice se rozhodne uspořádat seznamovací večírek. Přímo na něj přijde úplně cizí muž. Nikdo o něm nic neví a sousedé ho nepoznají. Kdo může být tento záhadný muž? Od něj se Alice dozvídá, že v domě, do kterého se nastěhovali, se stala vražda. Je z této informace zdrcená a až chorobně se snaží přijít na to, kdo mohl předchozí majitelku domu zabít. Jenže to vůbec není lehké, protože příliš hodně lidí v okolí lže nebo něco tají. Podaří se Alici rozplést tu hromadu lží?

Tahle kniha byla mým prvním setkáním s autorkou. Jako napínavý thriller mi to přišlo slabé, i když to bylo skvěle vymyšlené. Sem tam náznaky napětí byly, ale nestačilo to.
Autorčin styl psaní je čtivý a i přes absenci většího napětí mě příběh docela bavil. Celou dobu jsem s Alice přemýšlela, kdo za tou vraždou může stát a přiznám se, že jako detektiv bych stála za prd.
Odhalení vraha a tím, kdo ve skutečnosti byl mě velmi překvapilo. Konec byl samozřejmě nejnapínavější a v tu dobu mi začaly dávat smysl i ty záblesky z minulosti.

Hodnocení 4/5
Terapie, B. A. Paris

Knihu Hotel času napsala česká autorka Emilly Ross a řadí se mezi horory.

Skupina kamarádů jede oslavit narozeniny do opuštěného hotelu v Polsku. Vše, co po cestě potkávají, jim dává výstrahu, aby se opuštěnému hotelu vyhnuli a vůbec tam nejezdili. Dokonce ani na své pocity nedají, jen aby nepokazili kamarádce narozeninovou oslavu. Až jak se začnou dít opravdu divné věci, je už na odchod příliš pozdě. Hotel si s nimi nepěkně zahrává a nic není tak, jak by mělo být. Co za hrůzné tajemství ukrývá starý opuštěný hotel? Podaří se jim vymanit ze spárů hotelu?

Už jen po přečtení anotace jsem věděla, že tohle bude kniha přesně pro mě.
Uznávám, že celá skupinka kamarádů měla obrovskou odvahu. Já sice opuštěné místa miluji, ale na nějakém přenocovat? To bych se asi pos*ala strachy. Takže jsem se Nice vlastně nedivila, že se rozhodla své narozeniny oslavit takto netradičně. Zároveň jsem ale chápala i Markétu, která chtěla opustit hotel mezi prvními. 
No, než se všichni dohodli, že je na čase z hotelu odejít, bylo už pozdě. Hotel je v sobě uzavřel a začal si s nimi pohrávat.
Hned jsem si vzpomněla na jedno přísloví, které tu dokonale sedělo: "V nouzi poznáš přítele."

Bylo to úžasné. Zároveň to byl můj první knižní horor a neskutečně jsem si ho užila. Bylo to napínavé, chvílemi jsem ani nedýchala a byla jsem zvědavá, jak to všechno dopadne. Při čtení jsem měla dokonce i takový ten nepříjemný pocit. Nikdo mě nesměl rušit, protože jsem se fakt bála. Děj se zbytečně netáhl ani mi nepřišel moc rychlý. Nemám příběhu co vytknout. A to ukončení? WTF? Jedním slovem, úžasné.

Hodnocení 5/5
Hotel času, Emilly Ross

Knihu Jáma napsala britská autorka C. J. Tudor a řadí se mezi thrillery.

Joe Thorne se, po obdržení emailu, vrací do svého rodného městečka Arnhill. To je zaostalé a za celých 25 let, co tam nebyl, se moc věcí nezměnilo. Ubytoval se v domě, kde se stalo obrovské neštěstí. Sama bych se do takového domu nenastěhovala. Obzvlášť, když bych věděla, co se tam stalo. Joe si nachází práci učitele v místní škole. I když je domácí, v rodném městě není vítán. Byl alkoholik, gambler a druhým dlužil hodně peněz. Opět prožívá noční můru, která začala před pětadvaceti lety a je na čase ji ukončit. Podaří se mu to?

Od této autorky jsem již četla knihu Kříďák a moc se mi líbila. Proto jsem zkusila sáhnout po její další knize s názvem Jáma.
Přiznám se, že jsem, zpočátku, s knihou dost bojovala, protože mě nebavila. Chápu, že každý příběh musí nějak začít, ale pro mě tam bylo zbytečně moc rozvinutých informací a myšlenky mi často utíkaly jinam. Měla jsem sto chutí knihu odložit, ale jsem ráda, že jsem to nakonec neudělala, protože mě potom příběh chytil natolik, že jsem se od něj nedokázala odtrhnout, dokud jsem ho celý nepřečetla.

Kromě delšího a nudného začátku byl příběh napínavý, skvěle zamotaný, překvapivý a nechyběla mu ponurá atmosféra.

Joe byl docela zvláštní. V dětství mu i jeho sestře chyběla rodičovská láska. Docela jsem koukala, čím vším si musel projít.

V knize se střídá přítomnost s minulostí, ve které se dozvíme to velké tajemství, co se jim v dětství přihodilo. Minulost se totiž opakuje a jen Joe ji dokáže zastavit.

Hodnocení 4/5 hvězdiček s odřenými hranami.
Jáma, C. J. Tudor

Knihu Marco napsala česká autorka Marcy Jell a řadí se mezi romány pro ženy. Je to první díl ze série Jezdci apokalypsy.

Brooke dostává v práci velmi lehký úkol. Jet na dovolenou, ale musí sebou vzít obálku s USB klíčem, na kterém jsou velmi cenné informace. V hotelu, kde bude ubytovaná, bude mít domluvenou schůzku s majitelem hotelu a tomu musí USB klíč předat. Jednoduché, že ano? Ale co když všechno nepůjde podle plánu, něco se pořádně po*ere a Brooke se dostane do velkých problémů?

Marco je sice strašně sexy, ale je taky chladný, nedůvěřivý a výbušný. No, pro svou rodinu by udělal i nemožné.

Brooke je úplně úžasná a chytrá žena. Hodně se mi na ní líbilo, že se Marca nelekla. Dokázala ho i v takové situaci, ve které se ocitla, dost dobře provokovat.
Zkráceně, obě hlavní postavy mi byly sympatické.

Přiznávám se, že jsem od knihy neměla velké očekávání, ale klobouk dolů před autorkou. Měla to perfektně vymyšlené a taky vtipně napsané. Dost jsem se u knihy smála, i když ke konci mi málem slzička ukápla. Hodně se mi příběh líbil. Byl sice krátký, ale měl v sobě vše potřebné. Nic nebylo zbytečně natahované a nechyběla ani žádná informace. Bylo to čtivé a neodtrhla jsem se od toho, dokud jsem celý příběh nepřečetla.

Hodnocení 5/5
Marco, Marcy Jell

A to je vše. Podařilo se mi přečíst celkem dost knih. Jen mám doma stále velkou hromadu těch nepřečtených, protože neustále kupuji další a další knihy.

Máte to taky tak? Hromadí se vám doma nepřečtené knihy?
SHARE:

4 komentáře

  1. Mně se teď povedlo v podstatě dočíst knížky z Vánoc, narozenin i ze spolupráce - zbývají mi tu poslední tři. Ale hromadí se mi tu ty přečtené - už jsem udělala čistku a zkouším něco prodat přes knihoboot. Uvidím, jak budu úspěšná.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, stihla jsi toho opět dost přečíst a nepřestanu obdivovat, jak to zvládáš. :D :))

    OdpovědětVymazat
  3. Terapii mám přečtenou a líbila se mi

    OdpovědětVymazat
  4. Já teď akorát dočetla fantasy a vrhnu se na erotiku. Z tvých recenzí neznám ani jednu knihu.

    OdpovědětVymazat

Doufám, že se vám článek líbil a děkuji za každý komentář.

BLOGGER TEMPLATE CREATED BY pipdig